Guide: Weekend i Madrid – oplevelser, hyggelige gader og gode spisesteder

Madrid serverede langt flere gode oplevelser, end vi havde forestillet os. Byen summer af lokal charme, historisk storhed, trendy stemning og god gastronomi. Her er vores favoritsteder – og et par insider tips til den spanske hovedstad.

Skrevet af Mette / Foto af Martin

Indrømmet! Vi rejste først og fremmest til Madrid for at gå ombord i det spanske køkken og havde ingen større forventninger til oplevelser i byen. For når du læser om europæiske storbyer, der er oplagte til en forlænget weekendtur, er den spanske hovedstad sjældent nævnt. Nu, hvor vi har været der, undrer vi os over, hvordan det hænger sammen? Hvis du spørger os, er byen undervurderet.

Madrid vs. Barcelona?

Sjovt nok faldt jeg efterfølgende over en rejseartikel, hvor skribenten undrede sig over, hvordan det kunne være, at flere rejste til Barcelona frem for Madrid? For Madrid var langt at foretrække. Forklaringen lød, at Barcelona for mange år tilbage så økonomiske muligheder i at brande sig selv som turistdestination. Madrilerne derimod syntes ikke, det var nødvendigt at ty til reklame. De syntes, det var indlysende, at Madrid var en fed by.

Således har Madrid bevæget sig under masseturismens radar i Spanien, og det er i dag en af byens fortrin. Madrid er en autentisk oplevelse. Det er en cool by. Det er her spanierne lever og bor. Og vi faldt forårsforelskede for byen. Madrid er den slags by, man slentrer formålsløst rundt i og fantaserer om historien, der er levet i de snævre middelaldergader. Alt imens man glæder sig til, at der igen er plads i maven til mere tapas, naturligvis.

OPLEVELSER I MADRID

Udover at være et mekka for de madglade, byder Europas tredje største by på mange oplevelser. Madrid var rundhåndet med langt flere fine oplevelser, end vi havde forventet.

#1 – Kongepaladset

Palacio Real er meget muligt Madrids mest kendte seværdighed – i hvert fald hvis du dømmer efter længden på køen, der ved første øjekast kan virke afskrækkende. Men ventetiden er det værd. Slottet er Vesteuropas største slot, og selvom du kun ser en brøkdel af de over 3000 værelser, så fører turen gennem nogle af de mest imponerende. Ordet pyntesyg når nye højder i de overdådige gemakker. Nup en visuel audioguide med for at få historier om overfloden af detaljer (den er eksl. entrébilletten og koster 4€) – og tjek også våbensamlingen, der sætter din krigshistorie i et nyt perspektiv.

#2 – Byens grønne hjerte

New York har Central Park, og Madrid har Parque del Retiro. Den idylliske park er dobbelt så stor som de københavnske parker Frederiksberg Have og Søndermarken tilsammen og er et yndet sted for madrilerne at hænge ud. Det er nemt at finde sit eget fredsfyldte spot i det grønne, men læg vejen forbi den elegante glasbygning ’Palacio de Cristal’ og søen ’Estanque’, hvor du kan leje en robåd eller spise is ved en lille café. Parken har flere indgange – vores favorit var porten Felipe IV, hvor du bliver budt velkommen af kunstnerisk klippede fyrretræer.

Kongepaladset / Parque del Retiro

#3 – Madrid til fods

Noget af det, vi holdt allermest af, var at slentre formålsløst rundt. Madrid er en smuk storby med internationalt format og velbevaret historie. Den gamle bydel består af charmerende gågader, snævre stræder og bilfri pladser, hvilket gør den til en fodgængervenlig oplevelse. Det er så hyggeligt at gå på opdagelse i middelaldergaderne og nuppe kaffepauser på de stemningsfulde pladser. Herunder har vi listet nogle af vores favorit-kvarterer, og er du nysgerrig efter at vide mere om byen, bør du tage på en af de mange gratis byvandringer, der begynder fra Plaza Mayor

#4 – Plaza Mayor

For enden af hver gade i Madrid ligger en plads. Sådan synes det i hvert fald, når du slentrer rundt, og byens mest storslåede af slagsen er Plaza Mayor. Siden 1500-tallet har pladsen været byens omdrejningspunkt og et form for rektangulært Colosseum, der har lagt scene til kongekroninger, tyrefægtninger, folkefester og rullende hoveder ved henrettelser. Selvom Mayor er fuld af turister, gadegøgl og flankeret af restauranter, så var det den plads, der gjorde størst indtryk på os. Drik en kop kaffe, men gem appetitten til de bedre spisesteder.

Plaza Mayor

#5 – Bymuseet

Udover at vi følte, at vi skyldte Madrid at rette op på vores uvidenhed (for den by har uberettiget befundet sig under vores radar), så synes vi altid det interessant at dykke ned i historien, for at forstå hvad der har skabt et sted. Og Madrid bærer på mange spændende fortællinger om kongerne, borgerne og livet i midten af Spanien, som Museo de la Historia folder glimrende ud. Indgang er gratis, så har du en times tid og befinder dig i Chueca-kvarteret, er museet et besøg værd.

#6 – Loppemarked om søndagen

El Rastro er et kæmpe udendørsmarked, som hver søndag fylder gaderne med mennesker, gøgl og ca. 3.500 boder, der sælger alt fra interiør, tøj, kunsthåndværk souvenirs fra Østen. Det er et af de fedeste og største markeder, vi har oplevet, men forbered dig på snegletempo i menneskemassen. Loppemarkedet er et af madrilernes foretrukne søndagsritualer, og umiddelbart føles det også, som om hele byen er samlet her. // La Latina-kvarteret: Markedet foregår på Plaza de Cascorro, Calle de la Ribera de Curtidores og de omkringliggende sidegader.

Tre ting, vi gerne vil opleve næste gang …

#7 – Verdensklasse kunst

Madrid er hjemby for tre af Europas mest berømte kunstmuseer – Prado, Thüssen og Reina Sofia. Her kan du opleve klassikere som Goya, Velázquez og Rembrandt (Prado) og mesterværker af Picasso, Dalí og Miró (Reina Sofia). De tre museer ligger belejligt tæt på hinanden i byens såkaldte ’gyldne trekant’. Da vi besøgte Madrid skinnede forårssolen for første gang. Så i stedet for at gå indenfor, faldt vi i staver over et andet kunstværk udenfor: Et solbeskinnet cafébord og en kande med sangria. Vi har museerne til gode til næste gang.

#8 – Hjemme hos Markisen

Da vi hørte om Museo de Cerralbo blev vores nysgerrighed vakt. Museet er en overdådig ejendom, som den 17. markis af Cerralbo (1824-1922) donerede til staten før sin død på den betingelse, at alt fik lov til at stå, som det stod. I dag er boligen et kig ind i en svunden tid og et levet liv. Udover markisen var blandt den kreative og politiske elite, var han også arkæolog, så hans voluminøse samling skulle være ret unik. Desværre nåede vi ikke selv forbi, men hermed er tippet givet videre.

#9 – Flamenco

Flamenco er en af Spaniens mest kendte kulturtraditioner, og flere anbefalede os også at se et show. Men den weekend var vi mere i humør til tapas-crawl. Nu fortryder vi det lidt, for det skulle efter sigende være en fed oplevelse – og så kan man jo kombinere et show med en tapas-middag. Win-win. Hvis du får flamencofeber i Madrid, så skulle Casa Patas være blandt byens bedste og mest autentiske.

HYGGELIGE KVARTERER
OG STEMNINGSFULDE GADER

Her har vi samlet de kvarterer (’barrios’) og en håndfuld gader, vi holdt særligt af at opleve i Madrid. Byens kompakte centrum er oplagt at udforske til fods, så tag dig tiden til at fare vild og gå på opdagelse i de smalle, labyrintiske gader.

Chueca & Malasaña

Vi tilbragte mest tid i de to charmerende nabokvarterer, der ligger nord for den store boulevard Gran Via og er adskilt af den hyggelige gågade Calle de Fuencarral. Nogle rejseguides beskriver kvarterernes kulturelle forskellighed – Chueca er et regnbue-kvarter og Malasaña de studerendes hjemmebane. For os flød de sammen og mindede om en spansk version af Nørrebro og Vesterbro.

Begge består af et netværk af smalle stræder og bygninger med franske altaner. Her emmer af en hip, kreativ og festlig stemning med de mange små designbutikker, caféer, cocktailbarer og restauranter. Om formiddagen er gaderne næsten øde, om eftermiddagen blomstrer livet op, og om aftenen sætter restauranterne og barerne gang i gaden.

Vi endte ofte i Chueca om aftenen, og om dagen nød vi at zig-zagge rundt i sidegaderne til Calle de Fuencarral og Calle de Hortaleza. I Malasaña var det hyggeligt at opleve livet i gaden Calle del Pez og gaderne omkring Plaza del Dos de Mayo.

La Latina

Det gamle boheme-kvarter La Latina huser to af Madrids mest anbefalelsesværdige oplevelser: søndagsloppemarkedet El Rastro og tapasgaden Calle de la Cava Baja. Kvarteret har en charmerende landsbystemning og omtales ofte som et traditionelt kvarter i Madrid. Her er smalle stræder, et væld af tapasbarer og masser af liv på pladserne.

Vi var vilde med både markedet og tapasgaden, men nåede desværre ikke at opleve så meget mere. Det er klart et kvarter, vi gerne vil udforske mere næste gang. Især gaderne omkring Plaza de Cascorro, Calle de la Ribera og Calle de los Embajadores virkede rigtig hyggelige.

Calle de Las Huertas

Las Letras & Huertas

Vi endte ofte med at svinge forbi Las Letras, når vi søgte et cafébord i solen. For her ligger den charmerende plads Plaza Santa Ana, som har flere restauranter med udendørsservering og summer hyggeligt af lokalt liv. Har du mere lyst til en cocktail med skyview, skulle loungebaren på taget af det fancy hotel ME Reina Victoria være et besøg værd og åben for alle gæster om aftenen.

Gennem historien har kvarteret været et samlingssted for kunstnere, skuespillere og forfattere, bl.a. spanske Cervantes og amerikanske Hemmingway, der var stamgæst på den traditionelle øl- og tapasbar Cerveceria Alemana på Plaza Santa Ana. Generelt er kvarteret kendt for at være et festligt nabolag med mange restauranter, barer, spillesteder og natklubber, hvilket gør Las Letras til et populært sted at gå i byen.

Vi holdt især af den bakkede gågade Calle de Las Huertas, der løber fra den lille plads Plaza del Angel, ved siden af Santa Ana, og ned til kunstmuseet Prado og den botaniske have. Gadens historie går tilbage til Madrids grundlæggelse i 1500-tallet og er prydet med citater fra nogle af Spaniens største forfattere, der er indgraveret i fortovet. Her lå flere taverna, der så virkelig hyggelige ud.

Det gamle centrum

Gaderne omkring de to store pladser Plaza Mayor og Puerta del Sol, samt den brede boulevard Gran Via, udgør Madrids centrum. Her er masser af menneskemylder og trafik. Med det sagt, så er Madrid en af de mest fodgængervenlige og fredelige storbyer, vi har oplevet. En stor del af centrum består af gågader, og middelalderbyens snævre stræder begrænser tung trafik.

Gran Via er Madrids flotteste færdselsåre, og den sekssporede boulevard minder om en kombination af Broadway og Fifth Avenue i New York. Flere anbefalede os at besøge stormagasinet El Corte Inglés, der har et madmarked og flere spisesteder på niende etage, hvor du har en flot udsigt over Gran Via.

Puerta del Sol er kendt for at være byens hjerte, hvor madrilerne mødes nytårsaften for at tælle ned og fejre det nye år. Turisterne derimod stimler sammen for at tage en selfie foran statuen af bjørnen og jordbærtræet, som er Madrids vartegn. Plaza Mayor var vores favorit og er beskrevet foroven.

Over 3,2 millioner mennesker kalder Madrid for deres hjemby, og set fra luften er den spanske hovedstad seks gange større end Barcelona. Kort sagt – Madrid er stor, men bestemt ikke uoverskuelig. Bymidten er kompakt og nem at færdes i til fods.

BEDSTE STED AT SPISE I MADRID

Madrid er madørernes hjemmebane. Byen bugner af madmarkeder og restauranter, som byder på det bedste fra det spanske køkken. Her har vi samlet vores favoritter – plus et par insider-tips til en håndfuld steder, som vi selv har til gode.

Du behøver ikke læse mange rejseguides til Madrid, før det bliver tydeligt, at den spanske hovedstad er et tapas-mekka. Især byens mange madmarkeder kan sammenlignes med hellige haller for den traditionelle spise. Spørger du os, så er tapas en genial opfindelse. Og historien bag den spanske snack er både mytisk og morsom – som historier bag verdens bedste idéer ofte er.

Man regner med, at tapas opstod i middelalderen, hvor man brugte brød eller lufttørret skinke som låg (’tapa’) til at forhindre at fluer og andet skidt faldt ned i vinglasset. En anden god historie fortæller, at tapas opstod, da kong Alfonso den 10. befalede, at alle bodegaer skulle servere fast føde til hver kande vin, der blev skænket, for at undgå at folk blev for berusede.

En ting er sikkert: Tapas tages seriøst i Spanien, og i Madrid præsenteres den spanske spise på et højt niveau. Vores notesbog var derfor proppet med navne på delikatesser og gode tapasbarer, men også andre velanmeldte spisesteder. Desværre var vi kun i byen for en weekend og nåede langt fra at prøve dem alle. Derfor har samlet de mest anbefalelsesværdige herunder – plus nogle af de tips, vi fik af de lokale. Buen provecho!

Sangria og tapas er den perfekte grund til at holde pause, når du slentrer rundt i Madrid.

MADMARKEDER

Byens mest berømte

Mercado de San Miguel, der ligger ved siden af Plaza Mayor, er en af byens ældste og det ubetinget mest berømte madmarked. Bygningen blev renoveret i 2009 og består af glas og støbejern, der elegant indrammer over 35 delikate madboder. Det er en oplevelse at gå ombord i madbodernes udvalg og spise dig gennem en ’bland selv’-menu. Eneste ulempe er, at markedet er pakket med mennesker – så kom gerne i hverdagen eller på skæve tidspunkter i forhold til spisetid. // Plaza de San Miguel.

Favoritten

Vores favorit-madmarked var Mercado San Antón, der ligger i det hyggelige Chueca-kvarter. Ude fra ser den store murstensklods kedelig ud, men inden for holder fødevarerne fest. Markedet er mere moderne og består primært af stande, der sælger råvarer og specialiteter. På øverste etage er der små spisesteder og på taget en stor terrasse med restaurant og loungebar. Vi taler af erfaring, når vi siger, at G&T’s smager usædvanligt godt under Madrids blå himmel og sammen med den charmerende udsigt ud over byens tage. // Calle Augusto Figueroa, 24.

Den unikke

Vi ærgrede os over, at vi ikke nåede forbi Platea Madrid, som flere havde anbefalet. Det er en tidligere biograf og varehus, der for et par år siden blev bygget om til et 6000 km2 stort gourmetmarked med alt fra Michelin-restauranter til delikatesseforretninger og tapasboder. Derudover er der også en koncertsal og natklub – så i det hele taget lyder det, som et festligt sted. // Calle de Goya 5-7.

Shop en spisepause

Vi boede få minutters gang fra Mercado de San Ildefonso i Malasaña, men nåede sjovt nok aldrig forbi. Madmarkedet ligger på den populære shoppinggade Calle de Fuencarral og skulle have en hip storbystil og være blandt de lokales foretrukne steder at mødes. Umiddelbart lyder stedet lidt a la Copenhagen Street Food og oplagt som en pause, når der shoppes. // Calle de Fuencarral 57.

Tapasgaden Cava Baja

RESTAURANTER

Spis med de lokale

Madrilernes døgnrytme begynder et par timer senere end vores. Du kan få morgenmad fra omkring kl. 10, frokost fra kl. 14.30, og aftensmad indtages tidligst kl. 21.30 – hvis du vel at mærke vil spise sammen med de lokale. Får du lyst til en festlig aften i byen, er der først rigtig gang i gaderne efter midnat. Derudover er det godt at vide, at nogle butikker traditionen tro holder siesta mellem klokken 14 og 17. Derudover er det værd at nævne, at byens liv virkelig blomstrer i weekenden. Så har du specifikke spisesteder, du gerne vil opleve, så book bord i god tid.

Tapasgaden Cava Baja

Vores foretrukne spiseoplevelse var ikke én tapasbar, men en hel gade med tapasbarer, der ligger side om side. Den berømte tapasgade Cava Baja i boheme-kvarteret La Latina er i sig selv en stemningsfuld oplevelse. De små, skæve bygninger har farverige facader pyntet med håndmalede fliser, rustikke træskilte, gammeldags gadelamper og balkoner i støbejern. To af de mest berømte tapasbarer er Tempranillo og Casa Lucio.

Råt og sofistikeret

En af Martins venner, der er en flittig gæst på Madrids bedste restauranter, anbefalede os Cannibal Raw Bar. En sofistikeret og stilfuldt indrettet restaurant med dunkel belysning, sorthvidt flisegulv og rå-pudsede murstensvægge. Menuen er består primært af skaldyr, fisk og kød og er baseret på rå og marineret retter som ceviche, tatar og carpaccio. Det var simpelt, men virkelig smagfuldt – og så laver de killer cocktails.

Himmelsk fusion

Vores største smagsoplevelse var på den lille restaurant Kuoco 360. Rummet er simpelt indrettet, men betjeningen er god, og maden superb. Retterne kombinerer de bedste råvarer og smage fra det asiatiske, peruvianske og spanske køkken. Hver en bid sitrer på tungen! Prøv deres ceviche som forret og den iberiske sortsfodskinke til hovedret. Jøsses, vi savler bare ved tanken.

Cocktails med udsigt

Vi indrømmer, at vi er svært glade for at slutte en god middag af med en cocktail – eller flere. De seneste år er der dukket flere loungebarer op på tagterrasser rundt omkring i Madrid. Vi nåede desværre kun forbi én; den på toppen af madmarkedet San Antón. Men næste gang vil vi lægge vejen forbi to, vi har har fået varmt anbefalet: Tagterrassen på kulturhuset Círculo de Bellas Artes og skybaren på hotellet ME Reina Victoria.

Tapasgaden Cava Baja

Gode tips fra de lokale

Klassikerne

Hver gang vi rådførte os med rejseguides eller spurgte venner og lokale om tips til restauranter i Madrid, dukkede de samme to bemærkelsesværdigt ofte op på listen – nemlig La Bola og Sobrino de Botín. La Bola er kendt for sine klassiske madrilenske gryderetter og Sobrino de Botín for at være verdens ældste restaurant, som blev grundlagt i 1725. Vi nåede ikke selv at spise her, men de mange anbefalinger har gjort os nysgerrige.

Michelin i Madrid

Madrid var i mange år kendt for at have et traditionelt bondekøkken, men i dag er der kommet nye boller på suppen. Madrid har fået en internationalt anerkendt madfestival, Madrid Fusion, og flere Michelin-restauranter, hvoraf den trestjernede DiverXO er den mest berømte. Er du på udkig en gourmetoplevelse udover det sædvanlige, men til en lidt billigere penge, har vi fået anbefalet El Club Allard.

Skaldyr galore

Er du til skaldyr, har vi fået anbefalet den autentiske galiciske fiskerestaurant Marisqueria Ribeira Miño, hvor retterne er billige og fisken frisk. Især skulle topersoner-retten Marisquada (med skaldyr nok til fire) være et hit. Prøv også deres pulpo samt pimientos de padrón, og så kan den galiciske hvidvin Albariño anbefales.

Byens bedste vin

Ifølge lokale er Lavinia byens bedste og største vinhandel, der har udvidet 1. sal til restaurant. Udover at vinen skulle være ypperlig, så skulle maden være ligeså. Restauranten har ikke noget vinkort, men til gengæld kan man købe en vin med nede fra butikken og lade sig rådgive af det veluddannede vin-personale.

Tapasgaden Cava Baja

HER SKAL DU BO

Det gamle centrum

Madrid har mange smukke kvarterer (kaldet ‘barrios’). Vi syntes, det var perfekt at bo i byens centrum, Centro. Den gamle bydel ligger som en smørklat midt i byen og består af et væld af smalle gågader, brede boulevarder, historiske bygninger og store pladser. Vælger du at bo i Centro – omkring byens hovedstrøg Gran Via eller de to store pladser Plaza Mayor og Plaza de la Puerto del Sol – ligger Madrid vitterligt for dine fødder. Herfra tager det ca. 5-10-15 minutter at gå rundt til det meste.

Vores hotel

Vi boede på Hotel Praktik Metropol – et charmerende 3-stjernet boutique-hotel med en tagterrasse, der havde et vidunderligt view ud over byens tage. Hotellet har en praktisk beliggenhed i Centro mellem de to metrostationer Gran Via og Sol. Herfra var vi i gåafstand til det meste – gode spisesteder, berømte attraktioner og hyggelige kvarterer. Vi kan varmt anbefale hotellet.

TRANSPORT

Tur/retur til lufthavnen

Der er flere transportmuligheder, når du skal til og fra lufthavnen. Den hurtigste og nemmeste er at hoppe i en taxa. Det tager ca. 15-20 minutter at køre ind til centrum, og alle taxaer til/fra lufthavnen har en fast pris på 30 Euro. Alternativt kan du booke en Uber, der koster omkring 22 Euro.

En billigere løsning er at tage toget, Cercanías. Toget koster ca. 1,85 Euro og er således lidt billigere end metroen, der koster ca. 5 Euro. Toget stopper dog ikke lige så mange steder som metroen. Tager du metroen (der faktisk er Europas næststørste efter London), skal du blot være opmærksom på, at du muligvis skal skifte metrolinje et par gange. Så der er fordele og ulemper ved begge transportformer.

Madrids Turistbureau har lavet en fin oversigt over de forskellige transportmuligheder, som du kan se HER.

Hvis du kunne lide artiklen, er du velkommen til at dele den med andre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here