Madrid er madørernes hjemmebane. Byen bugner af madmarkeder og restauranter, som byder på det bedste fra det spanske køkken. Her har vi samlet en håndfuld af vores favoritter – og tips til et par af dem, som vi selv har til gode.

Du behøver ikke læse mange rejseguides til Madrid, før du får fornemmelsen af, at der ikke er den store forskel mellem at skyde sig selv i foden og at rejse til Madrid uden at spise tapas. Begge dele er dumt. For den spanske hovedstad er et tapas-mekka, og især byens mange madmarkeder kan sammenlignes med hellige haller for den traditionelle spise.

Spørger du os, er tapas en genial opfindelse. Og historien bag den spanske snack er både lettere mytisk og ganske morsom, som den ofte er bag verdens bedste idéer. Man regner med, at tapas opstod i middelalderen, hvor man brugte brød eller lufttørret skinke som låg (’tapa’) til at forhindre at fluer og andet skidt faldt ned i glasset mellem slurkene. En anden god historie fortæller, at tapas opstod, da kong Alfonso den 10 påbød alle bodegaer at servere fast føde til hver kande vin, der blev skænket, for at undgå at folk blev for berusede.

Tapas er en
genial opfindelse!

En ting er sikkert: Tapas tages seriøst i Spanien, og i Madrid præsenteres den spanske spise på et højt niveau. Vores notesbog var derfor proppet med navne på delikatesser og gode tapasbarer, men også andre velanmeldte spisesteder. Desværre nåede vi kun at spise på et stykker. De mest anbefalelsesværdige har vi nævnt herunder, sammen med nogle af de tips vi fik af andre. Buen provecho, velbekomme!

Madrid rejseguide

MADMARKEDER 

Byens mest berømte

Mercado de San Miguel ligger ved siden af Plaza Mayor og er en af byens ældste og det ubetinget mest berømte madmarked. Bygningen blev renoveret i 2009 og består af glas og støbejern, der elegant indrammer over 35 delikate madboder. Det er en oplevelse at lade øjnene gå ombord i bodernes guddommelige godbidder og spise dig gennem en ’bland selv’-menu. Eneste ulempe er, at det gør alle de andre turister også – så kom gerne i hverdagen og på skæve tidspunkter i forhold til spisetid. // Plaza de San Miguel.

Favoritten

Vores favorit-madmarked var Mercado San Antón, der ligger i det hyggelige Chueca-kvarter og er mindre turistet. Ude fra ser den store murstensklods kedelig ud, men inden for holder fødevarerne fest. Markedet er mere moderne end traditionelt og består primært af stande, der sælger råvarer og specialiteter. På øverste etage er der små spisesteder og på taget en stor terrasse med restaurant og loungebar. Vi taler af erfaring, når vi siger, at G&T’s smager usædvanligt godt under Madrids blå himmel og sammen med den charmerende udsigt ud over byens tage. // Calle Augusto Figueroa, 24.

Madmarkeder i Madrid

Madrid tapasgade

Den unikke

Vi ærgrede os over, at vi ikke nåede forbi Platea Madrid, som flere havde anbefalet os at besøge. Det er en tidligere biograf og et varehus, der for et par år siden blev bygget om til et 6000 km2 stort gourmetmarked med alt fra Michelin-restauranter til delikatesseforretninger og tapasboder. Derudover er der også en koncertsal og natklub – så i det hele taget lyder det, som et festligt sted at besøge. // Calle de Goya 5-7.

Shop en spisepause

Vi boede få minutters gang fra Mercado de San Ildefonso i Malasaña, men sjovt nok nåede vi aldrig forbi. Madmarkedet ligger på den populære shoppinggade Calle de Fuencarral og skulle have en hip storbystil og være blandt de lokales foretrukne sted at mødes. Umiddelbart lyder stedet lidt a la Copenhagen Street Food og oplagt som en pause, når der shoppes. // Calle de Fuencarral 57.

Oversigt på mobilen

Download app’en ’Mercamad’, der er en gratis guide til byens egne madmarkeder, hvis du er nysgerrig efter se, hvor madrillerne selv køber ind. App’en har et praktisk oversigtkort, så du kan lokalisere madmarkeder i nærheden af dig.

Madrid rejseblog

Tapasgade Madrid

Tapasgade i Madrid

RESTAURANTER

Tapasgaden Cava Baja

Vores foretrukne spiseoplevelse var ikke én tapasbar, men en hel gade med tapasbarer, der ligger side om side. Den berømte tapasgade Cava Baja i boheme-kvarteret La Latina er i sig selv en stemningsfuld oplevelse. De små, skæve bygninger har farverige facader pyntet med håndmalede fliser, rustikke træskilte, gammeldags gadelamper og balkoner i støbejern.

Om dagen er her stille, men efter klokken 20 flokkes både lokale og turister og gør det nødvendigt at bestille bord, hvis du har en særlig restaurant på ønskelisten. To af de mest berømte tapasbarer er Tempranillo, der er kendt for at serverer den allerbedste sortfodskinke, og Casa Lucio, der er elsket for sine traditionelle retter og bespist en lang række af kendisser. // Calle de la Cava Baja

Tapasgade i Madrid

Klassikerne

Hver gang vi rådførte os med rejseguides eller spurgte venner og bekendte om tips til restauranter i Madrid, dukkede de samme to bemærkelsesværdigt ofte op på listen – nemlig La Bola og Botín. La Bola er kendt for sine klassiske madrilenske gryderetter og Sobrino de Botín for at være verdens ældste restaurant ifølge Guiness Rekordbog (restauranten blev grundlagt i 1725). Vi nåede ikke selv at spise her, men blandingen af hype og god omtale har da gjort os nysgerrige. // La Bola, Calle Bola 5 – Sobrino de Botín, Calle Cuchilleros 17.

Himmelsk fusion

Vores største smagsoplevelse var på den lille restaurant Kuoco 360. Rummet er simpelt indrettet, men betjeningen er god og maden intet mindre end himmelsk. Retterne kombinerer de bedste råvarer og smage fra det asiatiske, peruvianske og spanske køkken. Hver en bid sitrer på tungen! Prøv deres ceviche som forret og den iberiske sortsfodskinke til hovedret. Jøsses, vi savler bare ved tanken. // Calle de San Bartolomé, 14

Råt og sofistikeret

En af Martins venner, der er en flittig gæst på Madrids bedste restauranter, anbefalede os Cannibal Raw Bar. En sofistikeret og stilfuldt indrettet restaurant med dunkel belysning, sorthvidt flisegulv og rå-pudsede murstensvægge. Menuen er består primært af skaldyr, fisk og kød og er baseret på rå og marineret retter som ceviche, tatar og carpaccio. Det var simpelt, men virkelig smagfuldt – og så laver de killer cocktails. // Calle del Almirante, 12

Fotos: Cannibal Raw Bar i Madrid

Michelin i Madrid

Madrid var i mange år kendt for at have en traditionelt bondekøkken, men i dag er der kommet nye boller på suppen. Madrid har fået en internationalt anerkendt madfestival, Madrid Fusion, og flere Michelin-restauranter, hvor den trestjernede DiverXO er den mest berømte. Er du på udkig en gourmetoplevelse udover det sædvanlige, men til en lidt billigere penge, har vi fået anbefalet El Club Allard. Her koster den mindste menu ca. 700 kr. og den store lige under 1.000 kr. // El Club Allard, Calle Farraz 2

Skaldyr galore

Er du til skaldyr, har vi fået anbefalet den autentiske galiciske fiskerestaurant Marisqueria Ribeira Miño, hvor retterne er billige og fisken frisk. Især skulle topersoner-retten Marisquada (med skaldyr nok til fire) være et hit. Prøv også deres pulpo samt pimientos de padrón, og så kan den galiciske hvidvin Albariño anbefales. // Calle Santa Brigida

Madrid rejseguide
Skyview fra terrassen på vores hotel – Hotel Praktik Metropol

Cocktails med skyview

Vi indrømmer, at vi er svært glade for at slutte en god middag af med en cocktail – eller flere. De seneste år er der dukket flere og flere loungebarer op på tagterrasser rundt omkring i Madrid. Vi nåede desværre kun forbi én, den på toppen af madmarkedet San Antón, men har fået anbefalet to andre, der også lyder som et besøg værd: Tagterrassen på kulturhuset Círculo de Bellas Artes og skybaren på hotellet ME Reina Victoria. // Find flere tips til: Byens bedste skybarer.

Byens bedste vin

Ifølge lokale er Lavinia byens bedste og største vinhandel, der har udvidet 1. sal til restaurant. Udover at vinen skulle være ypperlig, så skulle maden være ligeså. Restauranten har ikke noget vinkort, men til gengæld kan man købe en vin med nede fra butikken og lade sig rådgive af det veluddannede vin-personale // Ortega y Gasset 16

Tapas i MadridMadrid cocktailbar

LÆKRE LINKS

– – – –

Hvad er din favorit spise i Spanien?

Har du været i Madrid?

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here