Kært barn har mange navne. Men det er ikke helt sandheden bag Vietnams største by, hvis to navne gjorde os lettere forvirrede. For hedder den Saigon eller Ho Chi Minh City? Eller begge dele?

Hvorfor skriver nogle Saigon og andre Ho Chi Minh City? Jeg så spørgende på Martin, da vi begge sad og researchede efter det bedste sted at bo i byen, der ligger i det sydlige Vietnam. Jeg følte mig lettere flov over ikke at have hørt bedre efter i historietimen i skolen – men det er heldigvis ikke spor dumt at være forvirret over byens splittede personlighed, hvad navnet angår. Det er nemlig forskelligt, hvad vietnameserne selv kalder den moderne metropol.

En storby, to navne

Spørger du kommunisterne og folk fra Nordvietnam, så hedder byen Ho Chi Minh City. Eller ’HCMC’, som er en populær forkortelse. Spørger du modstanderne af det kommunistiske regime og folk fra Sydvietnam, så hedder byen Saigon. Og – blot for at gøre forvirringen total – kan du til sidst spørge én af de knap 10 millioner, der faktisk bor i byen. De vil nemlig svare, at byen officielt hedder Ho Chi Minh City, men at de kalder det gamle centrum, Distrikt 1, for Saigon.

Rejseblog Ho Chi Minh CityHvorfor? Eftersom jeg selv er brændt varm på byen, så ville jeg ønske at forklaringen lå i, at kært barn har mange navne. Men som så ofte, når ting umiddelbart ikke synes logisk, så ligger der stridigheder bag: De to navne afspejler nemlig dels byens turbulente historie og dels den politiske spænding, der til vores overraskelse stadig findes 40 år efter Vietnamkrigen sluttede.

Rrrriiitssshh … Det her var så lyden af en plade, der faldt af. Jeg vil nemlig ikke kloge-åge mig på politik. Helt ærligt, så kan jeg heller ikke (jeg erkender blankt, at politik og jeg aldrig rigtig har været dus). Til gengæld er jeg vild med historie – og Google!

Fra Saigon til HCMC

Jeg skulle ikke google længe, før jeg fandt historien bag byens navne-ping-pong. Og for at kunne fortælle den, så kræver det, at vi først lige spoler tiden tilbage til 1975, hvor Vietnamkrigen var ved sin afslutning. Dengang hed byen (kun) Saigon, og dens oprindelse stammede fra 1859, hvor franskmændene erobrede området:

De rev alt ned, drænede det sumpede land, fyldte kanalerne op og anlagde en ny by med smukke franske bygninger, brede boulevarder og et overordnet gadesystem. Når du besøger Saigon (Distrikt 1) forklarer det en hel del, hvorfor bydelens skelet og udseende ikke ligefrem har et typisk vietnamesisk dna.

Pardon, jeg beklager sidehistorien. For historien om navneskiftet har intet med franskmændenes imperialistiske ambitioner at gøre. I 1975 havde de nemlig allerde sagt ”Au revoir, Viêt-Nam” og forladt landet år tilbage. I 1975 havde Vietnamkrigen været i gang i 20 år og landet var delt i to: Nord- og Sydvietnam. Alt tydede på, at den nordvietnamesiske hær var stærk nok til at afslutte krigen indenfor to år, men der gik blot to måneder. Og den 30. april 1975 indtog de Saigon og manifesterede deres sejr for hele verden, da de kørte en kampvogn gennem præsidentpaladsets porte, uden at møde modstand.

Summa summarum, byens navn blev straks omdøbt til Ho Chi Minh City til minde om deres revolutionære helt og manden, som kommunisterne anså som den socialistiske republiks landsfader, Onkel Ho – som han også kaldes. Men det er en helt anden historie …

Rejseblog_Ho Chi Minh

– – – –

Skal du til eller har du været i Saigon / Ho Chi Minh City? Og var du også lettere forvirret over navnene? Skriv gerne en kommentar i feltet herunder – vi synes altid, det er interessant at høre om andres tanker, erfaringer og rejseoplevelser. Bon voyage, M&M

2 COMMENTS

 1. For mig vil byen altid hedde Saigon (SGN ik;)) – den fine by Miss Saigon 🙂
  – men arbejdsmæssigt bruger vi HCMC da det vist nok er mest korrekt…
  Ligesom vi også bruger Myanmar, selvom vi er flere der ikke helt kan slippe “Burma”, og fortsat benytter det i daglig tale..
  Nå det var et sidespring 😉
  Fint indlæg.
  Kh Pernille

  • Tak for godt indspark, Pernille 🙂 Vi er også vilde med Miss Sagion – hun emmer af historie på den mest betagende måde. Hr. HCMC har ikke helt samme sexappeal 😉 Kh Mette

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here