Guide: Vandretur rundt om Mont Blanc – fra hytte til hytte

Hvad kræver det egentlig at vandre rundt om Mont Blanc? Hvordan er stierne, hvilket udstyr er uundværligt, og hvad bør man vide på forhånd? Her besvarer vi alle de spørgsmål, vi selv havde før vores vandretur.

Skrevet af Mette / Foto af Martin
Guiden er baseret på en artikel skrevet til Spejder Sports magasin, 2018

Tour du Mont Blanc er med god grund blandt Europas mest ikoniske vandreruter. Men er det overhovedet realistisk at vandre hele vejen rundt om Vesteuropas højeste bjerg, når man er ny i bjergvandring, aldrig har prøvet at vandre flere dage i træk og samtidig har en snert af højdeskræk?

Omtrent således lød nogle af vores spørgsmål, inden vi selv drog af sted. Motiveret af drømmen om at vandre rundt om Mont Blanc tog vi i sommeren 2018 udfordringen op og begav os af sted. Projektet lykkedes! Over syv dage vandrede vi rundt om Mont Blanc og gennemførte vores hidtil hårdeste, men også mest uforglemmelige vandreferie.

Undervejs lærte vi en masse om ruten, stierne, og hvad det kræver at vandre i bjergene. Vi blev klogere på udstyr, beklædning, sovefaciliteter, måltider og daglige rutiner. Nu har vi samlet hele molevitten her og håber, at vi kan hjælpe andre, der enten overvejer eller forbereder sig til på en vandretur i Alperne.

13 TING, DER ER GODE AT VIDE
OM TMB-RUTEN

Tour du Mont Blanc (TMB) er en alpeidyllisk rute, der udfordrer fysikken, men hverken kræver guide, avanceret udstyr eller den helt store erfaring. Ruten går i en aflang cirkel rundt om Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc, og strækker sig i sin helhed over knap 170 km, hvilket svarer til at vandre fra København til Odense.

#1 – Bjergtoppen

Mont Blancs 4.808 m høje top rejser sig over et imponerende bjergområde i Alperne, der kaldes for Mont Blanc-massivet. Det rækker ind over tre landegrænser – Frankrig, Schweiz og Italien – og består af enorme gletsjere og intet mindre end 400 bjerge. Ruten bringer derfor ikke alene vandrere gennem et fabelagtigt og varierende bjerglandskab, men også gennem forskellige lande med hver deres særpræg.

Selve Mont Blancs snedækkede tinde kan dog være svær at spotte fra alle turens etaper. Udover at toppen er flad og bred og ikke spids, som børn tegner savtakkede bjerge – så står Mont Blanc skulder mod skulder med 40 andre rivaliserende tinder, der stikker over 3.000 m i vejret og nogle gange stjæler det direkte view til Alpernes konge. Men netop dét gør kun oplevelsen endnu større. For udsigten er evig foranderlig og konstant dragende.

På coverbilledet øverst oppe kan du se Mont Blancs hvide, brede top – det er lige bag bag, dér hvor Mette højre hånd er i luften.

#2 – Forskellige ruter

Siden naturforskeren Horace Bénedict de Saussure, som den første vandrede rundt om Mont Blanc i 1767, har tusinder fulgt i hans fodspor. I dag findes der derfor flere versioner af den officielle rute. Nogle er sværere end den oprindelige, andre lettere. Alt efter hvilken du vælger, kan du gå hele rundturen på mellem 9-12 dage. Eller springe et par etaper over ved at benytte de lokale busser, der kører mellem bjergbyerne langs ruten.

Vi sprang selv to etaper over og vandrede i 7 dage. Som nybegyndere udi bjergvandring ville vi ikke kaste os ud i for stor en mundfuld. Men nu ved vi, at vi snildt kunne have klaret hele den lange tur. Er du selv i tvivl, men vil samtidig virkelig gerne vandre hele distancen, kan du overveje at tage en fridag, når du passerer gennem en af de større byer, fx Charmonix (Frankrig) eller Courmayeur (Italien). Find info og kort over forskellige ruter HER.

#3 – Tourstart

Den franske Chamonix-dal er det klassiske udgangspunkt og ditto endestation for vandreturen rundt om Mont Blanc. Du kan dog også snildt begynde andre steder eller blot nyde en enkelt etape, fra hvor du nu engang befinder dig. Uanset hvad, så er Chamonix et godt sted at tanke op. Her er masser af hyggelige hoteller, restauranter og sportsbutikker.

Overnatter du i Chamonix, kan du benytte dig af de gratis busser, der kører mellem byerne i dalen. Du skal blot bede om et buskort af dit hotel. Derudover kan du også udforske Mont Blanc-massivet fra oven ved at tage verdens stejleste kabelbane. Den kører op til Aiguille du Midi-bjerget på 3.842 meter, hvorfra du har et fascinerende panorama udover et landskab af bjergtoppe.

#4 – Med eller mod uret?

Oprindeligt blev Tour du Mont Blanc etableret som en rute, du vandrer mod urets retning, hvilket de fleste forsat vælger at gøre. Vores tur bragte os den modsatte vej, og for os synes det kun at være en fordel. Det betød, at vi slap for at gå i gåsegang efter andre. Men især var det belejligt, når vi var usikre på, hvorvidt vi var på rette kurs, og hvilke udfordringer, der ventede forude. Her kunne vi spørge de forbipasserende, der netop havde tilbagelagt den vej, vi skulle.

#5 – Komfort-trek

Vi valgte en såkaldt komfort-udgave af Tour du Mont Blanc, hvor et rejsebureau havde planlagt en rute og på forhånd sendt os vandrekort samt en Topo-guide. Derudover havde de booket overnatningsstederne og sørget for at vores bagage blev fragtet fra hytte til hytte hver dag. Det gav os friheden til at vandre på egen hånd, men uden at vi skulle bekymre os om at planlægge en overkommelig rute, finde husly hver aften eller slæbe på fuld oppakning.

#6 – Topo-guide

Ehm, hvad er en Topo-guide, tænker du måske? For det gjorde vi. Ordet kommer af ’topografi’, der er et geografisk udtryk for det at beskrive landskabet – dvs. højde, kendetegn og omgivelser. Topo-guiden er en form for skattekort, der beskriver landemærker undervejs på stien og således hjælper dig på rette vej.

#7 – Kunsten at finde vej

Når man nu hverken har været spejder eller orienteringsløber, er man så fortabt, hvad angår at læse vandrekort? Inden afrejse var vi spændte på, om vi selv kunne finde vej gennem bjergene. En bekymring, der heldigvis var lige så unødvendig som GPS’en på vores iPhones. Ved hjælp af rejsebureauets Topo-guide, kort med aftegning af ruten og den officielle afmærkning ude på stierne lykkedes det os at finde fra hytte til hytte hele vejen rundt om Mont Blanc uden problemer.

#8 – Officielle kort

Tour du Mont Blanc er aftegnet på to officielle kort, der tilsammen viser hele vandreruten. De hedder hhv. ‘Chamonix Massif du Mont Blanc‘ (3630 OT) og ‘St. Gervais‘ (3531 ET).

#9 – Afmærkning af ruten

Tour du Mont Blanc er officielt afmærket med en blanding af rød-hvide og gul-sorte tegn eller grønne cirkler med forkortelsen TMB. Du finder tegnene malet på alt fra sten til træstammer. Og de steder, hvor flere stier mødes, står der ofte skilte, der anviser retning, højdeangivelser og vandretid til nærliggende landemærker, bjergpas og byer.

#10 – TMB med guide

Foretrækker du få en vandreguide, der kan vise vej og samtidig fortælle lidt nærmere om naturen og området? Så findes der flere rejsebureauer, der arrangerer guidede grupperejser rundt om Mont Blanc fra ca. 5.000 kroner. Her kan du også vælge, om du selv vil bære din bagage eller få den fragtet mellem overnatningsstederne hver dag.

#11 – TMB på egen hånd

Den gode afmærkning af stien og de mange overnatningsmuligheder langs ruten gør det nemt for de lidt mere erfarne selv at planlægge og vandre rundt om Mont Blanc. Hele turen gennemføres oftest på mellem 9-12 dage. Bogen The Tour of Mont Blanc af Kev Reynolds er en populær guide, der fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om rute, bookning af hytter, praktisk og historisk info.

#12 – Vandrestier

Det, vi syntes allerbedst om ved Tour du Mont Blanc, er, at du sjældent vandrer på asfalt eller trafikkerede veje. Ruten fører dig over vidstrakte og himmelhøje bjerglandskaber, hvor biler ikke kan komme frem. Du kommer gennem nåleskove og blomsterenge, langs dybe dale og brusende floder, over sneklædte tinder og vindomsuste bjergpas.

Stierne er primært en blanding af skovveje, bjergstier og enkelte steder smalle bjergkamme. I løbet af turen vil dine vandrestøvler gå på alt fra hård grus, store sten, kantede klipper og blød græsjord. Men også gennem vandløb og længere strækninger med sne, trærødder og løse sten. Derudover krydsede vi en enkelt hængebro over en stor bjergflod.

Nogle gange kan du se stien så langt, at den blot ligner en blyantstreg i horisonten. Andre gange bugter den sig rundt om grønne bjergsider eller forsvinder bag højdedraget på en stejl stigning. Hist og pist krydser du spor med andre stier, men ofte findes der kun den ene. Så det eneste, du skal koncentrere dig om, er, at sætte den ene fod foran den anden. And enjoy the show!

#13 – Bedste tidspunkt

Sæsonen strækker sig fra midt juni til midt september. De fleste vandrer Tour du Mont Blanc i juli og august. Vejrmæssigt er det nogle super måneder, men grundet rutens store popularitet er det værd at overveje, om du kan vandre turen før eller efter højsæsonen. Nogle steder er stierne smalle og kan skabe flaskehals ved megen vandretrafik. Husk at book hytterne i god tid, da de hurtigt bliver fyldt.

De fleste guides anbefaler derfor slut august og begyndelsen af september, som det mest optimale tidspunkt. Her er der færre vandrere på stierne, sneen er smeltet, og rutens beskaffenhed er god. Men vejrmæssigt er det også begyndt at blive lidt køligere og dagene kortere.

Vi vandrede TMB i slutningen af juni, hvilket førte et par mindre udfordringer med sig, da der stadig lå en hel del sne på stierne, og smeltevandet forøgede strømmen i de små vandløb. Til gengæld mødte vi færre vandrere, og så stornød vi udsigten til bjergenes smukke farver. Forårets grønhed struttede, blomsterne var sprunget ud, og de mange øer af sne lyste op i kontrast til de granitgrå og grønne kæmper.

Find officielle opdateringer på rutens beskaffenhed HER.

HVAD KRÆVER DET AT GENNEMFØRE TMB

Sværhedsgrad

TMB er klassificeret til en sværhedsgrad 3-4. Den kræver hverken tekniske forudsætninger, avanceret gear eller flere års erfaring. Men vandrer du uden guide, er det en fordel, hvis du har prøvet at vandre lidt før. Den største udfordring er dog den fysiske, da du stort set kun vandrer på stejle stier, der bringer dig omkring 650-1500 højdemeter op – og det samme ned. På én etape.

Etapernes længde

De enkelte etaper er typisk omkring 14-25 km og tager 5-7 timer at gennemføre, hvis du i gennemsnit vandrer med 3,5 km/t uden pauser. Det lyder usædvanligt langsomt, men etaperne går gennem et bjergrigt terræn, hvor flade strækninger er en sjælden delikatesse. Derfor skal du regne med at vandre i søndagstempo.

Højeste punkt

Afhængigt af valg af rute vandrer du dagligt over bjergpas i op til 2.600 meters højde. Vi fandt dog hurtigt ud af, at det hverken er etapernes længde eller højeste punkter, men det samlede antal højdemeter op og ned på en dag, der tærer mest på kræfterne. Heldigvis bliver anstrengelserne så rigeligt belønnet i form af vidunderlige views.

Hver dag gik vi sammenlagt omkring 1.600-2.200 højdemeter, og lægger du hele turens samlede antal højdemeter sammen svarer det til at bestige Mount Everest. Efter Tour du Mont Blanc kan du tilføje omkring 10.000 højdemeter til din logbog – og klappe dig selv på skulderen!

Forberedelse

Du behøver ikke at være ekstremsportsudøver for at gennemføre TMB. Men jo bedre din kondition er, jo mere overskud vil du have til at nyde turen. I et fladt land som Danmark er det dog svært at træne til bjergvandring, så en kombination af puls- og styrketræning 3-4 gange om ugen er optimalt. Brug weekenderne på lange vandreture i bakket terræn, hvor du også kan gå dine vandrestøvler til og afprøve dit udstyr.

Højdeskræk

Det er meget individuelt, hvad der trigger folks angst for højder. Martin har en snert af højdeskræk, der prikker ham på skulderen ved synet af lodrette skrænter på åbne bjergpas. Men han havde ingen problemer ved at vandre rundt om Mont Blanc. For her vandrede vi hovedsagligt over brede bjergrygge og langs skrånende bjergsider. Kun få steder gik vi på helt smalle bjergkamme med lodrette og dybe fald, men ingen af dem føltes angstprovokerende at passere. Det mest udfordrende sted var der boltet jerntråd ind i bjergvæggen, som man kunne holde fast i som ekstra sikkerhed. Derudover har vi har hørt andre fortælle om en lidt for spændende stige – men den etape vandrede vi ikke på.

Turens flotteste udsigt til Mont Blancs tinde.

OVERNATNING OG MÅLTIDER

Hytter

Vælger du et komfort-trek, hvor du får bagagen kørt, sover du primært i hytterne nede i dalen, hvor chaufføren kan komme til med bil. Etaperne bringer dig derfor fra en dal, over et bjergpas og ned igen på den anden side. Her kan du vælge at sove i sovesal eller på eget værelse, hvilket koster lidt mere. Bad og toilet er gerne fælles.

Vandrer du med egen oppakning, kan du vælge at gå etaper, som bringer dig fra toppen af bjergpas, ned i dalen og op igen. Heroppe kan du sove i nogle af de alpeidylliske hytter, der har bjergtagende views og kun er åben i sommerperioden, da de om vinteren er ufremkommelige grundet sne. Oftest ligger de ret afsides, hvor biler ikke kan komme frem, så hytterne tilbyder gerne et lidt mere rustikt ophold og en seng i sovesal.

Find mere info om hytterne HER – og se dem placeret på et interaktivt kort HER.

Sovefaciliteter

Er du typen, der sover let, er det en god idé at medbringe natbriller og ørepropper – især hvis du skal overnatte i sovesale. Tjek på forhånd også om hytterne har håndklæder samt sengetøj til rådighed. Sover du på privat dobbeltværelse, er der ofte håndklæder og dyner. Sover du på sovesale, skal du regne med at medbringe egen lagenpose, som du kan bruge under sengetæppet.

Morgenmad

Hytterne langs vandreruten tilbyder som regel halvpension og kører nogenlunde efter samme setup, der er tilpasset vandreres rutiner og behov. Morgenmaden sættes frem i spisesalen mellem klokken 7-8, og buffeten består typisk af toastbrød, smør, ost, marmelade, frugt, cornflakes med mælk samt kaffe og te. Ta’ en termokande med hjemmefra, hvis du vil have kaffe med i rygsækken. Vi så flere, der fik lov til at tanke op i køkkenet, inden de satte af sted.

Frokost

Alt efter hvilken rute du vælger, kommer du i løbet af dagen forbi hytter, hvor du kan købe drikkevarer og frokostretter a la omelet, tærte og sandwich samt låne toilettet. Hytterne har dog kun åbent i højsæsonen. Så tjek gerne om det frokoststop, du har udset dig for dagen, har åbent.

Vi foretrak at medbringe vores egen frokost, så vi selv kunne vælge, hvor og hvornår vi ville spise. På disse kanter kommer du sjældent forbi et supermarked, så vi forudbestilte hver aften en sandwich i hytterne, som køkkenet gjorde klar om morgenen. Ofte kunne vi vælge mellem en baguette med forskelligt fyld eller en lidt større frokostpakke, der også indeholdte snacks som frugt, chokolade og juice. Vores sandwich kostede mellem 3-12 €.

Frokost på Mont Blanc-ruten

Aftensmad

Hytterne serverer aftensmad omkring klokken 19-19.30. Den består gerne af en treretters menu fra det lokale køkken, hvor du kan vælge mellem to-tre forskellige varianter af hovedretten med enten rødt kød, fjerkræ eller et vegetarisk alternativ. Tilbehøret er ofte pasta eller polenta og lidt grøntsager. Forretten er typisk varm suppe, og desserten er kage eller is med frugtsalat.

Drikkevarer

I hytterne kan du købe et udvalg af sodavand, øl, vin og enkelte sjusser. Ude på stierne kan du finde enkelte vandkar, hvor der strømmer rent bjergvand gennem hanen, men du kan ikke regne med, at de er tilgængelige eller i brug. For en sikkerheds skyld bør du derfor medbringe nok væske til dagens vandring.

8 TIPS TIL GEAR OG TØJ

#1 – Vandrestøvler

Vælg vandrestøvler fremfor -sko. Vi var virkelig glade for den solide sål og den ekstra støtte omkring anklerne, især når vi vandrede på stejle stier, klipper og sten. Og så slap vi også for at bekymre os om våde sokker, når vi gik gennem sne og vandløb.

#2 – Vandrestave

Vandrestave er et must. Udover at aflaste knæ og ben, gjorde de det også langt nemmere at forcere ujævnt underlag, løse sten og sne, hvor det var overraskende nemt at ryge på røven på grund af stiernes hældning. Derudover var de en betryggende støtte, når vi gik på smalle stier. Vælg evt. nogle vandrestave, som kan foldes sammen, så du nemt kan spænde dem fast på din rygsæk, når du ikke har brug for dem.

#3 – Buff

Buff’en blev hurtigt vores bedste ven. Det strækbær halsrør i merinould fyldte ingenting i rygsækken og var genial som alt fra halstørklæde, hue og pandebånd, når temperaturen pludselig faldt eller vinden var kølig. Vi havde to styk med hver og brugte dem også til at lune hænderne på kolde morgener eller en let hovedbeklædning, der kunne skærme mod den stærke sol.

#4 – Vandretøj i flere lag

I bjergene er vejret hurtigt omskifteligt, og i løbet af en dag oplevede vi svingende temperaturer fra 10-25 grader. Et godt tip er derfor at klæde dig i tre lag. Det inderste lag må gerne være i merinould, da det fungerer svedtransporterende og temperaturregulerende. Derefter er en god fleecetrøje et hit og yderst en skaljakke, der er regn- og vindtæt. Husk hat, solbriller og solcreme, da solen er skarp.

#5 – Favorit-beklædning

Vi elskede vores langærmede trøjer i merinould. De var lune under jakken, når det var koldt, og tilpasse at vandre i, når vi svedte og havde det varmt. Men især erfarede vi, at når man bruger vandrestave, får man nemt forbrændte underarme, da de hele tiden er eksponeret for solens stråler. Den langærmede trøje gjorde det let at rulle ærmerne enten op eller ned, alt efter hvor kraftigt solen skinnede.

#6 – Tre-i-en-bukser

Vi blev også fans af Fjällrävens lange vandrebukser, der kan lynes af til shorts, så vi nemt kunne skifte undervejs, når temperaturen steg og faldt. En smart detalje er, at du også kan bruge de separate benklæder som ’gaiters’, hvis du er iklædt shorts og får brug for at beskytte de bare ben i højt græs eller sne.

#7 – Forkæl dine fødder

Det er dem, der skal bære dig hele vejen rundt om bjerget. Vi gav dem ekstra pleje hjemmefra med fodbade og fodcreme, så huden ikke var tør og revnet. På selve turen gav vi dem lidt talkum, inden vi trak sokker og støvler på. Det hjalp huden med at forblive tør og blød – og der var ingen os, der fik vabler.

#8 – Din egen vandkilde

Selvom vi foretrækker at købe så lidt gejlet grej som muligt, blev vi virkelig glade for at have såkaldte Hydraulics Reservoirs med i rygsækken. Vandposerne kunne indeholde op til 2 liter vand og gjorde det via en gummislange, der hang på brystet, nemt løbende at tage små slurke af vand. Vi kunne drikke, uden at vi skulle slippe vandrestavene eller have fat i rygsækken hver gang. Det er overraskende anbefalelsesværdigt!

5 TING VI LÆRTE PÅ VANDRETUREN

#1 – Must-haves

Gode vandrestøvler og vandrestave. Punktum. De er hele investeringen værd!

#2 – Langsommelighed er lykken

En guide fortalte os engang på en vandretur, at der er ingen stejle bjergstier, der er for hårde. Du skal bare sætte tempoet ned: “Sneglefart er en superpower”. Derudover er der ikke meget at bedrive, når først du er ankommet til hytten. Så brug hellere længere tid på at nyde udsigten i bjergene, mens du er der. Gå langsomt, kig dig omkring, tag en pause og sug landskabet ind. Det er vanvittig flot!

#3 – Hold dig opdateret

Som alle andre bjerge i verden svinger Mont Blancs humør som en kærlighedssyg teenager, og din vandretur kommer helt automatisk til at tage farve af det lunefulde vejr. Det kan slå om på ingen tid. Og det kan skifte gevaldigt mellem højderne. Så selvom solen skinner varmt i dalen, kan det godt være koldt oppe på bjerget – og omvendt, ikke mindst!

Derudover kan stiernes beskaffenhed ændrer sig pludseligt som følge af regn, sne og smeltevand. Tag dine forholdsregler alvorligt og spørg dig omkring, når du møder lokale eller andre vandrefolk på ruten. Generelt er det en god regel på alle vandreture, at du altid tjekker vejrudsigten og stiernes status på dagen, inden du går af sted. Dette er især vigtigt i bjergene, hvor den eneste garanti er, at der ikke findes nogle garantier.

#4 – Energiboost

Vi medbragte nøddebarer, som vi spiste som små energirige mellemmåltider, der skulle holde benene kørende. Efter frokost gik vi altid lidt kolde og fandt ud af, at cola var løsningen. Intet fungerer så effektivt som kombinationen af sukker og koffein!

#5 – Husk hyttesko

Ved ankomst til hytterne bliver du bedt om at stille dine vandrestøvler og -stave i et adskilt rum. Nogle hytter har en kurv stående med badetøffler, crocs og klipklappere, som du kan låne. Alternativt skal du have egne skiftesko med, som du kan tøffe rundt i resten af aftenen.

PAKKELISTE:
RYGSÆK TIL DAGSVANDRING

At vælge rygsæk kan være en udfordring. Den skal matche dine behov, din smag og samtidig passe til din kropsform. Derudover er det sværeste næsten at finde den rigtige størrelse, især til bjergvandring. Den skal hverken være for lille, så du mangler plads, men ej heller for stor, så du slæber på for meget.

Martin og jeg har to forskellige dagsrygsække til to forskellige behov. Martins rygsæk er en LowePro Whistler BP 350 – en solid sag, der er lavet til fotografer. Mettes er en LowePro Photo Sport BP 300 og er lavet til aktive rejsende, der gerne vil have et kamera med på ferien. Ingen af rygsækkene er optimale til fx langdistancevandring eller fuld oppakning, men tilsammen matcher de vores behov, når vi er på dagsvandreture.

Vores pakkeliste

• Dagsrygsæk – gerne med indbygget regnslag
• Topo-guide
• Kort over ruten
• Vandrestave
• Skaljakke (vind- og regntæt)
• Læbepomade
• Solcreme
• Solbriller
• Kasker / Solhat
• Buff (2 stk. hver)
• Vandreservoir
• Frokost
• Snacks
• Affaldspose
• Kamera
• iPhone
• Schweizerkniv
• Et lille førstehjælpskit med vabelplaster, sportstape, lommetørklæder

REJSEBLOG OM VORES TMB-TUR

Tour du Mont Blanc var den første vandretur, hvor vi vandrede flere dage i træk og fra hytte til hytte. Som novicer i bjergvandring lærte vi en hel del om vandrelivet. Derfor har vi lavet en lille føljeton om de første etaper på turen, hvor vi fortæller om oplevelserne og viser en masse billeder til inspiration for andre som os.

Ankomsten

Vi fortæller om vores tanker før vandreturen. Om forventninger, bekymringer og udfordringer. Derudover fortæller vi lidt historisk info om ruten, Mont Blanc og hvorfor det også kaldes for ’dødens bjerg’. Læs HER.

Første etape

På turens første etape lærte vi, hvad det kræver at vandre i bjergene. Vi fortæller både om fysiske udfordringer, risici, vandretempo og uundværligt gear. Og så bliver vi vildt betaget af landskabet. Læs HER.

Anden etape

Etape nummer to bød på uventede udfordringer og blandet vejr. Her fortæller vi om, hvordan en typisk dag forløber – fra morgen til aften. Om praktiske detaljer, vandretøj til bjergene, hytter og dagens måltider. Læs HER.

REJSEINFO

Transport

Transport Du kan enten køre i bil til den franske Chamonix-dal, hvor du fx kan parkere gratis ved byen Le Tour – eller flyve til Geneve Lufthavn, hvorfra der er flere forskellige transportmuligheder. Vi kan anbefale Mountain Drop-offs, der tilbyder individuel transport med minibus. De kører tur/retur mellem lufthavnen og direkte til dit hotel. Køreturen tager ca. halvanden time og koster 35 € pr. person hver vej.

Pris

Den samlede pris for vores rejse var 7.700 kr. pr. person. Prisen er inkl. flybillet, transport til/fra lufthavnen og en såkaldt ‘komfort-pakkerejse’, der inkluderede overnatninger med halvpension og eget dobbeltværelse, fragt af bagage, vandrekort og en Topo-guide, der beskrev ruten. Derudover betalte vi selv for hotelophold både en dag før og efter vandreturen samt frokost (ca. 3-12 € pr. person hver dag) og drikkevarer.

Hvis du kunne lide artiklen, er du velkommen til at dele den med andre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here