Livet i bushen er blodigt alvor, og på en vandretur ved Kruger Nationalpark i Sydafrika kom vi helt tæt på, når dyrene slog ihjel for at overleve. Heldigvis var de vilde dyr ikke blandt ‘The Big Five’, men ‘The Small Five’.

De kraftige spjæt får sandet til at sprøjte op fra den tørre jordbund. Febrilsk forsøger byttet at undgå fjendens to store klør, men forgæves. Dyret bliver slynget rundt. Igen og igen. I hastige ryk. De to parter ruller rundt i sandet, ben stritter i alle retninger, og det er svært at se, hvad der foregår.

Neglen på en pegefinger sætter pludselig slåskampen i perspektiv: ”Can you see the claws?”, spørger vores guide, Elsabe. Hun peger på kanten af sandhullet, hvor scenariet udspiller sig. Det er ikke meget større end en 2-krone. Her har en løvemyre – et insekt i familie med guldsmeden – fået en myre i sin fælde, hvor den efter en ordentlig rystetur slår sit bytte ihjel ved at sprøjte gift ind i kroppen og suge indmaden ud.

”This is horror on a small scale”, afslutter Elsabe, da myrens kamp for livet er forbi. Hun har taget os med ud i den sydafrikanske bush for at vise os alt det, som vi ikke ser, når vi sidder i jeepen. For der er langt mere at se end elefanter, løver og langbenede giraffer.

Med fødderne på jorden kommer vi helt tæt på selv de mindste ting og lære alt fra, hvordan du kan tyde sporene fra de vilde dyr til hvilke blade, der er så bløde, at du kan bruge dem som toiletpapir, hvis trangen til at ski… kommer lettere ufrivillig! Eller hvorfor termitter kan sammenlignes med kinesere og hvilken type dyrelorte afrikanerne bruger til at putte i munden og konkurrere om at spytte længst.

Ansigt til ansigt med Afrikas dyr

Bushwalk i SydafrikaPå en safari jagter turisterne oftest kun de fem farligste og mest berømte dyr, også kendt som ‘The Big Five‘. Som kontrast har man opfundet ‘The Small Five‘ for også at give rampelyset til de mindre dyr, som alle deler navn med Afrikas superstjerner: Løvemyre, Leopardskildpadde, Elefantspidsmus, Næsehornsbille og fuglen Bøffelvæver. Alle fem fascinerende dyr, der er en vigtig brik i naturens økosystem.

Men selv om de fem små dyr ikke udgør nogen trussel for os, er det ikke helt ufarligt at være til fods i bushen i Sydafrika. I dette område kan vi støde på både strudse, bøfler og næsehorn. ”Please, don’t run”, understreger Elsabe, da hun forklarer os reglerne for dagens safari. Måske det føles naturstridigt ikke at stikke benene på nakken, hvis du kommer til at krydse spor med en bøffel, men det er endnu farligere at begynde at løbe.

Heldigvis (?) ser vi ikke andet end fodspor og efterladenskaber i sandet i løbet af den næste halvanden times tid. Men med en guide som Elsabe, der er den fødte historiefortæller og har en encyklopædisk viden om livet i bushen, er vi mere end bare godt underholdt. Og de næste par dage vil vi uden tvivl se på naturen med helt nye briller, når vi spejder efter Afrikas dyr i naturen.

> Rejsen til Sydafrika var arrangeret i samarbejde med Afrika-Safari.dk. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. <

På bushwalk i Sydafrika
Bladene på et Weeping Wattle Tree er bushens svar på Lambi toiletpapir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here