Det enorme Mekong-delta er hjertet af det sydlige Vietnam. Her deler én af verdens længste floder sig i ni kanaler, der løber som livgivende årer gennem et frodigt landskab. Vi tog hul på første del af vores rejse langs Mekongfloden ved byen My Tho.

Evil eyes protect fishermen from being eaten by crocodiles – forklarer vores guide Tuyên, da vi spørger til, hvorfor træbådene har malet runde øjne på stævnen? Jeg læner mig instinktivt lidt længere ind mod Martin og midten af båden, og stirrer efter krusninger i vandoverfladen. Vi havde godt hørt, at man nogle steder i Mekongfloden kan være heldig at se de sjældne floddelfiner – men krokodiller?!

Klokken er knap ni om morgenen, og vi er netop sejlet fra byen My Tho, der er udgangspunktet for endagsture på Mekongfloden, hvis du er i Ho Chi Minh City. Her bliver havnen, som ved et trylleslag hver morgen, forvandlet fra en søvnig parkeringsplads til en banegård af busser fyldt med turister. Med dinglende kameraer på maven, rishatte på hovedet og trætte øjne bliver de skovlet ombord på overdækkede både.

Modsat de andre er vi ikke trillet ud af sengen på et tidspunkt, der får selv fanden til at føle, at turen er langt fra ferie. I det hele taget undgår vi gerne at være en del af turisthorderne. Der er nemlig sjældent de store rejse-eventyr i at gå gåsegang efter en svingende flok selfie-stænger. Vi ankom derfor på egen hånd med en lokal bus fra Ho Chi Minh City dagen før, så vi selv kunne finde en lokal guide til at sejle os en tur på Mekongfloden – og stadig have en halv dag til at gå på opdagelse i My Tho.

My Tho VietnamMy Tho Vietnam

En dag i My Tho

Med 220.000 indbyggere er My Tho en af de største byer i det frodige Mekong Delta i Vietnam. Alligevel er det kun et fåtal af turister, der tager sig tiden til at se byen – hvilket blot tilføjede et ekstra plus i vores rejsebog. For det var hyggeligt at slentre rundt i det gamle centrum, betragte det lokale liv og lappe i os af den autentiske atmosfære.

Især langs kanalen, hvor fiskerbåde og plimsoller tøffer motorpruttende forbi rækken af bygninger, der klynger sig til flodbredden som faldefærdige korthuse. Bliktagene er rustne og malingen er krakeleret, men collagen af farver lyser op som kontrast til det flodbrune vand. Her hænger dagliglivet unægtelig sammen med Mekong. Floden forsyner beboerne med fisk, og i oplandet dyrkes ris og friske afgrøder. Mad, tøj og tallerkner vaskes i vandet – præcis samme sted, som småskraldet kastes ud.

Sammenlignet med millionbyen Ho Chi Minh City er My Tho en landsby. Med et stort gademarked, hvor du kan købe alt, der er grønt, sprødt eller levende. Friske fisk spræller i sølvfade, farverige frugter er stablet i pyramider og ukendte dufte kravler langt op i næsen. Og når mørket falder på, sænker freden sig over markedsbyen. Vejene bliver tomme for trafik, og de lokale samles rundt om plasticborde ved små spisesteder. Byen vinder måske ikke fans for sin skønhed eller spændende attraktioner, men den aften vandt den os for sin ægthed og fornemmelse af at være off the beaten track.

My Tho VietnamMy Tho VietnamMy Tho VietnamMy Tho VietnamMekongfloden Vietnam

Krokodiller i Mekongfloden

”No more, no more,” siger vores guide, da hun ser jeg laver en ’Bubber’ som reaktion på krokodille-historien. Jeg hader, at jeg af og til er en kylling i naturen, men faktum er, at hvis TV2 hyrede Martin og jeg til at lave en rejsedokumentar – så ville det blive Martin, de castede som B.S.

Guiden forklarer, at der engang fandtes vilde krokodiller i Mekongfloden, men ikke længere. Og det føles ganske rart at vide, når man nu sidder i en lille træbåd og er omringet af vand, der har samme farve som sort kaffe med mælk.

I dag findes krokodillerne kun i fangenskab, men datidens dødelige angreb på fiskerne var altså grunden til, at vietnameserne begyndte at male ’onde øjne’ i stævnen. De skulle skræmme krokodillerne væk. Andre mener, at traditionen hænger sammen med flodens navn – der betyder ”De 9 drager” – og at øjnene symboliserer en drage, der skal beskytte fiskerne.

Mekongfloden Vietnam

Turister på samlebånd

Vi kunne godt have brugt en drage! Jeg ville i hvert fald ønske, at nogen havde beskyttet os mod de næste par timers oplevelser. Vi troede, vi havde booket en fredsommelig sejltur. At turen ville slange sig gennem nogle af Mekongs smalle flodløb, hvor brede palmeblade og tæt mangrove danner en idyllisk tunnel af grønt.

I stedet sejler vi rundt til fire forskellige øer, hvor vi bliver trukket rundt til en række souvenirbutikker og turistede attraktioner. Karamelproduktion, honningavlere, sangopvisning, krokodiller i bur, billeder af en munk og hække klippet som dyr. Og informationerne er sjovt nok de samme: ”Se her, smag det, køb den – og læg penge i kurven, inden du går.” Modsat oplevelserne i My Tho befinder vi os nu i epicentret af turisme. Vi er kommet PÅ the beaten track …

Mekongfloden VietnamMekongfloden VietnamMekongfloden Vietnam

Kuldsejlede forventninger

Endelig ankommer vi til hovedattraktionen! Efter en kort gåtur gennem en frugtplantage står vi på en lille bro; på kanten til et smalt flodløb omgivet af grønne planter. Her bliver vi hjulpet ned i en traditionel træbåd – en såkaldt sampan, der er en fladbundet robåd.

I stævnen sidder en ældre vietnamesisk kvinde. Med en rishat på hovedet og kroppen foldet sammen i en hug-stilling, som kun er asiatere og slangemennesker forundt. Min indre rejse-romantiker slår kolbøtter af glæde – det er det her, vi har glædet os til! Vi skal bare liiige forbi puslespillet af både, der venter på turisterne i køen bag os. OG komme på afstand af bådene med alle turisterne foran os. Jojo, det skal nok blive godt, det bliver vi enige om.

Martin begynder at gøre kameraet klar, mens kvinden bravt forsøger at padle i det brune flodvand. Problemet er blot, at hun kan knap nok padle på grund af de andre både. Vi bumper ind i siderne på hinanden, som kørte vi i radiobilerne i Tivoli – og kunne man se hele scenariet fra oven, ligner båden sandsynligvis en brik i en mudderbrun version af computerspillet Tetris.

Fem minutter og tRE billeder senere
er sejlturen ovre …

”Det her er sidste gang, vi tager på en guidet tur”, siger Martin og sender mig et opgivende blik. Vores guide har givet ham en rishat på hovedet, der er bundet om hagen med et lyserødt tørklæde. Hatten sidder skævt, muligvis slået ud af kurs af en forbipasserende selfie-stang. Jeg kan selv mærke frustrationen boble indvendig, men kan samtidig ikke tilbageholde det fnis, der presser sig på. Der er ikke meget andet at gøre end at grine af hele det absurde scenarie.

Heldigvis er Mekongfloden stor, og vi har flere rejsedage forude. Vi har stadig mulighed for at komme på det flodeventyr, vi drog af sted for at finde …

Mekongfloden VietnamMekongfloden VietnamMekongfloden Vietnam

Vores tips

Set i bagklogskabens lys skulle vi ikke have booket en endagstur på Mekongfloden fra My Tho, som er det kommercielle udgangspunkt for alle turister, der kommer strømmende fra Ho Chi Minh City for en ‘quicky’. Vil du opleve den idylliske del af Mekongfloden, skal du længere ud i Deltaet, hvor endagsturisterne ikke kommer.

Til gengæld var vi glade for at opleve lidt af My Tho, som vi synes er værd at bruge en halv dag på, hvis du er i området og gerne vil opleve lidt af det lokale byliv langs Mekong. Byens hoteller er slidte og har set bedre dage – men de har alt, hvad du skal bruge for en enkelts nats overnatning. Tjek fx Song Tien Hotel eller Minh Quan Hotel, der ligger ved kanalen i det gamle centrum. Herfra kan du gå til de enkelte seværdigheder og det friske marked.

Er du nysgerrig på det lokale køkken, kan det varmt anbefales, at du smager nudelsuppen ‘Hu tieu’, som My Tho er særligt kendt for. Vi fik en skål til frokost hos den lille familie-restaurant “Hu Tieu 44”, der ligger tæt på havnen (44 Nam Ky Khoi Nghai).

My Tho Vietnam

Lækre links

Der er flere rejsebloggere, der har skrevet informative blogindlæg om deres oplevelser i My Tho og om endagsturen på dette stykke af Mekongfloden. Dem kan du læse herunder. Og nederst har vi hapset et enkelt link med på en guide til My Tho:

– – – –

Har du sejlet på Mekongfloden?

 

Mekongfloden Vietnam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here