Har du fornøjelsen af at være øltørstig i Salzburg, er det selvforskyldt, hvis du ikke får stillet lysten i smagfuld bryg og stemningsfulde omgivelser. Vi fandt tre tophyggelige ølhaver, da vi besøgte den smukke barokby.

[Reklame] Rejsen var arrangeret af Østrigs Turistbureau.

Egentlig burde det være Martin, der skrev dette blogindlæg, da jeg har en langt større kærlighed til druer end humle. Men jeg må lægge mig fladt på ryggen og indrømme, at jeg blev smittet af den stemning, der følger med Salzburgs ølhaver og autentiske ølkultur. Omgivet af glade stemmer, charmerende omgivelser og lokale iklædt lederhosen, bondejakke og filthat med fjer – så smagte de skummende ølbamser i store, tunge lerkrus bedre end nogensinde før.

Østrigs bedste ølby

Salzburg er kendt for at være Østrigs bedste ølby og er beriget med 10 bryggerier samt et utal af charmerende caféer, kitchede kneiber og hyggelige ølhaver. Dengang Mozart levede her, havde byen intet mindre 40.000 beværtninger til 16.000 indbyggere. Det giver lidt en fornemmelse af de lokales kultur og kærlighed til den gyldne bryg.

Jeg ved ikke, hvor mange restauranter og caféer der i dag findes til byens knap 150.000 indbyggere – men vi skulle aldrig gå særlig langt for at finde et hygsomt sted at hvile benene og slukke tørsten. I Salzburg er beværtninger nemlig beboernes andet hjem. De har en stærk tradition for at mødes med familie og venner over et krus øl. De skåler for fyraftenen, for mærkedage og for hinandens selskab. Derfor blomstrer byen også med ølhaver, der summer af lokal stemning.

Her får du vores tre favorit ølhaver, der alle er beliggende i den gamle by, Salzburg Altstadt.

Augustiner Bräu ølhave i Salzburg

Augustiner Bräu i Salzburg

1.) Augustiner Bräu

I det gamle Mülln Kloster finder du ikke alene Østrigs ældste, men også en af byens mest folkelige ølhaver. Augustiner Bräu blev etableret af munke i 1621, og siden dengang er der blevet brygget øl på de samme gamle metoder. Her brygges øl alene på malt, vand, humle og gær – helt uden konserveringsmidler.

Den friske øl serveres direkte fra store træfade, og det er en særlig oplevelse, når du selv griber et stort lerkrus fra hylden, skylder det under koldt vand og smækker det over disken, hvor en medarbejder tapper tønden og fylder dit krus skummende til randen.

Augustiner Bräu ølhave i Salzburg

Augustiner Bräu ølhave i Salzburg

Augustiner Bräu ølhave i Salzburg

Augustiner Bräu har plads til 1.400 gæster i den hyggelige ølhave. Under et loft af grønne blade trives den gode stemning, og ofte er det her familier fejrer ankomsten af byens nyeste beboere. Klostret ligger nemlig lige ved siden af hospitalet.

Du kan nyde dine egne medbragte lækkerier i haven eller hente traditionelle østrigske retter i nogle af de små madboder inde i klostret. Og vil du vide mere om bryggeriet, kan du tage på en guidet tur i øllens historiske fodspor.

Stigelkeller ølhave i Salzburg

2.) Stigelkeller

Stigelkeller er et perfekt pit-stop, når du får brug for en pause fra turistattraktionerne, og må uden tvivl være en af byens smukkeste ølhaver. Placeret på bjergskråningen, for foden af den gamle fæstning, har Stigelkeller siden 1820 haft et vidunderligt view udover byens barokke kupler og gotiske spir.

Det er ren magi for alle sanser at hente en kold øl fra restauranten og tage turen op ad trapperne til en af de tre udendørs etager. Heroppe vil du opleve, at øllen smager så godt, at sød musik pludselig fylder luften omkring dig. Det er dog ikke, fordi du er ved at blive skør eller voldsomt beruset. Næh, Salzburg er en levende musikscene og ofte strømmer klassiske toner op fra byens torve og gader, hvilket blot tilføjer en ekstra dimension til den smukke udsigt og smagfulde øl.

Bedste ølhave i SalzburgStigelkeller ølhave i Salzburg

Udover den udendørs ølhave har Stigelkeller en pæn restaurant med en mere sofistikeret atmosfære, hvorfor stedet også er populært til bryllupsfester. Selve bryggeriet ligger en halv times kørsel udenfor Salzburg og er et besøg værd, hvis du er en vaskeægte ølnørd. Stigelkeller har nemlig et populært museum, Stigel Brauwelt, hvor du kan få alt at vide om produceringen af en verdens meste elskede drikke. Vi nåede desværre ikke forbi, men det er på to-do-listen til næste gang.

3.) Stadtalm

Stadtalm er måske ikke en ølhave i traditionel forstand, da stedet også fungerer som et charmerende vandrehjem. Men med en placering på kanten af Mönchsbjerget har Stadtalms tilhørende restaurant et trumfkort. Den udendørs terrasse har nemlig et blændende panorama udover byen og giver dig lyst til at blive hængende for lige at drikke en øl mere, en mere og en mere …

Stadtalm ølhave i SalzburgStadtalm ølhave i Salzburg

Bedste ølhave i Salzburg

Den gamle bygning ligger i idylliske og grønne omgivelser, men har en mere alvorsfuld forhistorie. Huset ligger nemlig op af den gamle bymur og fungerede i tiderens morgen som udkigspost og opholdssted for soldaterne. I dag har stedet dog en næsten romantisk stemning, som var man på et lille-bitte fransk vinslot.

Stadtalm ligger en kort gåtur fra det moderne kunstmuseum og går ad en hyggelig skovsti, der fører dig hele vejen til fæstningen, hvis du forsætter turen langs bjergets kant. Herfra vil du finde flere smukke views udover byen.

Ølhave i Salzburg

Godt tip:
Ta’ madkurven med

I Salzburgs ølhaver flyder den lokale bryg fra fadølshanerne og ved bordene pakkes mutters medbragte lækkerier ud – natronglaserede Brezel-kringler, grillede makreller, krydrede pølser og fuldfed ost. I mange af ølhaverne behøver du nemlig ikke at købe den mad, der sælges i restauranten eller de små madboder. Du må gerne medbringe din egen madkurv.

På vores historiske madtur viste vores lokale guide, Astrid fra ”Salzburg for you”, hvor du fylder en madkurv som en ægte Salzburg’er. Begynd på markedet på Universitätsplatz i den gamle by. Her kan du købe solmodne frugter og friske grøntsager i hapse-størrelse hos den passionerede Nina Allerberger, der kan fortælle dig om sæsonens mest smagfulde råvarer.

Forsæt til en af boderne, der sælger de delikate, men også fedtfattige hjortepølser. Nurh, de smager godt! Få derefter et par smagsprøver, inden du beslutter, hvilken østrigsk bjergost, du skal have med – og gå så videre ned ad gaden Wiener-Philharmonier Gasse til forretningen ”Genuss Fass”. Her finder du et væld af olier og eddiker, der giver ekstra smag til madkurven.

Salzburg marked

Salzburg marked

Byens bedste brød kan du købe i Østrigs ældste bageri ved St. Peters kloster. Siden 1300-tallet har det populære Stiftsbäckerei produceret deres egen energi til de gamle stenovne ved hjælp af vandmøllen, du kan se udenfor bageriet. Her kan du traditionen tro købe to slags brød – et hvidt brød og et krydret brød. Og vil du have en klassisk brezel-kringel med, fås byens bedste i den lille bod på det nærliggende torv Kapitelplatz. Tjek skiltet, der fortæller, at her sælges byens bedste brezel …

Har du en sød tand, bør du svinge forbi ”R.F. Azwanger” på hovedgågaden Getreidegasse 15. Butikken har ligget her siden 1656 og er et overflødighedshorn af mundgodter – fyldte chokolader, marmelader og mange andre delikatesser. Som alternativ til Mozartkuglen bør du prøve trøflerne med det erotiske navn ”Nipples of Venus”. De smager syndefuldt godt!

Nu er du klar til at tage i ølhaven. Prost, schöne Salzburg!

Salzburg Lækre links

Udover de mange ølhaver byder Salzburg også på gode og stemningsfulde beværtninger. Vi fik følgende anbefalet af de lokale, som vi også varmt kan anbefale :

Ølhaver i Salzburg
Jep, hverken ølhaver eller deres slogans er uden kulør i Salzburg!

[Rejsen var arrangeret af Østrigs Turistbureau. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. Bureauet har ikke haft indflydelse på artiklen.] 

– – – –

2 COMMENTS

    • Thanks, Lisa – do put Salzburg on your bucket list if you haven’t been there. The old town is such a beauty!
      🙂 M & M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here