Du bør unde dig selv at tage på opdagelse, når du besøger Zanzibar. Her har vi beskrevet 8 oplevelser, der rummer essensen af den afrikanske tropeø.

Mange rejsende til Zanzibar bliver hypnotiseret af øens smukke kyst og får ikke set andet end pudderbløde, hvide sandstrande – og med rette. Det er nemlig svært at hæve fortryllelsen, når dine øjne først er låst fast på det azurblå vand (true story …)

Vi har aldrig excelleret kunsten at sidde stille, hvorfor jeg mistænker Zanzibar for at have forhekset os. For vi formåede faktisk at hænge ud ved stranden et par dage i træk (!), uden andet mål end blot at være. Halleluja, jeg ville blive troende med det samme, hvis livet i en hængekøje på Zanzibar var en religion!

Men vi kom af sted! Og vi kom langt mere omkring på øen, end vi overhovedet havde forestillet os. Zanzibar er nemlig meget mere end postkort-smukke strande. Den afrikanske ø har en lang og spændende historie og en farverig swahili-kultur, der gør det interessant at tage på opdagelse. Her har vi beskrevet 8 af de mest populære oplevelser:

stone-town_zanzibar-4Zanzibar_Stone Town

Stone Town_Zanzibar

1. Stone Town

For os var den største oplevelse uden tvivl at gå rundt i Zanzibars historiske bydel. Her kan du besøge arabiske paladser, spise på øens bedste restauranter, drikke arabisk te med de lokale, handle på myldrende markeder og gå i de samme gader, hvor Dr. Livingstone opholdt sig mellem sine ekspeditioner, og hvor forsangeren af Queen løb rundt som barn. Hvor mange små øer i verden kan lige rumme den kombination af verdensberømte borgere? Vi har lavet en seperat guide til, hvad du blandt andet kan opleve i Stone Town lige HER.

TIP: Du kan snildt bruge 2 dage på at lunte rundt i Stone Towns knap 80 gader og stræder, så book gerne en overnatning centralt i byen. Er du historisk interesseret, bør du booke en guidet tur. Og er du en ægte foodie, bør du overveje at booke et bord på Stone Towns bedst anmeldte restaurant, The Rooftop Tea House.

Zanzibar

Rejseguide_Zanzibar2. Zanzibars trædøre

De store, tunge trædøre er blandt Zanzibars mest unikke arkitektoniske detaljer. Et besøg på en af øens mange små snedkerier er derfor et ‘must’ for dig, der er interesseret i kunsthåndværk. Her kan du se, hvordan snedkerne bygger dørerne og udfører de dekorative detaljer i hånden. En hel dør tager et par uger at lave, og alt efter materiale og design sælges en traditionel trædør for mellem 200-400.000 Tanzanianske Shillings (ca. 600-1.200 danske kroner).

TIP: Spørg dit hotel, hvor det nærmeste snedkeri ligger. Og tag gerne lidt kontanter med, da håndværkerne sælger egne kreationer, der har souvenir-venlige størrelser (for ja, selvom man virkelig får lyst til at købe en dør med hjem, så kniber det nok lidt med at klemme den ned i kufferten). 

Changuu IslandZanzibar_Prison Island Change Island Zanzibar Fængselsøen ZanzibarKæmpeskildpadde på Zanzibar3. Prison Island

Hop ombord på en båd ved Stone Town og sejl ud til Changuu Island, der også er kendt som ”Prison Island”. Som navnet antyder, så rummer den lille jungleø ikke de mest rosenrøde kapitler i historien. Gennem mange år blev den brugt af slavehandlere til at opbevare slaver, og i 1893 byggede englænderne et fængsel, som dog aldrig nåede at blive taget i brug, da det i stedet fik til formål at fungere som et karantænecenter for patienter med gul feber.

I dag står fængslet som et historisk mindesmærke – men det er de tudsegamle beboere, der er øens mest populære attraktion. På et lille indhegnet område kan du gå ind og klø fritgående kæmpeskildpadder bag øret. Bogstaveligt talt. De elsker at blive kløet på den pansertykke hud og kvitterer tilfredsstillende for ydelsen ved at strække deres lange hals og ben. Ifølge vores guide kan de nusseglade oldinge blive op mod 200 år gamle og veje over 200 kilo.

Er afsondrede øer øverst på din ønskeliste, kan du også booke et ophold. En del af de gamle fængselsbygninger er nemlig bygget om til et hotel, Changuu Private Island Paradise Hotel.

TIP: Der er ikke meget at se på den lille ø, så endags-turen er nok mest for familier, da skildpadderne er en sjov lille oplevelse for børnene. Husk at medbringe badetøj og snorkeludstyr, da øen er omgivet af koraller og sandstrand. Sejlturen fra Stone Town tager ca. en halv time, men kan blive aflyst, hvis vejret er dårligt og bølgerne for høje. 

Rejseguide_Zanzibar 14

Rejseguide_Krydderiplantage Zanzibar

4. Krydderisafari

Når du har været på Zanzibar, vil du aldrig mere ønske uvenner hen, hvor pebret gror. For det gør det på smukke Zanzibar. I massevis! På en rundvisning på krydderiplantagerne –såkaldte ”spice tours” – vil du blive præsenteret for alt fra frisk peber, muskat, gurkemeje, citrongræs, kanel, vanilje, kardemomme og ikke mindst nelliker, der gennem mange år har været øens største indtægtskilde (nu overgået af turisme).

Det er interessant at dufte, se og røre krydderierne i deres rå form – inden du næste gang vil se dem i supermarkedet, når de er kvast til ukendelighed og kommet på glas og i små poser. Men ja, turerne er, hvad du kan kalde for Thailands svar på elefantridning. De er et produkt af turisme og oplevelsen afhænger stærkt af guiden. Så vi vil umiddelbart anbefale, at du kun booker en tur, hvis du virkelig har lyst til at se markerne med de friske krydderier, frugter og grøntsager.

TIP: Plantagerne sælger egne krydderier m.m. efter turen. Vi fandt dog efterfølgende ud af, at de kunne købes til en billigere penge på det lokale marked. Derudover var kvaliteten ikke noget at råbe hurra for. 

Rejseguide_Zanzibar Rejseguide_Zanzibar 1

5. Zanzibars sejlbåde

Overalt langs Zanzibars kyst vil du se den ikoniske ‘dhow’ – en traditionel sejlbåd bygget af mangotræ og rigget til med et trekantet, nærmest hajfinne-formet hvidt sejl. Oprindeligt blev båden brugt af arabiske handelsmænd, når de krydsede Det Indiske Ocean, men i dag bliver de primært brugt til fiskeri og turister. En sejltur ved solnedgang er blandt Zanzibars mest populære attraktioner – og går du en tur langs stranden, vil de lokale uden tvivl forsøge at lokke dig med på en tur.

Er du mere interesseret i håndværket, kan du ved fiskerbyen Nungwi se tømmerne bygge bådene. Derudover vil du også møde fiskerne, der ofte sidder i skyggen af palmetræerne og lappe deres fiskenet, inden de igen skal til søs for at fange alt fra store tun til små skalddyr.

TIP: Personligt synes vi, at solnedgangen er flottere set fra kysten, hvorfra bådenes smukke kontur danner et malerisk billede på den pastelfarvede himmel og det gyldne hav. Ta’ i stedet en drink på The African House Hotel og nyd udsigten – læs mere HER.   

Rejseguide_Zanzibar 16
Foto udlånt af: One Ocean Dive Centres
Rejseguide_Zanzibar 17
Foto udlånt af: One Ocean Dive Centres

6. Snorkling & dykning

Spørger du de lokale dykkerinstruktører, så er Zanzibar uden sammenligning Østafrikas bedste dykker- og snorkling-destination. Øen brillerer med turkisblåt vand, der har en gennemsnitstemperatur på 27 grader og en sigtbarhed på op til 35 meter – og et mylder af 350 forskellige farvestrålende fiskearter, havskildpadder, delfiner, rokker og de kæmpestore pukkelhvaler.

TIP: Der findes mange arrangerede turer, men den største undersøiske oplevelse får du ved den lille atol Mnemba, der ligger 2,5 kilometer fra Zanzibars nordøstlige kyst. Vi bookede en tur gennem dykkercenteret One Ocean, der bl.a. ligger i Stone Town. De kan på det varmeste anbefales! Super professionelle og med høj fokus på sikkerheden. 

Copyright_Airborne Kite & Surf Centres_1
Foto udlånt af: Airborne Kite & Surf Centres

7. Kitesurfing

Er du typen, der godt kan lide at få pulsen op – så skal du besøge Paje Beach fra juni til oktober. Her flokkes kitesurfere fra hele verden om tropeparadisets pålidelige vinde og indbydende laguner. Vi har endnu ikke kastet os i disciplinen, men det ser halsbrækkende ud på den fede måde, når surferne laver vilde tricks og svimlede hop med en drage ti meter over sig. Vi talte med nogle af instruktørerne fra Airborne Kite Centre og de lovede, at vi selv som nybegyndere kan blive flyvende efter et tredages kursus – så måske er det en oplevelse at overveje, hvis du er på disse breddegrader?

Mrembo spa_1
Foto udlånt af: Mrembo Spa
Mrembo spa_2
Foto udlånt af: Mrembo Spa
Mrembo spa_3
Foto udlånt af: Mrembo Spa

8. Traditionelt spa

Zanzibars eksotiske idyl kalder på selvforkælelse, og de senere år er antallet af spas vokset betydeligt. Men er du ude efter en mere sanselig og autentisk wellness-oplevelse, end hvad hotellets sofistikerede spa kan tilbyde, skal du besøge Mrembo Tradtional Spa.
Mrembo betyder ”kvinde, der kan lide at forkæle sig selv”, og er et lille spa, der tilbyder traditionelle behandlinger, som zanzibarianerne har udøvet i hundredvis af år. Her bruges kun lokalt dyrkede blomster, urter og krydderier i 100% naturlige skønhedsprodukter. ”Singo” – en af deres mest populære behandlinger – er en eksfolierende aromatisk scrub, der oprindeligt blev brugt til at forberede kvinder til bryllup.

Guiden er baseret på en artikel, der er bragt i Rejsemagasinet Vagabond.

– – – –

Hvad synes du? Skriv hjertens gerne til os, hvis du synes, at vores tips var brugbare eller hvis der er noget, du savner – så vender vi gerne tilbage med opfølgende info. Vi hører også meget gerne fra dig, der har besøgt Zanzibar og kan tilføje ydeligere tips. Vi vil elske, hvis du har lyst til at dele dem i kommentar-boksen herunder. Bon voyage, M & M

4 COMMENTS

 1. Hej.
  Tak for mange fine informationer om Zanzibar.
  Min mand og jeg planlægger en tur til september. Jeg har dog lidt svært ved at finde ud af, hvad prisniveauet er på Zanzibar? Hvad koster en middag? Hvad koster f.eks. et dyk eller en snorkeltur?
  Håber i kan hjælpe mig til at blive lidt klogere.

  Med venlig hilsen
  Annemette.

 2. Hej med jer.
  Det lyder som et rigtig dejligt sted at rejse hen. Jeg overvejer at rejse alene – vil I anbefale det? Jeg er en pige på 25 år.
  Mvh Trine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here