Det kan være svært at vælge, hvor du skal tage hen, når du planlægger en rejse til Afrika. Vi har besøgt Tanzania og Sydafrika og sat de to lande op mod hinanden.

Nu, hvor året går på hæld, tænkte vi, at det var oplagt at skrive et blogindlæg baseret på det spørgsmål, som vi har fået allerflest gange i år: ”Skal jeg rejse til Tanzania eller Sydafrika – har I en favorit?”

Det intuitive svar er: JA, vi har en favorit – og den vender vi tilbage til. Det mere eftertænksomme svar er, at de to afrikanske lande er særegne på hver deres måde og byder på forskellige oplevelser. Vi elskede at besøge dem begge! Men skal du vælge ét af de to, så vil vores bedste råd være, at du vælger ud fra, hvilken type rejse du drømmer om.

Safari i Afrika
Tanzania

Safari i Afrika

Drømmer du om at tage på en ægte safari i Afrika – ligesom dem du ser i naturprogrammerne på tv, hvor de afrikanske sletter strækker sig så langt øjet rækker, og hvor du føler dig som gæst i dyrenes rige (og ikke omvendt) – så skal du rejse til Tanzania. Her får du:

Afrikas natur
for fuld udblæsning!

Intet slår følelsen, når Serengetis flaskegrønne og champagnefarvede savanne folder sig ud for øjnene af dig og efterlader indtrykket af, at du nu har set ud til alle fire verdenshjørner. Eller når du kører ned i Ngorongoros åbne vulkankrater og kommer helt tæt på dyrene, som går rundt mellem hinanden, som var det en scene fra Edens Have. Eller når du første gang står ansigt til ansigt med en løve, befinder dig i snabelafstand fra en kolossal elefant eller møder store flokke af gnuer og zebraer, der græsser på sletterne.

→ Læs vores rejseartikel om safari i Tanzania

Safari på Serengeti
Serengeti
Rejseguide Tanzania
Serengeti
Safari guide Tanzania
Serengeti
Safari i Tanzania
Ngorongoro

Tanzanias storslåede landskaber er rå – og det samme er vejene. Du bliver rystet godt igennem, når safari-jeepen bumler ud af de støvede grusveje, som skærer sig gennem uendelige naturscenarier langt, langt væk fra civilisationen. Ofte tilbagelægger du store afstande og overnatter på forskellige camps undervejs. Så planlægger du safari-rejsen, som en del af en familietur med mindre børn, eller foretrækker du en mindre strabadserende oplevelse, bør du vælge Sydafrika.

Sydafrikas største nationalpark Kruger er den bedste rejse for dig, som gerne vil have en smagsprøve på, hvad du kan opleve på en safari. Bushen er tæt og dyrene kan nemt gemme sig, men der er garanti for, at du vil møde masser af dyr, som du ellers kun kender fra zoologisk have. På en god dag kan du endda være heldig at se ”The Big Five” – og så kan du komme på safari både til fods og efter solen er gået i seng. Du kan bo på det samme hotel (ofte kaldet en ‘Lodge’) og køre ind i parken på både halvdags- eller heldagsudflugter. Parken er delvist asfalteret, og I kan gøre holdt ved camps med både caféer og toiletter.

→ Læs vores rejseartikel om safari i Sydafrika

Kort sagt: Tager du på safari for første gang, vil du blive imponeret over oplevelserne i Sydafrika. Har du været på safari før, eller forventer du en oplevelse, hvor landskaberne skal ligne dem, du ser på tv, så skal du til Tanzania.

Safari i Sydafrika
Sydafrika
Safari i Sydafrika
Sydafrika
Kudu_Sydafrika
Sydafrika
Zebra i Kruger Nationalpark
Sydafrika

På eventyr i vandresko

Er du vild med at vandre, så byder begge lande på scenariske turer. Er du ude efter en vandretur med en fysisk udfordring, så kalder Kilimanjaros 5.895 meter høje top på dig. Tanzanias myteomspundne og sneklædte bjerg er verdens højeste, fritstående bjergmassiv, hvorfor udsigten er særligt spektakulær. Du behøver ikke være bjergbestiger, men turen kræver viljestyrke og kan være hård for dem, der bliver ramt af højdesyge.

Er du mere til bjergtagende oplevelser, der ikke indeholder overnatninger i telt og tynd luft, så har Sydafrika nogle af verdens smukkeste vandreture. I den nordøstlige del af landet finder du Drakensbjergene, der er Sydafrikas højeste og længste bjergkæde, og som med god grund er på UNESCO’s verdensarvliste. Højeste punkt er knap 3.500 meter og er beliggende i det lille kongerige Lesotho – den eneste stat i verden, hvis hele areal befinder sig i mere end 1.000 meter over vandet.

Ved Cape Town finder du det majestætiske Taffelbjerg, der med sin 1.086 meter høje og flade top er på listen over verdens syv naturvidundere. Rundt om bjerget finder du også bjergene Lion’s Head og 12 Apostles, og kører du ned af selve kaphalvøen finder du Cape Point, der ligger helt nede ved Sydafrikas spids. Alle byder på postkortsmukke vandreture, hvor der både er noget for familier og fitness-folk.

Blyde River Canyon i Sydafrika
Drakensbjergene i Sydafrika
Billedet er lånt af "Stobers Tours", Cape Town
Cape Town / Billedet er lånt af “Stobers Tours”, Cape Town
Cape Point
Cape Point / Billedet er lånt af “Stobers Tours”, Cape Town

Smukke strande og oplevelser under vand

Er du en hund efter sandstrande, så har Tanzanias østkyst nogle smukke sandstrande, men Zanzibar er indbegrebet af et bounty-eventyr. Her finder du kridhvide sandstrande (hvor solbriller er et ‘must’, da det ellers føles, som om du bliver sneblind), og spørger du lokale dykkere, vil de fortælle, at øens azurblå vand byder på Østafrikas bedste snorkling og dykning.

→ Læs vores rejseguide til Zanzibar

Ved Cape Town finder du nogle af Sydafrikas mest berømte strande. Atlanterhavets bølger buldrer ind mod de store, brede strande, hvor du kan nyde solen i det varme strandsand. Her er vandet for koldt til at bade og strømmen for stærk til at snorkle, men omgivelserne er smukke. Er du adrenalin-junkie, kan du dykke med havets mest gruvækkende uhyre: hvidhajen.

Rejseguide_de bedste strande på Zanzibar
Zanzibar
Rejseguide_Zanzibar 17
Foto udlånt af: One Ocean Divers på Zanzibar

Dyk i hajburKulturelle oplevelser

Tanzania er et land under udvikling, men som europæer vil du stadig få fornemmelsen af at opleve et mere autentisk Afrika, når du besøger Tanzania fremfor Sydafrika. Besøger du den nordlige del af Tanzania, vil du også møde masaierne, der er verdensberømte for at være et stammefolk, der har bevaret deres traditionelle livsform. Som turist vil du dog ikke blive præsenteret for den ægte masai-livsstil, hvis du gør stop ved en af de åbne landsbyer, der byder folk indenfor (mod betaling). Men det vil være et interessant indblik i det primitive liv. Du behøver dog ikke besøge en landsby for at se det rødklædte folk. De er nemlig synligt tilstede overalt i denne del af landet, når de traver over sletterne med deres kvæg, samt ved hoteller, hvor de enten sælger kunsthåndværk eller arbejder som vagter.

→ Vi har skrevet en artikel om masaierne, der bliver bragt i Rejsemagasinet Vagabond december 2016

Sammenlignet med Tanzania er Sydafrika et mere civiliseret land, hvor du kan opleve moderne storbyer og international shopping. Sydafrika er et rigt land, men det er ikke uden sine problemer. Selvom Apartheid (på papiret) er blevet afløst af en demokratisk regering, så kan det forsat mærkes, at landet i dag er bygget på resterne af et racistisk samfundssystem, og afstanden mellem rig og fattig er blandt de højeste i verden. Med det sagt så har Sydafrika en blomstrende og farverig kultur og en tankevækkende historie, der er virkelig spændende at dykke ned i. Alt fra historier om det første folk, hottentotterne, europæernes kolonisering af landet – der ligger helt dernede, hvor Afrika ender – og ikke mindst Mandelas kamp mod et rædselsvækkende regime.

→ Læs vores rejseartikel om Sydafrika

Masai i TanzaniaMasai i TanzaniaMasai i Tanzania

Gastronomi

Vi oplevede ikke de store gastronomiske øjeblikke på vores safari i Tanzania, men vi fik fantastisk mad på vores strandhotel på Zanzibar. Til gengæld er du dog heller ikke interesseret i, at den største oplevelse skal være den kulinariske, når du er på safari – for i sidste ende vil du meget hellere bruge tiden langt ude på savannen, med en lidt tør madpakke, end at sidde på et hotel eller café og mæske dig i overdådig mad.

Er du en ægte foodie,
vil dit hjerte banke for Sydafrika!

Er du vild med at opleve et land gennem din tallerken, skal du unde dig selv en rejse til Sydafrika. Sjældent har vi fået så god mad og vidunderlige vine – og til en billig penge! Det frugtbare land er beriget med frodige plantager, som restauranterne nyder godt af. Og især Cape Town, der er omringet af smukke vingårde, er de seneste år blomstret op som en kulinarisk oase, hvor kokke blander afrikanske råvarer med internationale køkkener til bravour! Vi kunne snildt hænge ud i den smukke by i flere uger, kun med missionen om at spise og drikke vin.

Groot Constantia i Cape TownGroot Constantia i Cape Town

Cape Town
Cape Town / Billedet er lånt af “Stobers Tours”, Cape Town

Vores favorit

Hånden på hjertet: Vi blev blæst bagover af TANZANIA! For os at se, så er det nemlig safari-turene og den afrikanske natur, der er det store trækplaster, når man rejser til Afrika. Og hvis du har det lige sådan, så vil vi til hver en tid anbefale, at du rejser til Tanzania. Sammenlignet med alle vores andre rejser rundt i verden, så er Tanzania stadig øverst på listen som:

én af de største oplevelser!

Derefter kommer Cape Town og kaphalvøen. Vi syntes, at byen lidt mindede om en blanding af Sydney og Rio de Janeiro – dog i en mindre og afrikansk version – hvor den smukke natur, spændende arkitektur og de mange smagfulde restauranter har bevirket, at vi i dag ofte drømmer om at rejse tilbage. Derudover nåede vi slet ikke at opleve nok af kaphalvøen, der med sine hyggelige kystbyer, rå klippekyster og flotte naturscenarier gjorde et stort indtryk. Derfor er den del af Afrika kommet på vores ønskeliste over kommende roadtrips.

sydafrika-safari

 > Begge rejser var arrangeret i samarbejde med Afrika-Safari.dk. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. <

– – – –

Planlægger du en rejse til Afrika?
Har du besøgt Tanzania og Sydafrika? 

6 COMMENTS

 1. Dette var et riktig godt innlegg, med fine og nyttige sammenligninger og flotte bilder. Jeg har vært i begge landene, men i Sør-Afrika var jeg kun i og ved Cape Town og kjørte nordover til Namibia. Likte det veldig godt, men Tanzania elsket jeg – selv om jeg hadde vært i flere afrikanske land før og opplevd safari og “det virkelige Afrika”.

  • Hej Marianne,

   Tusind tak, det glæder os at høre 🙂 Uh, vi vil SÅ gerne til Namibia. Vi har hørt så meget godt om det land, så det står højt på vores ønskeliste. Har du nogle steder der, du kan anbefale?

   🙂 Mette

 2. Åååh.. Jeg kom i april 2017 hjem efter to fantastiske måneder i Sydafrika, Tanzania og Zanzibar. Dette indlæg bragte virkelig minder frem, og i har beskrevet begge lande fuldstændig spot on! Tak for en lille tur down memory lane 🙂 Jeg drømmer hver eneste dag om at komme tilbage – især Sydafrika har vundet mit hjerte. Vi hikede 2 dage i Drakensberg, drak en masse dejlig vin i Cape Town, dykkede med hvidhajer i Hermanus og surfede i Chinsta. Fuldstændig fantastisk.

  • Hej Emma,

   Tusind tak for din besked – og wauw manner, det lyder helt eventyrligt fantastisk med to måneder i Sydafrika, Tanzania og Zanzibar! Var du på arbejde eller var det ren fornøjelse?

   Vi drømmer også om at komme tilbage! Og vi SKAL helt klart tilbage, for der er så meget mere, vi gerne vil opleve. Vi vil bl.a. ELSKE at hike i Drakesbjergene. Hvordan var det? Og sig hjertens gerne til, hvis du kan anbefale en god arrangør? Og så drømmer vi om at tage en roadtrip på kappen og køre ruten rundt til vingårdene + The Garden Route.

   Derudover var Tanzania den vildeste naturoplevelse for os, så vi kunne rigtig godt tænke os at opleve flere steder der – oooog så har vi også en lille drøm om at prøve kræfter med Kilimajaro. Vi har mødt flere, der har taget turen til toppen, og det lyder godt nok fantastisk.

   Hvad drømmer du om at rejse tilbage for at opleve? Det er altid sjovt at høre, hvad der vækker rejselysten 🙂

   Kh Mette

   • Hej igen Mette!

    Det var simpelthen ren fornøjelse – jeg rejste med adventureDK på grupperejse og det var virkelig fuldstændig uvurderlige oplevelser, jeg fik ud af det!

    Præcis – synes ikke rigtig jeg blev “mættet”, det har jeg egentlig svært ved at forestille mig at jeg nogensinde vil blive, for der er bare så mange fantastiske ting at opleve! 🙂 Jeg er simpelthen også helt skør efter at komme til Tanzania igen – særligt at prøve kræfter med Kilimanjaro! Det er så smukt fra foden af det, kan slet ikke forestille mig det fra toppen. Vi havde kun 14 dage i Tanzania, og det meste af den tid brugte vi i Serengeti. Vi var også kort i Moshi og MEGET kort i Arusha, men jeg ville elske at udforske byerne i Tanzania lidt mere!

    Det lyder som fantastiske idéer! Vi kørte lidt af Garden Route, dog snuppede vi Johannesburg i stedet for Port Elizabeth og vi brugte 3 hele uger på at køre strækningen og havde derfor en del stop på vejen. Det var fuldstændig fantastisk. Til gengæld synes jeg, at jeg blev lidt snydt for Durban og Port Elizabeth, så det skal jeg klart tilbage efter.

    Og når I en dag tager tilbage, så MÅ i simpelthen hike i Drakensbjergene! Det var hårdt, virkelig hårdt, og vi sov i en grotte om natten, hvilket var både lidt angstprovokerende og meget koldt, men en kæmpe oplevelse, og jeg har simpelthen overvundet så meget på de to dage. Det var meget, meget smukt (og meget varmt! Dog fandt vi en vandfald på vej ned, som vi kunne bade i, og det hjalp!) Vi var ude og ride i Drakensbjergene, og det var så smukt. Hele området omkring byen Underberg er UTROLIG smukt – meget grønt og frodigt og fyldt med smukke vandfald, som er gemt lidt væk omkring bjergene.

    Det blev lidt langt, men åh – det er farligt at få mig til at starte med at fortælle om de måneder, for jeg bliver simpelthen aldrig færdig 😀 Der er ingen tvivl om, at den del af verden har vundet mit hjerte!

    Kh Emma

    • Wauw, det lyder som det vildeste eventyr! Vi bliver helt grønne af misundelse – på den gode måde 😉 Og tusind tak for at dele din rejse med os. Vi bliver aldrig trætte af at høre om andres oplevelser, det er så inspirerende og brugbart, når man skal planlægge den næste rejse. Vi skal helt sikkert hike en dag i Drakesbjergene, det lyder simpelthen så fedt! 🙂

     Hvor planlægger du rejse hen næste gang? Lige nu er vi i syv sind og har svært ved at beslutte os. Det evige problem! 😉

     Kh Mette

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here