Salzburg charmerede sig ind i vores hjerter, da vi besøgte den lille østrigske by nord for Alperne. Her er 7 grunde til, hvorfor Salzburg har vundet en plads på listen over vores yndlingsbyer i Europa. Og så har vi tilføjet gode tips til byen.

[Reklame] Rejsen var arrangeret af Østrigs Turistbureau. 

Kender du det? Nogle byer elsker man nærmest allerede inden, man har besøgt dem. Andre byer kræver lidt ekstra research eller flere besøg, før man knækker koden og finder lige præcis dét, der gør stedet til en mindeværdig oplevelse.

Ingen af delene gjorde sig gældende, da vi for en uge siden rejste til Østrig for at besøge Salzburg for første gang. Vi vidste nemlig stort set ingenting om byen, da vi ankom – men blev hurtigt forelskede i den østrigske charmør. Her er 7 grunde til, at vi blev vilde med byen. (Tryk på billederne for at se dem på fuld skærm). Salzburg Guide Salzburg

1.) Europas navle

Salzburg er, hvad vi vil kalde for en smørklat. Beliggende i hjertet af Europa har den lille velbevarede barokby været et betydningsfuldt centrum gennem flere hundrede år og nydt godt af det fuldfede liv, der har flydt gennem gaderne – et liv med masser af magt, mad og musik. Kort sagt. For selvom den gamle by, Altstadt, ikke just er særlig stor, har den en imponerende historie. Du kan gå den rundt på et par timer, men finde spændende oplevelser til flere dage. Og netop dette var en af grundene til, at vi elskede at besøge byen.

Vi kunne have brugt flere dage i Salzburg, som også er et super udgangspunkt for road trips til omkringliggende byer. Det tager ca. 2 timer at køre til Innsbruck, Wien eller München. Er du mere til naturoplevelser kan du på en 1 times tid komme op på toppen af nabobjerget Untersberg, køre til Alperne eller besøge Ørnereden, der var Hitlers sommerresidens, beliggende på toppen af et 1.834 meter højt bjerg.

Salzburg rejseguide
View over den gamle by set fra Kapuzinerbjerget

2.) Smuk som et postkort

Salzburg er en eventyrlig barokby med alpeidyl. På den ene side af den gamle by bugter floden Salzach sig gennem et grønt landskab. På den anden side rejser lodrette klipper sig dramatisk og skaber et iøjnefaldende baggrundstæppe for de mange barokke bygninger.

Overalt peger irgrønne kupler og gyldne spir mod himlen og leder øjet mod byens vartegn, Festung Hohensalzburg. En 900 år gammel fæstning, der troner majestætisk på toppen af klipperne og bryster sig af at være Europas største og bedst bevarede borg. Og når mørket falder på og lysene tændes, skal der ikke mange pæresnaps indenbords, før man synes, at det da ligner Disneys eventyrslot!

TIP: Flotte views over byen

Fæstningen Hohensalzburg er et ’must’, når du besøger Salzburg. Selv hvis du ikke er historisk interesseret, er udsigten udover byen alene turen værd. Du kan enten gå den stejle vej op på 15-20 minutter eller tage kabelvognen, der bringer dig til toppen på få minutter.

Et andet godt view får du fra en af byens broer (vores favoritter var Makartsteg og Müllnersteg) eller fra Kapuzinerbjerget, hvis du tager den strabadserende tur op ad trapperne, der begynder ved Steinergasse 7. Heroppe ved siden af det gamle Kapuzinerkloster, der i øvrigt stadig er i brug, får du et vidunderligt view over floden og den gamle bydel.

Salzburg
Udsigten fra toppen af fæstningen Hohensalzburg

Salzburg

Salzburg Dom

3.) Arkitektonisk juvel

Når du slentrer rundt i Salzburg, er det tydeligt at se, hvorfor byen kaldes for Nordens Rom og kom på UNESCO’s verdensarvliste i 1997. Inden Salzburg blev en del af Østrig for 200 år siden, var den en selvstændig kirkestat i lighed med Vatikanet. Dengang var de herskende fyrsteærkebiskopper yderst fascineret af Roms ekstravagante byggestil og hyrede berømte arkitekter til at opføre luksuriøse palæer, storslåede kirker og prægtige pladser med store fontæner.

I dag står den gamle bydel stadig som den gjorde for flere hundrede år siden. Her er ingen historiske bygninger revet ned til fordel for moderne betonklodser eller højhuse af stål. Og det er i den grad imponerende at opleve, hvordan byen består af de samme gamle gader, restauranter, butikker og bygninger – præcis som dengang Mozart levede her i 1700-tallet. Det føles som at gå rundt i en historisk filmkulisse.

TIP: Kig op!

Husk at løfte blikket, når du går rundt i Salzburgs charmerende gader. Over butikkernes indgange hænger der traditionen tro gamle, smukke emaljeskilte og dingler. Selv megabrandet McDonald har måtte ændre deres genkendelige gule M i plastic til et kunstnerisk skilt i snirklet jern (men det er så også byens smukkeste).

Kigger du op under byens tage, kan du finde gamle ordsprog malet med snørklet skrift eller årstal, som afslører hvilke bygninger, der er over 700 år gamle. Og på nogle af facaderne kan du stadig finde smukt påmalede solure – meeeen hold dig hellere til dit armbåndsur, hvis du vil ankomme et sted til tiden.

SalzburgMcDonald i SalzburgSalzburg shopping

Salzburg
“Geht ein und aus mit frohen sinn, dann wohnen frohe leute drinn”

Oplevelser i Salzburg

4.) Kærlighed til køkkenet

Er du også blandt dem, der kun har drønet gennem Østrig på vej til Italien og forbinder landet med forpint motorsvejsmad? I Salzburg er der helt andre boller på suppen. Så selvom turister primært besøger byen for musikken, historien og arkitekturen – så er udvalget af spiseoplevelser faktisk en god grund til at indstille GPS’en til Salzburg.

Til vores overraskelse fandt vi en stor kærlighed til køkkenet – med fokus på lokale råvarer, ærlig madlavning og stolte traditioner. Især restauranterne med en lang historie og autentiske rammer havde en umami-effekt på den moderne mormormad.

Og så opdagede vi, at Østrig producerer virkelig vidunderlige vine! Wauw! Hvis du kan finde dem på menukortet, så bør du prøve Sauvignon Blancen fra Stefan Potzing eller Veyder-Malbergs Grüner Veltlinder med det romantiske navn “Liebe dich”. Perfekt vin til en date i sommerskønne Salzburg!

Rejseguide Salzburg
Restaurant K+K

TIP: Gode restauranter

Udstyret med insider-tips satte vi gaflen i nedenstående restauranter, som også er populære blandt de lokale. Alle serverer traditionelle østrigske retter – nogle vil kalde det for simpel bondemad, men for os var det skønt at opleve smagfulde alternativer til det mere avancerede køkken.

Den autentiske: Zum Eulenspiegel var vores favorit spiseoplevelse, ikke mindst på grund af de charmerende omgivelser. Restauranten er over 300 år gammel og ligger i et lille-bitte hus fra 1300-tallet. Det en unik oplevelse at sidde i en af de små knirkende træstuer med pejs, patinerede malerier og masser af nips! Overalt finder du sjove, historiske artefakter, og det føles som at besøge et privat hjem fra det forrige århundrede.

Salzburg restaurant
Zum Eulenspiegel

Salzburg restaurant

Den klassiske: Restaurant K + K ligger i en bygning fra 1100-tallet, hvilket giver en altmodisch sjæl til den moderne restaurant. Her serveres traditionelle retter med inspiration fra det internationale køkken.

De laver en gedigen wienerschnitzel serveret med tranebær og sennep, der frisker den tunge ret op. For os var den største smagsoplevelse et lille glas med mozzarella-mousse, der kom med bruschettaen. Jøsses, vi kunne have spist os mætte i det alene!

Salzburg K+K restaurant
Restaurant K+K

Salzburg K+K restaurant

Den moderne: Med et blæret panorama-view udover byen, fra toppen af bjerget, ligger den trendy restaurant M32 også helt fysisk højere oppe på gastronomi-skalaen end de andre restauranter. De delikate retter er inspireret af det østrigske køkken, men er lettere og mere kunstnerisk anrettet.

Menuen bliver løbende ændret, så kontakt restauranten på forhånd, hvis du vil vide, hvad der er på dagens menu. Restauranten ligger i øvrigt i kunstmuseet for moderne kunst, så det er oplagt at gå all-in på sanseoplevelserne.

Restaurant M32
Restaurant M32

Til frokost: Er du i Altstadt, og vil du spise frokost sammen med de lokale – så skal du besøge de historiske restauranter Zirkewirt eller Zwettlers. Her er god mad, hyggelig stemning og de kolde øl bliver akkompagneret af hestevrinsk og hove mod brosten, når hestevognene triller forbi på de små gader.

Salzburg rejseguide

5.) Smag på Salzburgs historie

Som de to madører, vi nu engang er – så er vi svært glade for at lære nye destinationer at kende gennem deres madkultur. Derfor var vi mildt sagt også ret begejstrede, da vi kom på en guidet tur, der tog os på en smagfuld rejse gennem byens historie.

Vores lokale guide Astrid – der ikke mindst er et levende leksikon, men også et skønt selskab – viste os rundt i Salzburg, mens hun fortalte masser af anekdoter om byens historie, restauranter, butikker, bygninger og personligheder og fyldte smagsprøver i medbragte ’goodiebags’. What’s not to like? Det kan anbefales også at tjekke Astrids andre ture på hendes hjemmeside ”Salzburg for you”. Vi kan ikke anbefale hende varmt nok.

TIP: Lokale delikatesser

Astrid kender byen bedre end de fleste og gav os et væld af insider-tips til, hvor de lokale elsker at købe østrigske lækkerier. Her har vi samlet et par af hendes tips:

Apfelstrudel: Den klassiske æblekage er Østrigs svar på Frankrigs croissanter. Man kan ikke besøge landet uden at spise apfelstrudel – og det gør de lokale på den lille Café Habakuk på Linzer Gasse 26. Vi var især vilde med oste-udgaven (jep!). Og faktisk må vi også indrømme, at vi også foretrækker deres version af den berømte Mozartkugle, og ikke konditoriet Fürst. De vandt ellers guld til Paris’ verdensudstilling i 1905 og har siden haft retten til at kalde deres håndrullede chokolade for ‘den originale Mozartkugle’.

Apfelstrudel Salzburg

Kaffe: I Salzburg er kaffe ‘to-go’ et ‘no-go’. Den sorte drik skal nydes på en café i ro og mag – uden Wi-Fi! I Salzburg har de lokale nemlig en lang og stærk tradition for at mødes på restauranter og caféer, der er en form for andet hjem. Byens ældste og mest berømte café er Café Tomaselli, hvor Mozart-familien også minglede med det bedre borgerskab i 1700-tallet. Caféen ligger på det hyggelige torv ved Alter Markt 9 og serverer i øvrigt salvfremkaldende kager!

Cafe Tomaselli Salzburg
Cafe Tomaselli

Vin & Cocktails: Bliver du som os vild med østrigsk vin, bør du besøge Wein & Co, der ligger lige i starten af Linzer Gasse på torvet Platzl. På den anden side af torvet finder du også en af de lokales yndlings-cocktailbarer, Darwin’s, der laver geniale gin-drinks!

Kræs fra klostret: En af Salzburgs skjulte skatte finder du ved St. Peters kloster. Klostret er berømt for at have Østrigs ældste kirkegård, der også er en attraktion for dem, der gerne vil opleve lokationerne fra musicalen ”The Sound of Music”. Men det er butikken Klosterladen, der byder på en helt særlig oplevelse.

I det bagerste lokale finder du nemlig en himmelsk selektion af vine, snaps og likører, der alle er produceret i østrigske klostre. Hvor tit kan man lige finde den slags specialiteter samlet et sted? Besøger du butikken, er det et ‘must’ at prøve “The Monastery’s Secret”. Måske kan du gætte munkens hemmelige opskrift på den klare snaps, der har en forførende smag af chokolade.

Byens bedste brezel: Er du i Østrig, er det næsten blasfemi, hvis ikke du nyder en kold øl sammen med et saltet kringle-brød, en såkaldt brezel (ofte kendt som Pretzel på engelsk). Du kan købe intet mindre end byens bedste på det lille torv Kapitelplatz. Kig efter skiltet, der fortæller, at damen sælger … byens bedste brezel! Pretty simple.

Salzburg

6.) Nationalromantik

En af de ting, som vi fandt virkelig charmerende ved Salzburg – og Østrig i det hele taget – er befolkningens stolthed over deres folkelige traditioner. Derfor bliver folkedragten ikke kun hevet frem ved særlige anledninger. Mændenes lederhosen og kvindernes drindl bruges også til hverdag, hvilket tilfører bybilledet en helt særlig og nationalromantisk stemning.

TIP: Shop østrigsk mode

Begynder dit hjerte at banke hårdt for Østrig, kan du købe dine egne lederhosen eller en yndig drindl med hjem. Flere steder i byen finder du butikker, men også skræddere, hvor du kan købe din helt egen dragt. Butikken Heimatwerk er en af de mest populære og sælger også et udvalg af østrigsk kunsthåndværk. Det er en sjov oplevelse at gå på opdagelse i de lokales klædeskab.

Rejseguide Salzburg

7.) Musikkens højborg

Vidste du, hvad Mozart, musicalen “The Sound of Music” og julesangen “Glade jul, dejlige jul” har til fælles? De stammer alle fra Salzburg. I det hele taget har Salzburg været et kunstnerisk knudepunkt i Europa og tiltrukket kreative sjæle gennem flere hundrede år. Det både ses og mærkes på byen, der forsat er et inspirerende overflødighedshorn af kulturelle attraktioner.

Kigger du på et kort over Salzburg, finder du dog hurtigt ud af, hvem der er byens helt store stjerne. Alt hedder noget med Amadeus, Wolfgang eller Mozart. Det musikalske geni voksede nemlig op i Salzburg, og selvom hverken Martin eller jeg er vildt passionerede for klassisk musik, var det tankevækkende at opleve steder, hvor en af verdens største komponister færdedes for over 250 år siden.

TIP: Gå i Mozarts fodspor

I Salzburg kan du året rundt opleve museer, koncerter, middage med musik og guidede ture, der knytter sig til Mozarts liv og levned. Bevæbnet med et “Salzburg kort”, der giver fri adgang til diverse attraktioner, valgte vi selv at sammensætte en tur, der gik i Mozarts fodspor. Turen er også en god måde at se lidt af hele byen på.

Begynd med et besøg i hans barndomshjem, der ligger på hovedgågaden Getreidegasse (kom tidligt inden turist-horderne ankommer). Tag derefter en kaffepause på den nærliggende Café Tomaselli, hvor Mozart gerne drak varm chokolade (kaffe smagte forfærdeligt dengang). Udover at Tomaselli er berømte for deres kager, er caféen også Østrigs ældste med en historie tilbage til 1705. Lige overfor ligger konditoriet Fürst, der laver de originale Mozartkugler.

Mozarts hjem i Salzburg
Mozart voksede op i den gule bygning på Getreidegasse i Salzburg

Fürst i Salzburg Mozartkugel i Salzburg

Forsæt videre til det storslåede Residenz palæ, hvor Mozart gav sin første koncert i en alder af bare 6 år, og gå derefter over til den grandiose domkirke, Salzburg Dom, der ligger ved siden af palæet. Her blev Mozarts forældre gift i 1747 og Mozart døbt i 1756. Udefra ser domkirken måske ikke ud af meget, men det er et imponerende syn, der venter dig, når du ganske ydmyg går gennem de massive døre. Det er en af de smukkeste domkirker, vi har set!

Lad dig herefter forføre af byens smukke gader og gå over broen Markartsteg, der er i øvrigt er overdynget med hængelåse, som symbol på kærestepars evige kærlighed – ligesom Mozarts kærlighed til hans kone Constanze. Lidt nede ad gaden finder du Mozart-familiens andet hjem, der ligger på Markatplatz – tæt på det postkortsmukke Mirabell Slot, hvor komponisten spillede klassiske koncerter for det bedre borgerskab. Fra den smukke blomsterpark har du også et fantastisk view op til fæstningen. Især trappen foran Pegasus-springvandet er et hotspot for foto-glade turister (jep, det er os!)

Salzburg Mirabell SchlossSalzburg MirabellgartenSalzburg Mirabellgarten

Salzburg Makartsteg
Hængelåse på broen Makartsteg

På vej tilbage til den gamle by kan du svinge forbi St. Sebastians kirkegård, der har indgang fra den nyere gågade Linzer Gasse. Her ligger hans familie og konen Constanze begravet. Slut dagen af på den autentiske og hyggelige restaurant Zum Eulenspiegel. Restauranten ligger i en knap 700 år gammel bygning på Hagenauer Platz, torvet foran Mozarts fødehjem, og som således også eksisterede dengang komponisten boede her.

Kan du ikke få nok af Mozarts historie, kan du følge hans kone Constanze’s fodspor tilbage til København. Efter Mozarts død giftede hun sig nemlig med en dansker og boede en årrække på Lavendelstræde 1, tæt på Rådhuspladsen. Og så bør du se filmen “Amadeus”, der er en fiktiv, men fabelagtig fortælling om Mozarts liv.

Mozart Salzburg Salzburg

[Rejsen var arrangeret af Østrigs Turistbureau. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. Bureauet har ikke haft indflydelse på artiklen.] 

– – – –

Lækre links

Rejseblokken: “Her kan du opleve stederne fra The Sound of Music”
Rejseblokken: “Sjoveste lystslot i Østrig – Hellbrunn Slot”
The Slow Road: “An Insider’s guide to Salzburg”
Travel, yes please: “Exploring Salzburg’s Old Town”
Travelettes: “Falling in love with Salzburg”
World of Wanderlust: “How Salzburg stole my heart”

– – – –

Har du planer om besøge smukke Salzburg?
Hvilke byer i Europa er på din favorit-liste?

16 COMMENTS

 1. Hei Mette og Martin
  Så fantastisk og grundig reportasje! Nydelige bilder og gode tips! Fikk (for første gang i mitt liv) veldig lyst til å besøke Salzburg 🙂

  • Hej Silje, tusind tak for din besked 🙂 Salzburg overraskede også os meget, meget positivt. Byen har meget at byde på og kan varmt anbefales til en smuk weekendtur! Kh Mette

 2. Mette for f…., du er for vild⭐️Torben og jeg har talt meget om en tur til Østrig i sommerferien – tror vi kan finde på at gøre alvor af det efter din rejse blog??

  • JAAA, gør det! Salzburg er for smækker og oplagt at kombinere med en road trip. Hvis I tager af sted, vil jeg med. Mon ikke jeres to søde unger vil synes godt om at få mig i midten på bagsædet? Jeg kan synge og er god til at opfinde sjove lege, så tiden går hurtigere på den tyske motorvej! 🙂

 3. Skønt indlæg og virkelig skønne fotos. Det bliver lige lagret og husket til hvis vi nogensinde kommer på de kanter!:)
  Sommerklem herfra

  • Tusind tak, Katrine – Salzburg er et perfekt pit-stop, inden man tager turen videre op i Alperne. Vi vil i hvert fald meget gerne tilbage for at vandre på KAT-ruterne i bjergene ved Kitzbühel. Det kunne helt sikkert også være noget for jer to. Amager-krammer lige tilbage 🙂

 4. Wunderbar!

  Virkelig god og grundig guide – med de skønneste billeder. Salzburg er nu på The Bucketlist. Også. Der er så mange steder, jeg endnu ikke har oplevet i Europa.

  • Salzburg er en skøn smuksak til en weekendtur 🙂
   Åh ja – vi har også mange, mange, mange europæiske perler, vi gerne vil opleve. Rejselysten sitrer helt, når man tænker på alle de smukke steder, der findes!
   Kh Mette

  • Salzburg er virkelig en smuk lille by. Vi kørte videre fra Salzburg til Alperne ved Kitzbühel, det tog halvanden time 🙂 Så Salzburg er super til en smuttur i bjergene. Kh Mette

 5. Hvor ser Salzburg dog fortryllende ud! Byen og Østrig generelt har aldrig været et sted, jeg nogensinde har overvejet at besøge, men kan se, at jeg måske burde tage forbi et smut en dag (:
  Camilla | http://cammi.dk

  • Salzburg er virkelig en lille perle. Vi blev i den grad positivt overrasket og kan varmt anbefale byen til en lille weekendtur eller som kombi til en tur i Alperne 🙂 Kh Mette

 6. Hej Mette og Martin
  Vi er ved at planlægge en tur til Salzburg i april, og i den forbindelse mener min mand, at der findes en ganske smuk togtur fra München til Salzburg. Er det en tur I kender, og hvis ikke kan I evt. foreslå andre togture i den smukke natur ??
  Vi tænker på at flyve til München på vej ned og direkte fra Salzburg hjem.

  Mange hilsner og tak for en skøn rejseblog 🙂
  Lis

 7. Hej
  Må jeg spørge om, hvor i boede i Salzburg? Vi er lidt usikre på, om vi skal bo i den gamle bydel eller ej. Vi vil gerne bo i gå-afstand til det meste

  Mvh Malene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here