Hvad skal du se og opleve, når turen går til Madrid? Det var vi selv i tvivl om, da vi for første gang rejste til den spanske hovedstad på en forlænget weekend. Her har vi samlet vores favorit seværdigheder og stemningsfulde steder.

Inden vi rejste til Madrid, kunne hverken Martin eller jeg nævne attraktioner, der kendetegner den spanske hovedstad. Jep, vi indrømmer dette med fare for at blive lynchet af fodboldfans, for hvem det vil være ren blasfemi ikke at aflægge Real Madrids stadion Santiago Bernabéu et visit.

Men vi rejste først og fremmest til Madrid for at mæske os i mundhapserne. Så mens vi fordrev tiden mellem måltiderne, og ventede utålmodigt på at sulten kom tilbage, var det oplagt at råde bod på vores uvidenhed og udforske byen. Og Madrid overraskede os positivt.

Madrid er PERFEKT
TIL EN weekendtur!

Udover at være et mekka for de madglade, byder Europas tredje største by på mange oplevelser. Især nød vi at gå opdagelse i byens stemningsfulde kvarterer og snævre middelaldergader, der summer af storbyliv, spansk charme og historisk storhed. Her har vi samlet vores favorit-oplevelser.

Rejsetips Madrid Madrid Kongeslottet

Kongeslottet i Madrid
Kongeslottet i Madrid / Fotos: Da man ikke må tage billeder inde i Kongeslottet, og vi ikke nåede ned i den smukke park, er de to midtereste billeder fra Unsplash.com.

Kongepaladset

Palacio Real er meget muligt Madrids mest kendte seværdighed – i hvert fald hvis du dømmer efter længden på køen af mennesker, der ved første øjekast kan virke afskrækkende. Men ventetiden er det værd. Slottet er Vesteuropas største slot, og selvom du kun ser en brøkdel af de over 3000 værelser, så fører turen gennem nogle af de mest imponerende. Ordet pyntesyg når nye højder i de overdådige gemakker. Nup en visuel audioguide med for at få historier om overfloden af detaljer (den er eksl. entrébilletten og koster 4€) – og tjek også våbensamlingen, der sætter din krigshistorie i et nyt perspektiv. // Palacio Real, Calle de Bailén.

Madrid Plaza Mayor

Plaza Mayor Madrid
Plaza Mayor i Madrid / Foto nederst til venstre: Unsplash.com

Plaza Mayor

For enden af hver gade i Madrid ligger en plads. Sådan synes det i hvert fald, når du slentrer rundt, og byens mest storslåede af slagsen er Plaza Mayor. Siden 1500-tallet har pladsen været byens omdrejningspunkt og et form for rektangulært Colosseum, der har lagt scene til kongekroninger, tyrefægtninger, folkefester og rullende hoveder ved henrettelser. Selvom Mayor er fuld af turister, gadegøgl og flankeret af restauranter, så var det den plads, der gjorde størst indtryk på os. Drik en kop kaffe, men gem appetitten til de bedre spisesteder. // Plaza Mayor. 

Bymuseet

Udover at vi følte, at vi skyldte Madrid at rette op på vores uvidenhed (for den by har uberettiget befundet sig under vores radar), så synes vi altid det interessant at dykke ned i historien, for at forstå hvad der har skabt et sted. Og Madrid bærer på mange spændende og tankevækkende anekdoter om kongerne, borgerne og livet i midten af Spanien, som ’Museo de la Historia’ folder glimrende ud. Indgang er gratis, så har du en times tid og befinder dig i Chueca-kvarteret, er museet et besøg værd. // Calle Fuencarral, 78.

Rejseblog Madrid
Prado Kunstmuseum i Madrid / Foto: Unsplash.com

Kunst i topklasse

Madrid er hjemby for nogle af Europas mest berømte kunstmuseer – Prado, Thüssen og Reina Sofia, hvor du kan opleve klassikere som Goya, Velázquez og Rembrandt (Prado) og mesterværker af Picasso, Dalí og Miró (Reina Sofia). De tre museer ligger belejligt tæt på hinanden i byens såkaldte ’gyldne trekant’. Da vi besøgte Madrid skinnede forårssolen, mens den sibiriske kulde frøs Danmark til is. Så i stedet for at gå ind, faldt vi i staver over et andet kunstværk i verdensklasse: Et solbeskinnet cafébord og to kolde øl. Vi har museerne til gode til næste gang. // Prado Museum, Paseo del Prado.

Madrid Parque del RetiroMadrid parken Madrid park

Glasslottet i parken
Parque del Retiro er et af de lokales favoritsteder at mødes for at slappe af i grønne omgivelser.

Madrids grønne hjerte

New York har Central Park og Madrid har Parque del Retiro. Den idylliske park er dobbelt så stor som de københavnske parker Frederiksberg Have og Søndermarken tilsammen og er et yndet sted for madrilerne at hænge ud. Det er nemt at finde sit eget fredsfyldte spot i det grønne, men læg vejen forbi den elegante glasbygning ’Palacio de Cristal’ og søen ’Estanque’, hvor du kan leje en robåd eller spise is ved en lille café. Parken har flere indgange – vores favorit var porten Felipe IV, hvor du bliver budt velkommen af kunstnerisk klippede fyrretræer. // Indgang: Calle de Alfonso XII – gennem porten Puerta Felipe IV. 

Hjemme hos markisen

’People watching’ er en af vores favoritbeskæftigelser, når vi rejser. Så da vi hørte om Museo de Cerralbo blev vores nysgerrighed vakt. Museet er en overdådig ejendom, som den 17. markis af Cerralbo (1824-1922) donerede til staten før sin død på den betingelse, at alt fik lov til at stå, som det stod. Det er således ikke mennesker, der er genstand for nyfigenhed – men et privat hjem. Det er et kig ind i en svunden tid og et levet liv. Udover markisen var blandt den kreative og politiske elite, var han også arkæolog, så hans voluminøse samling skulle være ret unik. Desværre nåede vi ikke selv forbi, men hermed er tippet givet videre. // Calle de Ventura Rodríguez, 17.

Loppemarked i Madrid
El Rastro loppemarked foregår hver søndag og er et must at opleve, hvis du er i byen over en weekend.

Byens bedste loppemarked

Et sted, der til gengæld tilbyder den ultimative ’people watching’, er loppemarkedet El Rastro. Det er et kæmpe udendørsmarked, som hver søndag fylder gaderne med mennesker, gøgl og ca. 3.500 boder, der sælger alt fra interiør, tøj, kunsthåndværk souvenirs fra Østen. Det er et af de fedeste og største markeder, vi har oplevet, men forbered dig på snegletempo i menneskemassen. Loppemarkedet er et af madrilernes foretrukne søndagsritualer, og umiddelbart føles det også, som om hele byen er samlet her. // La Latina-kvarteret: Markedet foregår på Plaza de Cascorro, Calle de la Ribera de Curtidores og de omkringliggende sidegader.

Ægte spansk kultur

Flamenco er en af Spaniens mest kendte kulturtraditioner, og flere anbefalede os også at se et show. Men den weekend var vi mere i humør til tapas-crawl end trampedans, groft sagt. Nu fortryder vi det lidt, for det skulle efter sigende være en fed oplevelse – og så kan man jo kombinere et show med en tapas-middag. Hvis du får flamencofeber i Madrid, så skulle Casa Patas være blandt byens bedste og mest autentiske. Et andet berømt kulturfænomen i Spanien er tyrefægtning, og Madrid har landets største arena, Las Ventas. Det var der dog ingen, som anbefalede os at se, heldigvis! For det er hverken en kultur eller sport, vi har lyst til at bakke op om.

Rejseguide Madrid

Byvandring

Noget af det, vi holdt allermest af, var at slentre formålsløst rundt. Madrid er en smuk storby med internationalt format, samtidig består en stor del af byens velbevarede hjerte af charmerende gågader, snævre gader og bilfri pladser, hvilket gør den til en fodgængervenlig oplevelse. Det er så hyggeligt at gå på opdagelse i netværket af de smalle middelalderstræder og nuppe kaffepauser i en lomme af solskin på de stemningsfulde pladser. Herunder har vi listet nogle af vores favorit-kvarterer, og er du nysgerrig efter at vide mere om byen, bør du tage på en af de mange gratis byvandringer, der begynder fra Plaza Mayor. // Liste over byvandringer i Madrid.

Rejseguide til Madrid

Rejseguide Madrid
Selv de gamle håndmalede gadeskilte er smukke og charmerende i Madrid.

Hyggelige kvarterer
og stemningsfulde gader

Her har vi samlet de kvarterer (’barrios’) og en håndfuld gader, vi holdt særligt af at opleve i Madrid. Byens kompakte centrum er oplagt at udforske til fods, så tag dig tiden til at fare vild og gå på opdagelse i de mange smalle, labyrintiske gader.

Chueca & Malasaña

Vi tilbragte mest tid i de to charmerende nabokvarterer, der ligger nord for den store boulevard Gran Via og er adskilt af den hyggelige gågade Calle de Fuencarral. Nogle rejseguides beskriver kvarterernes kulturelle forskellighed – Chueca er et regnbue-kvarter og Malasaña de studerendes hjemmebane – men for os flød de sammen og mindede om en spansk version af Nørrebro og Vesterbro.

Begge består af et netværk af smalle stræder og bygninger med franske altaner. Her emmer af en hip, kreativ og festlig stemning med de mange små modeforretninger, designbutikker, caféer, cocktailbarer og restauranter. Om formiddagen er gaderne næsten øde, om eftermiddagen blomstrer handelslivet op og om aftenen sætter restauranterne og barerne gang i gaden.

Vi endte ofte i Chueca om aftenen, og om dagen nød vi at zig-zagge rundt i sidegaderne til Calle de Fuencarral og Calle de Hortaleza. I Malasaña var det hyggeligt at opleve livet i gaden Calle del Pez og gaderne omkring Plaza del Dos de Mayo.

Chueca og Malasaña i Madrid
Venstre: Udsigt ud over boulevarden Gran Via og Chueca / Højre: Gade i Malasaña.

La Latina

Det gamle boheme-kvarter La Latina huser to af Madrids mest anbefalelsesværdige oplevelser: søndagsloppemarkedet El Rastro og tapasgaden Calle de la Cava Baja. Kvarteret har en charmerende landsbystemning og omtales ofte som et traditionelt kvarter i Madrid. Her er smalle stræder, et væld af tapasbarer og masser af liv på pladserne.

Vi var vilde med både markedet og tapasgaden, men nåede desværre ikke at opleve så meget mere. Det er klart et kvarter, vi gerne vil udforske mere næste gang. Især gaderne omkring Plaza de Cascorro, Calle de la Ribera og Calle de los Embajadores virkede rigtig hyggelige.

Madrid loppemarked
De farverige gader i La Latina, der også huser det populære loppemarked El Rastro hver søndag.

Las Letras & Huertas

Vi endte ofte med at svinge forbi Las Letras, når vi søgte et cafébord i solen. For her ligger den charmerende plads Plaza Santa Ana, som har flere restauranter med udendørsservering og summer hyggeligt af lokalt liv. Har du mere lyst til en cocktail med skyview, skulle loungebaren på taget af det fancy hotel ME Reina Victoria være et besøg værd og åben for alle gæster om aftenen.

Gennem historien har kvarteret været et samlingssted for kunstnere, skuespillere og forfattere, bl.a. spanske Cervantes og amerikanske Hemmingway, der var stamgæst på den traditionelle øl- og tapasbar Cerveceria Alemana på Plaza Santa Ana. Generelt er kvarteret kendt for at være et festligt nabolag med mange restauranter, barer, spillesteder og natklubber, hvilket gør Las Letras til et populært sted at gå i byen.

Vi holdt især af den bakkede gågade Calle de Las Huertas, der løber fra den lille plads Plaza del Angel, ved siden af Santa Ana, og ned til kunstmuseet Prado og den botaniske have. Gadens historie går tilbage til Madrids grundlæggelse i 1500-tallet og er prydet med citater fra nogle af Spaniens største forfattere, der er indgraveret i fortovet. Her lå flere taverna, der så virkelig hyggelige ud.

Plaza Mayor i MadridMadrid RejseblogMadrid byvandring

Rejseblog Madrid
Bjørnen på Puerta del Sol / Foto: Unsplash.com

Centro

Gaderne omkring de to store pladser Plaza Mayor og Puerta del Sol samt den brede boulevard Gran Via udgør Madrids centrum. Her er masser af menneskemylder og trafik. Med det sagt så er Madrid en af de mest fodgængervenlige og fredelige storbyer, vi har oplevet. En stor del af centrum består af gågader, og middelalderbyens snævre stræder begrænser tung trafik. Det gør det ekstra hyggeligt at slentre rundt i netværket af gader.

Gran Via er Madrids flotteste færdselsåre, og den sekssporede boulevard minder om en kombination af Broadway og Fifth Avenue i New York. De majestætiske højhuse er prydet med krummelurer, statuer og arkitektoniske detaljer og huser internationale kædebutikker, stormagasiner, teatre og hoteller. Flere anbefalede os at besøge stormagasinet El Corte Inglés, der har et madmarked og flere spisesteder på niende etage, hvor du har en flot udsigt over Gran Via.

Puerta del Sol er kendt for at være byens hjerte, hvor madrilerne mødes nytårsaften for at tælle ned og fejre det nye år. Turisterne derimod stimler sammen for at tage en selfie foran statuen af bjørnen og jordbærtræet, som er Madrids vartegn. Plaza Mayor var vores favorit og er beskrevet foroven.

Rejsetips Madrid

LÆKRE LINKS

– – – –

Har du været i Madrid?

Hvad holder du mest af at lave på en storbyferie?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here