Som besøgende på Lembongan er det umuligt ikke at bemærke, at den ældgamle tradition hanekamp er vældig populær på øen. Den hænger som et lydtæppe af galende haner og er et populært samtaleemne blandt de lokale. Vi blev inviteret med til en festival, hvor vi fik lov til at opleve verdens ældste tilskuersport helt tæt på.

Tempel på LembonganLarmen af galende haner og tilråb fra publikum er overdøvende, da vi ankommer til en overdækket arena, som ligger ved siden af det største tempel i byen Jungutbatu. Vi har svært ved at se, hvad der foregår inde i ringen for skoven af arme, der vifter med pengesedler. Men vi gætter på, at væddemålet om dagens første hanekamp er i gang.

Nyoman – en af medarbejderne på Twin Island Villas, hvor vi bor – har inviteret os til at ’joine’ ham på hans ugentlige fridag. En dag, som han altid bruger på hans helt store hobby: hanekamp.

Blodig hanekamp

”Mette!”, hører jeg pludselig nogen kalde og ser Nyomans ansigt lyse op i mængden. Han vinker ivrigt og gør plads på bænken, hvor han sidder. Vi sætter os og har direkte udsyn til to mænd, som er ved at fastsnøre et ti centimeter langt knivsblad på en hanes venstre ben. Det ser grotesk ud, men hos Nyoman er der kun begejstring at spore. Fuglen dør jo efter få minutter, forklarer han, da han ser mit foruroligede ansigtsudtryk. For ham er hanekamp fuldstændig det samme som fiskeri og jagt.

HanekampEgentlig har hanekamp været ulovlig i Indonesien siden 1981 og betragtes som hasardspil, men fænomenet er så populært, at myndighederne ofte kigger den anden vej. Dagens forestående hanekampe er dog en del af et fuldmåne-ritual og derfor tilladt, da kampene anses som religiøse ceremonier, hvor blodet fra hanerne er en ofring, der skal formilde de onde ånder.

Inde i ringen kaster to haner sig over hinanden. De springer op med baskende vinger og forsøger at hugge den monterede kniv i hinanden. Fjerene flyver rundt i luften. Publikum råber. Hanerne pruster. Galer skingert. Stemningen er på kogepunktet.

Seancen er på en gang frastødende og fascinerende. Og få sekunder efter er det hele forbi. Den ene hane falder om. Der pibler blod fra næbet. ”Chicken soup”, svarer Nyoman, da jeg spørger, om dens skæbne? Vinderen får den døde hane, pengene og – vigtigst af alt: æren.

Hanekamp: Fair play?

Hanekamp har eksisteret gennem århundreder i den balinesiske hinduistiske kultur, hvor mænd fra alle samfundslag bruger formuer på at opdrætte kampfuglene, der plejes, trænes og fodres med styrkende foderblandinger. En hane er kampklar, fra den er 6-12 måneder. Hanerne duellerer i arrangerede kampe til den ene dør eller er ukampdygtig.

Dyreværnsforeninger påtaler grusomheden, men for de lokale er det en hæderlig kampsport. Hanekamp-entusiaster kæmper for at beskytte den mod grådige hasardspillere, der smører knivene med gift, pumper hanerne med steroider og sprøjter dem med smertestillende lige før en kamp. Det betragtes som snyd, ligesom at fiske med dynamit.

Hanekamp 3 Hanekamp 4Hanekamp 6HanekampHanekamp 7Hanekamp 8Hanekamp 9Hanekamp 10Hanekamp 11Hanekamp 12Hanekamp 13

Nusa Lembongan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here