Rom er en af den slags byer, der altid er en god idé. En solrig weekend i november nød vi ’la dolce vita’ i den italienske hovedstad. Her deler vi vores favoritoplevelser, seværdigheder og spisesteder, samt et par tips til hotel og transport.

Alle veje fører til en forlænget weekend i Rom. Sådan kunne det gamle ordsprog meget vel lyde, hvis det havde sine rødder i vores venners ferie-portfolio. For stort set alle, vi kender, har besøgt den italienske hovedstad og omtaler den med ubetinget kærlighed. Undtagen mig.

For mit vedkommende førte vejen nemlig altid til Berlin, hvor min far er født og opvokset. Jeg har således spist flere bratwurst end de fleste; jeg kaldte mine tyske bedsteforældre for Oma og Opa; og jeg har med egne hænder hugget en sten ud af Berlinmuren, dengang den faldt. Men jeg har aldrig besøgt Rom.

Lykken var derfor stor, da Martin gav mig en forlænget weekendtur i fødselsdagsgave. Faktisk er det så småt blevet en tradition, at vi giver hinanden en storbyferie i gave. Det er for os ’la dolce vita’ – et italiensk ordsprog, der måske er mest kendt som titlen på Fellinis filmklassiker, men også bruges til at udtrykke det søde liv. Med masser af god mad og drikke.

Med weekendturen fulgte også en gåtur med en lokal fyr som guide. Det var snedigt arrangeret af Martin, som har besøgt Rom flere gange gennem årene med sit arbejde. Han har således set en del, men aldrig oplevet Romerrigets mekka som turist. Så med de briller på oplevede vi begge byen for første gang. Og nu forstår vi, hvorfor vores venner elsker at tage på forlænget weekend i Rom!

Rejseguide Rom
Peterspladsen i Vatikanet
Weekend i Rom

BERØMTE ATTRAKTIONER

Man mærker tydeligt, at Rom har været et af verdenshistoriens største imperier. Byen er et overflødighedshorn af imponerende og antikke bygningsværker, hvorfor du nærmest snubler over historiske attraktioner, når blot du går rundt i den gamle bydel.

Vores 5 favoritter

Vores favorit var det over 2,000 år gamle tempel PANTHEON, der er byens bedst bevarende monument og gratis at besøge. Det gør et stort indtryk at træde ind under det kuppelformede loft med hullet i midten. Og når det regner, falder vandet direkte gennem åbningen. Jeps, det er sjældent man håber på regn, når man er ferie – men det gør man lidt, når man står i Pantheon …

Et par minutters gang fra templet ligger den rektangulære barok-plads PIAZZA NAVONA, der siges at være Roms smukkeste. Det tror vi gerne på. Pladsen huser intet mindre end tre fontæner og er i øvrigt anlagt ovenpå et tidligere stadium, der dengang kunne fyldes med vand, så det var muligt at genopføre store søslag. Det er lidt vildt at tænke på, når du står på pladsen.

Pantheon Rom
Templet Pantheon i Rom
Man kan følge solens gang på himlen via lyset, der stråler gennem hullet
på taget i det gamle tempel Pantheon.

En anden klassiker blandt Roms berømtheder er DEN SPANSKE TRAPPE, Piazza di Spagna. Udsigten fra toppen er alle trinene værd. Og så er der naturligvis det grandiose springvand, TREVI-FONTÆNEN, Fontana di Trevi, der ifølge romerne er verdens mest berømte fontæne. Kaster du en mønt i vandet, vil du ifølge legenden være sikret et gensyn med byen. Så husk lige mønten – som i øvrigt bliver doneret til Røde Kors. Det er kort sagt en win-win.

Et monument af nyere tid (2016) er GRAFFITI-KUNSTVÆRKET, som skildrer Roms historie, storhed og fald. Du finder det på væggen langs Tiberen, mellem broerne Ponte Sisto og Ponte Mazzini. Værket er skabt af kunstneren William Kentridge, der har kradset og skrabet illustrationerne ind i laget af bilos og smog. Den samme forurening, der med tiden vil dække og udslette værket. Nogle gætter, at det vil være helt væk i 2020.

Spanske trappe i Rom
Udsigt fra den spanske trappe i Rom
Den Spanske Trappe.

Colosseum og Vatikanet

Over 10 millioner turister besøger årligt Rom, og det føles lidt, som om alle lægger vejen forbi lige her: COLOSSEUM, der er blandt verdens syv nye vidundere, og VATIKANET – verdens mindste stat med en af verdens største kirker, Peterskirken. Her finder du også Vatikanmuseerne, hvor du kan opleve alverdens kunstskatte, samt Det Sixtinske Kapel, hvor kardinalerne voterer, hver gang der skal vælges en ny pave. Har du byens to historiske mastodonter på ønskelisten, er det en fordel, hvis du kommer forberedt.

Praktiske tips:

Planlæg dit besøg først eller sidst på dagen, hvor mængden af turister er mindre massiv. Derudover bør du tage stilling til, om du vil se stederne på egen hånd eller købe en guidet tur. En omvisning er naturligvis dyrere end en almindelig entrébillet, men til gengæld slipper du for at bruge 1-2 timer i kø.

Du kan enten booke billetter hjemmefra eller købe den hos en af mange gadesælgere, der flokkes om turisterne og lokker med ordene “Skip the line”. Få gode tips til de forskellige entré-muligheder til Colosseum HER, og Vatikanet HER.

Peterskirken i Rom

Gratis guddommelighed

Til manges forundring koster det hverken penge eller kræver pas at besøge Vatikanet. Du kan spadsere direkte fra Roms gader og ind på Peterspladsen, der også er kendt som ventesal til Paradis. Nice to know, ik?

Det koster faktisk også gratis at besøge PETERSKIRKEN, hvor du i øvrigt kan komme helt op i kuplens top og få et vidunderligt view udover Rom. Besøget kræver blot lidt tålmodighed, da køen ofte er en eller flere timer lang. Vil du op i kuplen, skal du gå til venstre i forhallen, følge ‘Scala Regia’ og vælge, om du enten vil tage elevatoren eller trappens 537 trin til tops. Kirken er åben fra kl. 7-18, og besøgende i korte kjoler og shorts bliver ikke lukket ind. Så husk tøj til anledningen.

Pssst … Er du i Rom på en onsdag kl. 10 eller søndag kl. 12, har du også mulighed for at VINKE TIL PAVEN. Her åbenbarer han sig for de mange pilgrimme og turister, der er dukket op ved Peterskirken for at se giraffen, som på nuværende tidspunkt hedder Frans. Læs lidt praktiske tips her.

Peterskirken i Vatikanstaten

OPLEVELSER TIL FODS

Du kan slentre det meste af den gamle bydel rundt på en weekend. Men umuligt sætte flueben ved alle byens seværdigheder. Vælg hellere en håndfuld ud og besøg dem først eller sidst på dagen, hvor der er færre turister. Og brug resten af dagen på at opleve livet i Roms gamle gader.

Det ægte Rom

Vores favorit-oplevelse var FRIVILLIGT AT FARE VILD. Lige meget hvilken vej, vi gik, faldt vi pladask for atmosfæren, æstetikken og det historiske vingesus. For de smalle, brostensbelagte gader og charmerende pladser. For de små fortovscafeer, pompøse kirker og patinerede huse, der er dækket af grønne planter, malet i pastelfarver og forbundet med vasketøjssnore. Drømmer du om se byen med romernes egne øjne og få de bedste insider-tips, kan vi anbefale at hyre en lokal som guide gennem websitet ‘With locals’.

Trastevere-kvarteret er med sine smalle stræde, mange restauranter og
romantiske stemning med god grund et populært kvarter at besøge.

Bydele du skal besøge

Vi fik altid samme svar, når vi spurgte andre om hvilken bydel, de syntes bedst om: TRASTEVERE. Og nu stemmer vi i koret. Det gamle arbejderkvarter er en pittoresk labyrint af små gader, der emmer af italiensk landsbystemning og huser nogle af byens bedste spisesteder. Kvarteret folder sig ud på hver side af den hyggelige gågade, Via della Lungaretta, og omkring Trasteveres fontæne på pladsen Piazza de Santa Maria.

Trastevere er dog ingen hemmelighed blandt turisterne. Så er du nysgerrig efter at finde mere autentiske omgivelser, er vi blevet anbefalet en anden bydel: Roms gamle slagterkvarter TESTACCIO. Det ligger på en kunstig bakke, Monte Testaccio, der er skabt af ophobningen af gamle potteskår gennem flere hundrede år. Vi nåede desværre ikke selv forbi, men bydelen skulle være supercharmerende, en af de lokales favorit-steder at gå ud og lidt af en overset honningkrukke for de madglade typer.

Hovedattraktionen er naturligvis byens smukke, gamle centrum, CENTRO STORICO, hvor du finder de alle de mest berømte landemærker, monumenter og pladser. Bydelen er centreret omkring Piazza Navona og Pantheon. Den grænser op mod Tiberen og Vatikanet mod vest, den spanske trappe og parken Villa Borghese mod nord, og Colosseum og Forum mod sydøst.

Trastevere.

Udsigt ud over byen

Ligegyldigt hvor vi er i verden, elsker vi at besøge steder, der tilbyder udsigter fra øverste hylde. I Rom er toppen af KUPLEN PÅ PETERSKIRKEN uden tvivl det mest berømte. Derefter tårnet på ENGELSBORG samt toppen af den spanske trappe. Men der findes faktisk flere steder i byen, der også er værd at besøge. Især hvis du gerne vil undslippe turisterne for en stund. Rom er nemlig grundlagt på syv høje og i et bakket landskab, hvorfra du kan opleve flere fine og fredsfyldte views ud over byen.

Vi nåede desværre kun forbi en håndfuld udsigtssteder, men er du i Trastevere, kan vi anbefale at tage turen op til GIANICOLO og forbi fontænen Dell’Acqua Paola. På den anden side af Tiberen finder du AVENTINO og den lille park GIARDINO DEGLI ARANCI, der også har en smuk allé af duftende pinjetræer. Og ved parken Villa Borghese finder du PINCIO-HØJEN, hvorfra du kan se ud over folkets plads, Piazza del Popolo, og Peterskirken, der ifølge rygtet er et af byens smukkeste views. Alle stederne kan nemt nås til fods.

Udsigtspunkt og park ved Aventino.

Pladser, delikatesser og drikkevand

Der skulle efter sigende være mere end 900 kirker i Rom – og alle er placeret med front mod en plads. Det er derfor ikke så mærkeligt, hvis du hurtigt får oplevelsen af, at alle veje i Rom fører til … en plads! Og gerne med en fontæne i midten, eller en såkaldt ’FONTANELLE’. Det er en ca. 1 meter høj søjle i støbejern, hvorfra der risler frisk vand fra bjergene døgnet rundt. De lokale viste os, at du blot skal sætte en finger på tappen og lukke af for vandstrålen (se her). Så sprøjter en tynd, fin stråle fra et lille hul på hanens hals i slubrer-højde. Vi drak det flere gange uden problemer. Læs mere om Roms berømte vandsystem her.

Byens mest berømte plads er PIAZZA NAVONA, der ligger som en aflang smørklat i det gamle centrum og omtales som hele byens dagligstue. Men en af de hyggeligste er CAMPO DEI FIORI, der er byens gamle blomstertorv. Pladsen var mindre hyggelig for et par hundrede år tilbage, hvor den fungerede som henrettelsesplads. I dag er pladsen et livligt hotspot med masser af små markedsboder, restauranter og delikatessebutikker, hvor du kan købe italienske lækkerier med hjem. Rygtet forlyder, at Ruggeri er den bedste butik. De vakuumpakke også gerne dine indkøb til hjemrejsen, hvis du beder om det – per favore.

Piazza Navona

Smukke broer og sort sol

Paris har Seinen. Rom har Tiberen. Italiens tredjelængste flod udspringer øst for Firenze og bugter sig gennem Rom, hvor antikke broer forbinder bredderne. Vi syntes, at den smukkeste bro, der i sig selv er et besøg værd, er PONTE SANT’ANGELO ved Engelsborg. Den bilfri bro er prydet med barokke englestatuer og udsigten til to andre antikke broer, hvis spejlbilleder lyser op i flodvandet på en solrig dag, mens bagtæppet er Engelsborg og et smugkig til Peterskirken.

Ifølge romerne selv er den smukkeste bro PONTE SISTO, der forbinder det gamle centrum og Trastevere. Besøger du Rom om efteråret, er det også her, du kan opleve naturfænomenet sort sol. Himlen er dækket af tusindvis af stære, der i skumringstimen opfører en flyvende danseforestilling, inden de falder til ro i træerne langs floden. Det er et fascinerende syn, men knap så sjovt at løbe spidsrod i regnen af fuglelort. Godt tip: medbring paraply!

Engelsborg i Rom
Rejseguide Rom

MAD & DRIKKE

At vælge hvor du skal spise i Rom, er lige så umuligt som at bede Brødrene Price om at bruge mindre smør. For der findes et hav af spisesteder, der er værd at kaste sig over …

Det fandt vi hurtigt ud af, da vi forsøgte at indkredse bare en håndfuld restauranter – og endte med at drukne i mængden af guides på internettet. Google fandt over 150 millioner hits. Doh!

Resultatet afspejler, at Rom er hovedstaden i et land, der er indehaver af et af verdens mest populære køkkener. Og lige så umuligt, som det er at vælge, hvor du skal spise; lige så umuligt, synes det at få en dårlig spiseoplevelse. Vi spiste på alt fra små fortovscaféer til turistproppede restauranter – og maden smagte altid ‘fantastico’.

Derfor følger her et par enkelte og overordnede tips til, hvordan du kan finde de gode spiseoplevelser i Rom. Og nederst i blogindlægget har vi linket til et par websites, der er værd at tjekke ud.

Spis med de lokale

“Gør som romerne, når du er Rom” – lyder det ofte i guidebøgerne. Handlingslammet af Googles uendeligt mange bud på gode restauranter syntes det også mere oplagt at spørge de lokale til råds i jagten på et autentisk sted, hvor maden smager, som mamma har lavet den.

Uafhængigt af hinanden gav de altid det samme råd: “Undgå restauranterne omkring store pladser og turistattraktioner. Find hellere de små, simple spisesteder, der gemmer sig i gyderne.” Derefter pegede pilen igen og igen på det samme trattoria i Trastevere:

DA AUGOSTO. Et lille og rustikt indrettet spisested, hvor træbordene står tæt og anretningen af maden er lige så uprætentiøs som omgivelserne. Men ’mamma mia’, hvor smager den godt! Menuen består af traditionelle retter og stor kærlighed til sæsonens råvarer. Der skal betales kontant, og tjeneren skriver din regning direkte på papirdugen. Åben til frokost kl. 12.30-15.00 og aften kl. 20-23. Adresse: Piazza de’ Renzi 15, Trastevere.

Ehm, hvad er et trattoria?

Overalt i Rom vil du se spisesteder med skilte, der fortæller, at her ligger et ’TRATTORIA’ eller ’OSTERIA’. Oprindeligt var der forskel på de to i form af vinudskænkning eller ej. I dag betegner de begge et italiensk spisested, der er mindre formelt end en ’ristorante’. Det betyder, at serviceniveauet er en smule under en restaurant og stemningen mere tilbagelænet. Ofte kan du ikke bestille bord, da konceptet er, at gæsterne bare svinger forbi og spiser en omgang aftensmad. Short and sweet. Vi er fans!

Sulten for sjov

Er du småsulten sidst på eftermiddagen, kan vi anbefale, at du kigger efter spisesteder, der tilbyder ‘APERITIVO’. En spisetradition, der også er kendt som italienernes svar på ‘happy hour’. Men faktisk er det mere end det. For her får du også fingersnacks til din drink. Enten bliver de serveret sammen med dine drikkevare eller også henter du selv i baren, hvor der står en lille buffet med fx tærte, bruschetta, oste, chips og oliven.

Aperitivo serveres gerne mellem klokken 18-20, og selvom maden nemt kan komme til at stille din sult (been there, done that!), er det ikke meningen, at du skal spise dig mæt inden aftenens middag. Læs mere om aperitivo’en her.

Byens bedste espresso

Italien er et mekka for os, der elsker mokka! Landet, hvor espressomaskinen blev opfundet i 1884. Her koster en kop kaffe det halve sammenlignet med herhjemme, og uanset hvor vi tog en kaffepause, smagte den sorte drik sublimt. Er det første gang du besøger Italien, er det især rart at vide to ting:

1.) Kaffen er billigere, hvis du drikker den stående i baren.
2.) Bestiller du en ’latte’, får du et glas mælk. I Italien skal du sige ’caffé con latte’. Få flere kaffetips her.

Vil du opleve den ægte italienske kaffekultur, bør du besøge byens to fineste kaffeinstitutioner. SANT’EUSTACHIO IL CAFFÉ og LA TAZZA D’ORO. Begge ligger få skridt fra og på hver sin side af oldtidstemplet Pantheon. Udover at det føles som at træde ind i en kaffehistorisk tidslomme, så er begge kaffebarer blandt landets mest berømte. Kaffeentusiaster dribler gerne fra den ene bar til den anden for at finde deres favorit. Læs mere her.

HOTEL & TRANSPORT

Her boede vi

Baseret på en kombination af budget, beliggenhed og en opsparet gratis overnatning på Hotels.com, bookede vi et værelse på det nyere boutique hotel MONTE CENCI. Værelserne er klassisk og elegant indrettet, og hotellet tilbyder skøn morgenmad (inkl. frisklavet espresso, cappuccino etc.) og en hyggelig tagterrasse, hvorfra du kan nyde udsigten udover byens tage.

Monte Cenci ligger centralt, men fredeligt placeret mellem det jødiske kvarter (Rione Sant’Angelo) og Tiberen. For os var det en perfekt location, da vi om dagen nemt kunne gå rundt til de mest berømte historiske attraktioner og om aftenen spadsere over broen ved Tiberøen og 10 minutter efter stå i hjertet af Trastevere, der bugner af hyggelige gader med små butikker, spisesteder og vinbarer. Læs mere om hotellet her.

Boutique Hotel Monte Cenci i Rom. Foto: www.montecenci.com

Find rundt i byen

Hånden på hjertet. Er du halvt tysk, som jeg, og har hang til orden – så er det nu sjovest at fare vild, når man ved, hvor man er. Som altid bruger vi app’en Maps.Me, der fungerer som en GPS på din smartphone. Downloader du bykortet for Rom, kan du også bruge app’en offline, så din telefonregning ikke eksploderer.

Derudover kan vi anbefale Politikens lommevenlige GUIDEBOG ‘Kort og godt om Rom’, der har detaljerede folde ud-kort og tips til udvalgte områder, oplevelser og spisesteder. Trænger fødderne til en pause, bør du downloade app’en Citymapper, der en ruteplanlægger, som kombinerer alle former for transport. Den kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du nemmest kommer fra A til B.

Transport til/fra lufthavnen

Ankommer du til lufthavnen Leonardo da Vinci – også kaldet Fiumicino (FCO), der ligger ca. 30 km vest for centrum – er der flere måder at komme ind til byen. Den offentlige trafik er billigst og kører hovedsagligt direkte til Roms hovedbanegård Termini.

Billigst er at tage en af de mange BUSSER, der kører til hovedbanegården Termini. Alternativt kan du tage en shuttlebus, fx Sit Bus Shuttle, der kører ca. hver halv time, tager ca. 45 minutter og koster 6 Euro. Du kan købe billetter ved terminalen eller online.

Vil du lidt hurtigere ind til byen, kan du tage EKSPRESTOGET, Leonardo Express, der kører direkte til Termini banegård på 30 minutter og koster 14 Euro. Toget har afgang hver 15-30 minut.

Eller du kan tage REGIONALTOGET Express FL1, der har otte stop på vejen til Termini banegård. Turen koster 8 Euro. Det kører lidt langsommere end eksprestoget, men kan være perfekt for dig, hvis du bor i andre dele af byen, som ligger lidt uden for centrum. Få mere info her.

Vil du hellere hoppe direkte i en TAXA, anbefales det at tage en af de autoriserede taxier. De er hvide og har taxameter. For de romerske taxichauffører er nemlig lettere berygtet for at narre turister. Især med turene fra lufthavnen. Her er det godt at vide, at der er en fast takst på 48 Euro fra lufthavnen til centrum. Turen tager ca. 45 minutter, og du skal ikke betale ekstra for bagage – selvom de forsøger at bilde dig det ind.

Vi valgte prismæssigt en mellemting: Vi tog en MINIBUS via et af de mange private selskaber, som du uden tvivl møder på vej ud af lufthavnen. Deres sælgere er lettere pågående, men for os virkede det som den optimale løsning. Bussen havde plads til 8 passagere, der alle blev kørt direkte til deres hotel. Det kostede 35 Euro for to personer, og tog hhv. 45 i (lettere myldertrafik) og 30 minutter (stort set ingen trafik) til/fra Rom.

Vi kørte med selskabet Concora. Du kan enten købe billet via deres skranke i lufthavnen eller booke via kontaktinformationer på deres website. Senest en dag før. Det fungerede upåklageligt, og chaufføren hentede os på slaget foran hotellet, da vi skulle retur igen.

Lækre links


Har du været i Rom?
Hvad er dit favorit-tip til byen?

7 COMMENTS

  • Hej Malthe,

   Undskyld radiotavsheden – vi er netop kommet retur fra en sneskovandringstur i Østrig og har først set din besked nu. På denne tur brugte vi et Canon EOS-1D Mark II samt en del forskellige objektiver, bl.a. et Canon 35mm + Canon 85mm.

 1. Wauw!
  Begriber ikke, hvordan jeg
  1) har misset denne vildt smukke og udførlige guide til yndlingsbyen.
  2) er kommet på liste sammen med Condé Nast Traveler, Lonely Planet og Eater.
  Grazie Mille!
  Marlene

  • Det gør vi – du er nemlig ikke alene den skønne og inspirerende kvinde bag en lækker rejseblog, du er også vores favorit ‘go to-person’, hvad is-anbefalinger angår 🙂 Kh Mette

 2. hahaha all your post to tell the truth I have passed by the translator, is that they are incredible! I really admire each of the stories and advice you give about your travels and experiences in so many places, I also like your photos!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here