Det kan måske virke lettere uoverskueligt at lave en rejseblog, når man aldrig har blogget før. Her har vi samlet 10 blogtips til at hjælpe dig i gang.

Foto: Unsplash.com

Vores mailbox er en sladrehank. På den gode måde. Den afslører nemlig, hvad I er mest nysgerrige efter at vide mere om. Og her er der særligt ét spørgsmål, som bliver ved med at dukke op, igen og igen:

Hvordan har I lavet
jeres rejseblog?

Vi er langt fra eksperter og kan kun fortælle om det mest basale. Med det sagt så deler vi gerne egne blogtips til, hvordan vi har skruet vores rejseblog sammen. Derfor har vi her samlet de 10 spørgsmål, som vi oftest får om rejsebloggen. Vi håber, at vores svar kan hjælpe dig i gang med dit eget blogeventyr.

1. Hvordan har I lavet jeres rejseblog?

Kort fortalt har vi lavet bloggen i WordPress. Det er verdens mest populære CMS-system (Content Management System), som bl.a. bruges til at lave blogs. Du kan benytte dig af Wordpress både som en gratis platform, hvor du nemt og hurtigt kan komme i gang, eller købe et domænenavn + webhotel, hvorefter du gratis kan installere WordPress, som det system (online-program), hvori du laver din blog.

Dengang vi begyndte at blogge, benyttede vi os af den gratis version. Det betød, at vores webadresse (domænenavn) dengang hed metteogmartinrejser.wordpress.com. Det site findes ikke mere – og desværre mistede vi en del af bloggens indhold, da vi lukkede den side ned. I stedet valgte vi at købe domænenavnet metteogmartinrejser.dk via DK Hostmaster og et webhotel hos One.com.

Grunden til at vi valgte at ’hoste’ vores egen blog var, at det helt overordnet giver en større frihed og fleksibilitet til selv at bestemme, hvordan bloggen skal se ud og fungere. Som fortalt er vi dog hverken IT-eksperter eller html-hajer, så nogle gange ’ringer vi til en ven’.

(Mette har en veninde, Line aka “Lines opskrifter”, der er en ægte cyber-ninja. Hun har mange gange givet selv de mest kryptiske problemer et løsningsorienteret flyvespark – og så bager hun verdens bedste kager. Jep, hun er guld værd!)

Rejseblog

2. Gratis platform vs. eget domæne?

Vi får ofte spørgsmål om, hvorvidt det er bedst at bruge en af de gratis blogplatforme, fx Wordpress, Bloggers Delight eller BlogSpot – eller at købe et domænenavn og webhotel. For os at se kommer det an på dit behov, dit kendskab til det web-tekniske eller din lyst til at udforske kunsten at drive en blog.

Hvis du vælger at ’hoste’ din egen blog (dvs. du køber domænenavn og webhotel), bør du vide, at det kræver lidt viden om, hvordan en blog rent teknisk fungerer. For du skal bl.a. selv installere, designe, kode og opdatere bloggen. Men så er det næsten også kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan lige præcis din blog skal se ud og fungere.

Det er helt klart en gulerod,
der er værd at tage med.

Foretrækker du en lidt mere begyndervenlig start på dit blogeventyr, kan vi anbefale, at du opretter en gratis platform hos WordPress. Selvom du vil opleve begrænsninger – i forhold til dine drømme om, hvordan du gerne vil have at lige præcis din blog skal se ud og fungere – så er du til gengæld fri for at forholde dig til alt fra mystiske html-koder over vedligeholdelse af sikkerhed og backup til installering af plugins. Kort sagt: alt det kedelige!

En gratis blog hos WordPress er derfor den bedste start til dig, der bare gerne vil i gang med at blogge med det samme. For WordPress har nogle supergode og gratis grundpakker, hvor de mest praktiske og populære funktioner er indbygget. Og hvis du nu bliver helt grebet af at blogge, så er det geniale ved WordPress, at du sagtens kan flytte bloggen til dit eget domæne og webhotel senere. Find mere info om, HVORDAN du bruger Wordpress.

3. Hvilket webhotel bruger I til jeres blog?

Vi har haft forskellige udbydere, men har i dag bor bloggen hos One.com. De tilbyder bl.a. en såkaldt one-click-installation til WordPress, så du nemt og hurtigt kan komme i gang. Derudover har vi (desværre) haft glæden af deres backup-funktion, da bloggen blev udsat for et spam-angreb.

Wordpress rejseblog

4. Hvordan har I designet bloggen?

Hvor CMS-systemet kan sammenlignes med bloggens skelet, så er det et såkaldt tema, der bestemmer bloggens udseende og til dels også en række prædefinerede funktioner. Bruger du Wordpress, kan du enten bruge et af deres gratis temaer eller købe et tema, der passer til din smag og ønsker – enten via Wordpress eller forskellige webshops.

Vi har efterhånden prøvet et par forskellige temaer, men vi har været gladest for dem, som vi har købt via ThemeForest. Derefter har vi tilføjet en række plugins (en form for apps, der giver din blog forskellige funktioner) og fået en webdesigner, Milene fra Digitale Tales, til at finpudse funktioner og design.

5. Kan I anbefale et tema?

Hvis du ‘hoster’ din egen blog, kan vi på det varmeste anbefale, at du køber et tema gennem ThemeForest. De er førende indenfor temaer til netop WordPress. Her kan du browse mellem et hav af forskellige temaer, så du kan finde lige præcis det design og de funktioner, som du gerne vil have på din personlige blog.

Som en grundregel er det anbefalelsesværdigt, at du kigger efter de mest solgte temaer, da du således er sikret, at det er fri for børnesygdomme. Derudover bør du tjekke, at temaet er ’responsive’ – dvs. at det tilpasser sig alle devices (computer, tablet, smartphone) – og at det har ’Visual Composer’, som er en redigeringsfunktion, der gør det supernemt at designe opsætningen af bloggens sider.

Har du en gratis platform, kan du browse mellem forskellige temaer i WordPress’ egen database. Der findes mange gode temaer – og med et par plugins, kan du nemt få nogle af de funktioner, som temaet måske ikke har på forhånd.

Fotoudstyr til rejse

6. Hvilket kamera bruger I?

Vores kamerapakke bliver løbende udskiftet, da Martin arbejder som selvstændig filminstruktør, fotograf og klipper. Det er derfor lidt forskelligt, hvilket gear han bruger og tager med på en rejse.

Lige pt. rejser vi gerne med to digitalkameraer: et Canon 1DX Mark II og et Canon 5D mark III, som vi bruger med forskellige objektiver. Derudover har vi fornyeligt udskiftet vores GoPro Hero4 med en drone. Og så kan vi ikke undvære vores iPhones. Vi har begge en iPhone 6, der har et kamera, der i flere sammenhænge kan lige så gode billeder, som det tungere udstyr.

Guide - sådan laver du en rejseblog

7. Hvordan redigerer I jeres billeder?

Vi bruger primært Apples eget fotoprogram, Aperture. Det er et anbefalelsesværdigt og brugervenligt værktøj, der kan give dine billeder en lækker finish. Desværre tyder det umiddelbart på, at Apple ikke kommer med flere opdateringer af programmet. Hmpf!? Så måske bliver 2018 året, hvor vi tager hul på fotoprogrammet Lightroom.

Men efterhånden findes der et væld af gode programmer, så det er slet ikke nødvendigt at være hardcore til de mere avancerede programmer for at gøre himlen lidt ekstra blå, rette de skæve linjer eller skære billedet til for at få dine snapshots til at ligne pletskud!

8. Hvordan laver I jeres rejsefilm?

Martin filmer, producerer og klipper vores film med programmet Adobe Premiere. Det kræver dog lidt kendskab til, hvordan du klipper en film. Alternativt kan vi anbefale Apples eget program, iMovie, der er nemmere at gå til. Her kan du se nogle af vores rejsefilm.

Billeder til rejseartikler

9. Hvad bør jeg vide om blogging?

Udover at Google altid er din ven, så har Julia Lahme skrevet en superfin guidebog om blogging. Bogen hedder meget simpelt ”Blogbogen” og giver både nybegynderen alle svarene og den øvede masser af nye tips til at blive endnu bedre.

I bogen kan du bl.a. læse om alt fra, hvordan du finder på det perfekte navn, hvor tit du skal blogge, hvad du kan blogge om – eller ikke bør blogge om – og hvordan du kan arbejde på at gøre din blog til business. Og meget mere! Her kan du få en smagsprøve på Blogbogen.

10. Hvad er jeres bedste blogtips?

Kast dig ud i det! Det gjorde vi, og vi anbefaler alle, der har lyst til at blogge, at gøre det samme. For med en god portion nysgerrighed og lysten til at lære, vil du hurtigt blive en WordPress-haj! Det tager måske lidt ekstra tid i begyndelsen, men når først du har knækket koden, så er WordPress en fantastisk legeplads i cyberspace.

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvorfor vi ikke kan undvære vores rejseblog i dag: “5 fordele ved at blogge om dine rejser”.

Fotoudstyr til rejse

LÆKRE LINKS

Der findes uendeligt mange guides til, hvordan du laver en blog. Her har vi samlet nogle, som er skrevet af rejseblogger:

– – – –

Har du flere spørgsmål?
Eller lyst til at dele dine egne blogtips?
Skriv en kommentar herunder.

2 COMMENTS

    • Hej Andre,

      Fornøjelsen er vores, tak for de pæne ord – det gør os glade, når vi hører, at vores blog gør nytte for andre rejsende og rejsebloggere.

      🙂 M & M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here