Guide: Weekend i Rom – rejsetips til steder, oplevelser og udsigter

Rom er en af den slags byer, der altid er en god idé. En solrig weekend i november nød vi ’la dolce vita’ i den italienske hovedstad. Her deler vi vores favoritoplevelser, seværdigheder og spisesteder, samt et par tips til hotel og transport.

Skrevet af Mette / Foto af Martin

Alle veje fører til en forlænget weekend i Rom. Sådan kunne det gamle ordsprog meget have lydt, hvis det havde sine rødder i vores venners ferie-portfolio. For stort set alle, vi kender, har besøgt den italienske hovedstad og omtaler den med ubetinget kærlighed. Undtagen mig.

For mit vedkommende førte vejen nemlig altid til Berlin, hvor min far er født og opvokset. Jeg har således spist flere bratwurst end de fleste; jeg kalder mine tyske bedsteforældre for Oma og Opa; og jeg har med egne hænder hugget en sten ud af Berlinmuren, dengang den faldt. Men jeg har aldrig besøgt Rom.

Lykken var derfor stor, da Martin gav mig en forlænget weekendtur i fødselsdagsgave. Faktisk er det så småt blevet en tradition, at vi giver hinanden en storbyferie i gave. Det er for os ’la dolce vita’ – et italiensk ordsprog, der måske er mest kendt som titlen på Fellinis filmklassiker, men også bruges til at udtrykke det søde liv. Med masser af god mad og drikke.

Med weekendturen fulgte også en gåtur med en lokal fyr som guide. Det var snedigt arrangeret af Martin, som har besøgt Rom flere gange gennem årene med sit arbejde. Han har således set en del, men aldrig oplevet Romerrigets mekka som turist. Så med de briller på oplevede vi begge byen for første gang. Og nu forstår vi, hvorfor vores venner elsker at tage på forlænget weekend i Rom!

BERØMTE SEVÆRDIGHEDER:
VORES 4 FAVORITTER

Man mærker tydeligt, at Rom har været et af verdenshistoriens største imperier. Byen er et overflødighedshorn af imponerende og antikke bygningsværker, hvorfor du nærmest snubler over historiske attraktioner, når blot du går rundt i den gamle bydel. Her har vi samlet vores favoritter.

For os var det en særlig oplevelse at træde inden for i det over 2,000 år gamle tempel PANTHEON, der er byens bedst bevarende monument og gratis at besøge. Det gør et stort indtryk at stå under det kuppelformede loft med hullet i midten. Og når det regner, falder vandet direkte gennem åbningen. Jeps, det er sjældent man håber på regn, når man er ferie – men det gør man lidt, når man står i Pantheon.

Et par minutters gang fra templet ligger den rektangulære barok-plads PIAZZA NAVONA, der siges at være Roms smukkeste. Pladsen huser intet mindre end tre fontæner og er i øvrigt anlagt ovenpå et tidligere stadium, der dengang kunne fyldes med vand, så det var muligt at genopføre store søslag. Det er ret tankevækkende, når du står på pladsen.

En anden klassiker blandt Roms berømtheder er DEN SPANSKE TRAPPE, Piazza di Spagna. Udsigten fra toppen er alle trinene værd. Og så er der naturligvis det grandiose springvand, TREVI-FONTÆNEN, Fontana di Trevi, der ifølge romerne er verdens mest berømte fontæne. Kaster du en mønt i vandet, vil du ifølge legenden være sikret et gensyn med byen. Så husk lige mønten – som i øvrigt bliver doneret til Røde Kors. Det er kort sagt en win-win.

Pantheon

DE STORE KLASSIKERE:
COLOSSEUM & VATIKANET

Over 10 millioner turister besøger årligt Rom, og det føles lidt, som om alle lægger vejen forbi Colosseum og Vatikanet. Har du byens to historiske mastodonter på ønskelisten, er det en fordel, hvis du kommer forberedt.

Sådan undgår du køen

Planlæg dit besøg først eller sidst på dagen, hvor mængden af turister er mindre massiv. Derudover bør du tage stilling til, om du vil se stederne på egen hånd eller købe en guidet tur. En omvisning er naturligvis dyrere end en almindelig entrébillet, men til gengæld slipper du for at bruge 1-2 timer i kø.

Du kan enten booke billetter hjemmefra eller købe den hos en af mange gadesælgere, der flokkes om turisterne og lokker med ordene “Skip the line”. Få gode tips til de forskellige entré-muligheder til Colosseum HER, og Vatikanet HER.

Gratis entré

Til manges forundring er det gratis at besøge Vatikanet. Du kan spadsere direkte fra Roms gader og ind på Peterspladsen, der også er kendt som ventesalen til Paradis. Det koster også gratis at besøge PETERSKIRKEN, hvor du kan komme helt op i kuplens top og få et vidunderligt view udover Rom.

Godt at vide, hvis du vil op i kuplen på Peterskirken

Besøget kræver blot lidt tålmodighed, da køen ofte er en time lang. Når du skal op i kuplen, skal du gå til venstre i forhallen, følge ‘Scala Regia’ og vælge, om du enten vil tage elevatoren eller trappens 537 trin til tops. Kirken er åben fra kl. 7-18, og besøgende i korte kjoler og shorts bliver ikke lukket ind. Så husk tøj til anledningen.

Hils på Paven

Er du i Rom på en onsdag kl. 10 eller søndag kl. 12, har du mulighed for at VINKE TIL PAVEN. Her åbenbarer han sig for de mange pilgrimme og turister, der er dukket op ved Peterskirken. Læs et par praktiske tips HER.

VORES FAVORIT SEVÆRDIGHED:
OPLEV ROM TIL FODS

Du kan slentre det meste af den gamle bydel rundt på en weekend. Men du kan umuligt sætte flueben ved alle byens seværdigheder. Vælg hellere en håndfuld ud og besøg dem først eller sidst på dagen, hvor der er færre turister. Og brug resten af dagen på at opleve livet i Roms gamle gader. Her er vores favoritsteder i byen.

Oplev de lokales Rom

Vores favorit-oplevelse var FRIVILLIGT AT FARE VILD. Uanset hvilken vej vi gik, faldt vi i staver over atmosfæren, æstetikken og det historiske vingesus. For de smalle, brostensbelagte gader og charmerende pladser. For de små fortovscafeer, pompøse kirker og patinerede huse, der er dækket af grønne planter og forbundet med vasketøjssnore. Drømmer du om se byen med romernes egne øjne og få de bedste insider-tips, kan vi anbefale at hyre en lokal som guide gennem websitet ‘With locals’.

Roms hyggeligste kvarter

Vi fik altid samme svar, når vi spurgte andre om hvilken bydel, de syntes bedst om: TRASTEVERE. Og nu stemmer vi i koret. Det gamle arbejderkvarter er en labyrint af små gader, der emmer af italiensk landsbystemning og huser nogle af byens bedste spisesteder. Kvarteret folder sig ud på hver side af den hyggelige gågade, Via della Lungaretta, og omkring Trasteveres fontæne på pladsen Piazza de Santa Maria.

.

De lokales yndlingskvarter

Trastevere er dog ingen hemmelighed blandt turisterne. Så er du nysgerrig efter at finde mere autentiske omgivelser, er vi blevet anbefalet en anden bydel: Roms gamle slagterkvarter TESTACCIO. Det ligger på en kunstig bakke, Monte Testaccio, der er skabt af ophobningen af gamle potteskår gennem flere hundrede år. Vi nåede desværre ikke selv forbi, men bydelen skulle være supercharmerende. Et af de lokales favorit-steder at gå ud og en overset honningkrukke for de madglade typer.

Det mest berømte kvarter

Hovedattraktionen er naturligvis byens smukke, gamle centrum, CENTRO STORICO, hvor du finder de alle de mest berømte landemærker, monumenter og pladser. Det er et must-see for alle, der besøger Rom for første gang. Kvarteret er centreret omkring Piazza Navona og Pantheon. Den grænser op mod Tiberen og Vatikanet mod vest, den spanske trappe og parken Villa Borghese mod nord, og Colosseum og Forum mod sydøst.

Bedste udsigt ud over Rom

Ligegyldigt hvor vi er i verden, elsker vi at besøge steder, der tilbyder udsigter fra øverste hylde. I Rom er toppen af KUPLEN PÅ PETERSKIRKEN uden tvivl det mest berømte. Derefter tårnet på ENGELSBORG samt toppen af den spanske trappe. Men der findes faktisk flere steder i byen, der også er værd at besøge. Især hvis du gerne vil undslippe turisterne for en stund. Rom er nemlig grundlagt på syv høje og i et bakket landskab, hvorfra du kan opleve flere fredelige views ud over byen.

Vi nåede desværre kun forbi en håndfuld udsigtssteder, men er du i Trastevere, kan vi anbefale at tage turen op til GIANICOLO og forbi fontænen Dell’Acqua Paola. På den anden side af Tiberen finder du AVENTINO og den lille park GIARDINO DEGLI ARANCI, der også har en smuk allé af duftende pinjetræer. Og ved parken Villa Borghese finder du PINCIO-HØJEN, hvorfra du kan se ud over folkets plads, Piazza del Popolo, og Peterskirken, der ifølge rygtet er et af byens smukkeste views. Alle stederne kan nemt nås til fods.

Udsigtspunkt ved Aventino

Smukke pladser – med drikkevand og delikatesser

Der skulle efter sigende være mere end 900 kirker i Rom – og alle er placeret med front mod en plads. Det er derfor ikke så mærkeligt, hvis du hurtigt får oplevelsen af, at alle veje i Rom fører til … en plads! Og gerne med en fontæne i midten,

eller en såkaldt FONTANELLE. Det er en ca. 1 meter høj søjle i støbejern, hvorfra der risler frisk vand fra bjergene døgnet rundt. De lokale viste os, at du blot skal sætte en finger på tappen og lukke af for vandstrålen (se Mette bruge en fontanelle her). Så sprøjter en tynd, fin stråle fra et lille hul på hanens hals i slubrer-højde. Vi drak det flere gange uden problemer.

Byens mest berømte plads er PIAZZA NAVONA, der omtales som hele byens dagligstue. Men en af de hyggeligste er CAMPO DEI FIORI, der er byens gamle blomstertorv. Pladsen var mindre hyggelig for et par hundrede år tilbage, hvor den fungerede som henrettelsesplads. I dag er pladsen et livligt hotspot med små markedsboder, restauranter og delikatessebutikker, hvor du kan købe italienske lækkerier med hjem. Rygtet forlyder, at Ruggeri er den bedste butik. De vakuumpakke også gerne dine indkøb til hjemrejsen, hvis du beder om det – per favore.

Engelsborg / Piazza Navona

Smukke broer og sort sol

Paris har Seinen. Rom har Tiberen. Italiens tredjelængste flod udspringer øst for Firenze og bugter sig gennem Rom, hvor antikke broer forbinder bredderne. Vi syntes, at den smukkeste bro, der i sig selv er et besøg værd, er PONTE SANT’ANGELO ved Engelsborg. Den bilfri bro er prydet med barokke englestatuer og udsigten til Engelsborg, to antikke broer og et smugkig til Peterskirken.

Ifølge romerne selv er den smukkeste bro PONTE SISTO, der forbinder det gamle centrum og Trastevere. Besøger du Rom om efteråret, er det også her, du kan opleve naturfænomenet sort sol. Himlen er dækket af tusindvis af stære, der i skumringstimen opfører en flyvende danseforestilling, inden de falder til ro i træerne langs floden. Det er et fascinerende syn, men knap så sjovt at løbe spidsrod i regnen af fuglelort. Godt tip: medbring paraply!

Du nærmest snubler over historiske attraktioner, når du går rundt i den gamle bydel. Her et kig til Forum mellem to bygninger.

SPIS DIG GENNEM ROM:
TIPS TIL SPISEOPLEVELSER

At vælge hvor du skal spise i Rom, er lige så umuligt som at bede Brødrene Price om at bruge mindre smør. Med andre ord findes der uendeligt mange spisesteder, der er værd at kaste sig over. I stedet har vi samlet et par generelle tips til, hvordan du kan finde de bedste af slagsen.

Gør som romerne, når du er i Rom

Forsøger du at google “bedste spiseste i Rom”, får du over 150 millioner hits. Det gør det ikke ligefrem nemmere at udvælge, hvor du skal spise. Vi blev handlingslammede af Googles liste og spurge i stedet de lokale for gode tips. Uafhængigt af hinanden gav de os alle det samme råd: “Undgå restauranterne omkring store pladser og turistattraktioner. Kig hellere efter de små, simple spisesteder, der gemmer sig i gyderne.” Og lige så umuligt, som det var at vælge, hvor vi skulle spise; lige så umuligt, var det at få en dårlig spiseoplevelse. Vi spiste på alt fra små fortovscaféer til turistproppede restauranter – og maden smagte altid ‘fantastico’.

De lokales favorit

Når vi spurgte efter en autentisk italiensk restaurant i Trastevere, snævrede feltet ind, og de lokale pegede ofte på det samme trattoria: DA AUGUSTO. Et lille og rustikt indrettet spisested, hvor træbordene står tæt og anretningen af maden er lige så uprætentiøs som omgivelserne. Men ’mamma mia’, hvor smager den godt! Menuen består af traditionelle retter og stor kærlighed til sæsonens råvarer. Der skal betales kontant, og tjeneren skriver regningen direkte på papirdugen. Åben til frokost kl. 12.30-15.00 og aften kl. 20-23. Adresse: Piazza de’ Renzi 15, Trastevere.

Trastevere

Spis på et Trattoria

Overalt i Rom vil du se spisesteder med skilte, der fortæller, at her ligger et TRATTORIA eller OSTERIA. Oprindeligt var der forskel på de to i form af vinudskænkning eller ej. I dag betegner de begge et italiensk spisested, der er mindre formelt end en ’ristorante’. Det betyder, at serviceniveauet er en smule under en restaurant og stemningen mere tilbagelænet. Ofte kan du ikke bestille bord, da konceptet er, at gæsterne bare svinger forbi og spiser en omgang aftensmad. Short and sweet. Vi er fans!

Aperitivo til den lille sult

Er du småsulten sidst på eftermiddagen, kan vi anbefale, at du kigger efter spisesteder, der tilbyder APERITIVO. En spisetradition, der også er kendt som italienernes svar på ‘happy hour’. Men faktisk er det mere end det. For her får du også fingersnacks til din drink. Enten bliver de serveret sammen med dine drikkevare, eller også henter du selv i baren, hvor der står en lille buffet med fx tærte, bruschetta, oste, chips og oliven. Aperitivo serveres gerne mellem klokken 18-20, og selvom maden nemt kan komme til at stille din sult (been there, done that!), er det ikke meningen, at du skal spise dig mæt inden aftenens middag. Læs mere om aperitivo’en HER.

Sådan bestiller du kaffe

Italien er et mekka for os, der elsker mokka! Det er landet, hvor espressomaskinen blev opfundet i 1884. Her koster en kop kaffe det halve sammenlignet med herhjemme, og uanset hvor vi tog en kaffepause, smagte den sorte drik sublimt. Er det første gang du besøger Italien, er det rart at vide to ting: 1.) Kaffen er billigere, hvis du drikker den stående i baren, og 2.) hvis du bestiller en ’latte’, får du et glas mælk. I Italien skal du sige ’caffé con latte’. Få flere kaffetips her.

De to mest berømte kaffesteder

Vil du opleve den ægte italienske kaffekultur, bør du besøge byens to fineste kaffeinstitutioner. SANT’EUSTACHIO IL CAFFÉ og LA TAZZA D’ORO. Begge ligger få skridt fra og på hver sin side af oldtidstemplet Pantheon. Udover at det føles som at træde ind i en kaffehistorisk tidslomme, så er begge kaffebarer blandt landets mest berømte. Kaffeentusiaster dribler gerne fra den ene bar til den anden for at finde deres favorit.

Rom er altid en god ide. Vi besøgte byen i november, og den er smuk året rundt.

HOTEL & TRANSPORT

Her boede vi i Rom

Baseret på en kombination af budget, beliggenhed og en opsparet gratis overnatning på Hotels.com, bookede vi et værelse på det nyere boutique hotel MONTE CENCI. Værelserne er klassiske og elegant indrettet. Hotellet har god morgenmad (inkl. frisklavet espresso, cappuccino etc.) og en hyggelig tagterrasse, hvorfra du kan nyde udsigten udover byens tage.

Monte Cenci ligger centralt, men fredeligt placeret mellem det jødiske kvarter (Rione Sant’Angelo) og Tiberen. For os var det en perfekt location, da vi om dagen nemt kunne gå rundt til de mest berømte historiske attraktioner i den gamle by. Om aftenen spadserede vi over broen ved Tiberøen og 10 minutter efter stod vi ii hjertet af Trastevere, der bugner af hyggelige gader med små butikker, spisesteder og vinbarer.

Transport tur/retur til lufthavnen

Ankommer du til lufthavnen Leonardo da Vinci – også kaldet Fiumicino (FCO), der ligger ca. 30 km vest for centrum – er der flere måder at komme ind til byen. Den offentlige trafik er billigst og kører hovedsagligt direkte til Roms hovedbanegård, Termini.

Trastevere

Bus

Det er billigst at tage en af de mange busser, der kører til hovedbanegården Termini. Alternativt kan du tage en shuttlebus, fx Sit Bus Shuttle, der kører ca. hver halv time, tager ca. 45 minutter og koster 6 Euro. Du kan købe billetter ved terminalen eller online.

Tog

Vil du lidt hurtigere ind til byen, kan du tage eksprestoget Leonardo Express, der kører direkte til Termini banegård på 30 minutter og koster 14 Euro. Toget har afgang hver 15-30 minut.

Eller du kan tage regionaltoget Express FL1, der har otte stop på vejen til Termini banegård. Turen koster 8 Euro. Det kører lidt langsommere end eksprestoget, men kan være perfekt for dig, hvis du bor i andre dele af byen, som ligger lidt uden for centrum. Få mere info HER.

Taxi

Vil du hellere hoppe direkte i en taxa, anbefales det at tage en af de autoriserede taxier. De er hvide og har taxameter. For de romerske taxichauffører er nemlig lettere berygtet for at narre turister. Især med turene fra lufthavnen. Derfor er det godt at vide, at der er en fast takst på 48 Euro fra lufthavnen til centrum. Turen tager ca. 45 minutter, og du skal ikke betale ekstra for bagage – selvom de forsøger at bilde dig det ind.

Minibus

Vi valgte prismæssigt en mellemting: Vi tog en mini via et af de mange private selskaber, som du uden tvivl møder på vej ud af lufthavnen. Deres sælgere er lettere pågående, men for os virkede det som den optimale løsning. Bussen havde plads til 8 passagere, der alle blev kørt direkte til deres hotel. Det kostede 35 Euro for to personer, og tog hhv. 30-45 minutter (afhængig af trafikken).

Vi kørte med selskabet Concora. Du kan enten købe billet via deres skranke i lufthavnen eller booke via kontaktinformationer på deres website. Senest en dag før. Det fungerede upåklageligt, og chaufføren hentede os på slaget foran hotellet, da vi skulle retur igen.

Hvis du kunne lide artiklen, er du velkommen til at dele den med andre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here