I sommerferien rejste vi rundt i Peru, der bød på historiske byer, svimlende naturoplevelser og mad i verdensklasse. Et land beboet af flinke folk og en evigt nærværende fortid, der vækker inkaerne til live. Her følger første del i en lille føljeton om vores rejseoplevelser.

[Reklame] Rejsen var arrangeret af LamaTours.

Det giver et sug i maven, som sad vi i en rutsjebane. Et lille hul er dukket op i den hvide mur af skyer, der ruller ind over landskabet omkring os, og åbenbarer et længe ventet glimt af en af verdens mest spektakulære seværdigheder.

Vi står på en bjergkam i 2.400 meters højde, omgivet af tæt jungle og høje tinder, et sted langt inde i Andesbjergene. Efter en intens rejse gennem Peru er vi endeligt kommet frem til Machu Picchu: Inkaernes sagnomspundne by. Et af verdens syv nye vidundere og stadig et af historiens største mysterier.

For hvordan kunne inkaerne bygge den massive stenby et så ufremkommeligt sted for snart 600 år siden? Hvad betød stedet for dem, og hvorfor forlod de det uden et spor? Myten om den glemte by er som taget ud af en Indiana Jones-film og har i mange år været kilden til en af vores allerstørste rejsedrømme.

En DRØMMErejse
i inkaernes fodspor

Men Machu Picchu skulle vise sig at blive bare ét af højdepunkterne på vores 19 dages rundrejse i Peru. Landet, som engang var hjertet i inkaernes rige og i sin storhedstid strakte sig knap 5.000 km langs Sydamerikas kyst. Fra Colombia i nord til Chile i syd.

Rejseblog Peru

Kongernes by

Vores rejse begynder det sted, hvor inkaernes herskervælde på sin vis sluttede. Nemlig i hovedstaden Lima, hvor de spanske conquistadorer etablerede deres hovedsæde i 1535 og herfra orkestrerede koloniseringen af Sydamerika. En magtudøvelse, der få år senere gjorde brutalt ende på inkaernes civilisation.

Det er svært at forestille sig de grusomheder, der engang har foregået, da vi en eftermiddag besøger Limas historiske centrum. Familier og kærestepar slumrer på græsset mellem blomster og palmer på de centrale pladser, mens børn løber legende rundt om statuer og springvandet med byens skytsengel på toppen.

Lima er et mix af den gamle
og den nye verden

Rundt om vidner prægtige bygninger, paladser og katedraler om en storslået fortid. Men ikke desto mindre er en stor del af dem bygget på de rigdomme, der flød hertil i strømmen af blodige udplyndringer af inkaernes imperium.

’Kongernes by’ kaldte de spanske erobrere Lima, der trods store jordskælv, som lagde byen i ruiner i 1687 og 1747, stadig bærer præg af at have været den vigtigste by i de oversøiske kolonier. Og i en sådan grad at UNESCO har erklæret den for verdenskulturarv.

Lima centrum i Peru
Lima centrum i Peru
Lima - hovedstaden i Peru
At hovedstaden fik navnet Lima beror egentlig på en misforståelse. Den spanske erobre og grundlægger Francisco Pizarro hørte forkert, da de lokale udtalte navnet på floden, der løber igennem Lima, og som Pizarro ønskede at navngive byen efter. Floden hedder ikke Lima, den hedder … Rímac.

Sydamerikas madmekka

I dag findes kongerne af Lima ikke længere blandt magtudøverne, men i køkkenet. Med gryder, pander og lokale råvarer har de peruanske kokke erobret den royale titel og placeret byen på kortet som Sydamerikas gastronomiske hovedsæde. Lima har som den eneste sydamerikanske by to restauranter i Top 10 på den anerkendte liste ’The Worlds 50 Best Restaurants’.

I det hele taget synes Lima at være en peruansk bouillonterning. I de to dage vi er i byen, får vi en koncentreret smagsprøve på, hvad Peru indeholder. Vi besøger ruinerne af en kæmpe pyramide, der er bygget før inkaernes tid, og vi smyger os rundt i katakomberne under klosterkirken San Francisco, hvor tusindvis af mennesker er begravet siden kolonitiden.

Vi fortaber os i myldret af storbyliv med shoppingcentre og spisesteder, og vi følger i Ernest Hemingways fodspor, da vi svinger forbi byens ældste bar, El Cordano, der ligger ved siden af præsidentpaladset og er en institution i Limas politiske centrum. Men hvor Hemingway bestilte stærkere sager, prøver vi en ‘chica morada’. En sød peruviansk drik kogt på lilla majs, ananas og en håndfuld krydderier, der smager lidt af jul.

Klosterkirken San Francisco i Lima
Rejseblog Lima
Ernest Hemingways bar i Lima - El Cordano
Peruansk drik chica morada
Kysten i Lima, Peru

Næste morgen får jetlagget os ud af sengen, før morgenmaden på hotellet er klar. Byen ligger søvnigt hen, pakket ind i en grå dyne af skyer, og det er kun løbere og hundeluftere, vi møder på den grønne kyststi, der kanter sig langs klipperne ved det mondæne kvarter Miraflores.

På den ene side skyder højhuse og Andesbjergene mod himlen, og på den anden er verdens største hav, så langt øjet rækker. Og mens vi nøjes med at vække kroppen med to go-kaffe, kaster paraglidere sig ud fra kanten af de bombastiske klipper. Lukt ud over et lodret fald på 100 meter og Stillehavets dybblå bølger, som surferne tumler sig i.

”Lima er den eneste hovedstad i Sydamerika, der ligger helt ud til Stillehavet”, fortæller guiden, som lidt senere på dagen viser os rundt i byen. Der er en stolthed i hans bevægelse, da han slår armene ud som en dirigent og lader som om, han styrer bølgernes taktfaste slag mod kysten. Den konstante brusen blander sig med storbyens lyde og skaber et særligt soundtrack til vores dage i Lima.

Lyden er faktisk sød musik for to madører som os. Havet rummer nemlig hovedingrediensen til landets nationalret ceviche. Sydamerikas svar på sushi. Retten består af pivfrisk og rå fisk, der er lynmarineret i limejuice og ledsaget af rødløg, chili, kogt majs, søde kartofler og friske krydderuret. Samme aften får vi smag for sagerne – og for den peruanske cocktail Pisco Sour. “Salud!”

Arequipa Peru
Arequipa Peru
Arequipa - rejseblog Peru

Vulkanernes hvide by

På rejsens fjerde dag flyver vi halvanden time mod syd til Perus næststørste by, Arequipa. Trods den forholdvis korte tur venter der os et markant sceneskift. Både i vejr og omgivelser. Solen skinner varmt fra en skyfri himmel, og havgusen er erstattet af en tør, støvet luft.

Arequipa er beliggende et godt stykke fra kysten i 2.300 meters højde, hvor Andesbjergene begynder at vise sine muskler. Tre vulkaner knejser stolt mod himlen og skaber et dramatisk bagtæppe til byen, der er bygget af perlehvide vulkansten fra selvsamme mastodonter.

Arequipa betyder ’bag vulkanerne’
på inkaernes sprog

Især den knap 6.000 meter høje og levende vulkan Misti gør sig bemærket i bybilledet. Arequipa strækker sig helt hen til foden af vulkanen, og det ligner næsten, at den kegleformede kæmpe skyder op af en skov af huse. Heldigvis har Misti ikke været i udbrud siden inkatiden, men de store naturkræfter er en del af det øko-system, der har stor betydning for områdets frodighed.

Uden for byens hvide vægge og gamle palæer fra kolonitiden ligger et patchworktæppe af grønne marker, og langs floden kan man se, hvordan lokale bønder stadig benytter sig af inkaernes terrasse-system til at dyrke alt fra majs, artiskokker, passionsfrugt og avocado.

Arequipa - rejseblog Peru

Et kig ind i kolonitiden

Til sammenligning med hovedstaden føles Arequipa som en stor landsby, og vi falder pladask for dens kolonihistoriske charme. Det er som at dumpe ned i det 16. århundrede, da vi udforsker de smalle brostensbelagte gader med barokke bygninger og store trædøre malet i stærke farver.

Tidsoplevelsen bliver kun mere intens, da vi går gennem porten til det over 400 år gamle kloster Santa Catalina, der har været lukket for omverden indtil 1970. I dag er det muligt at bevæge sig rundt i labyrinten af gader, rum og pladser, hvor knap 500 nonner har haft deres daglige gang. Isoleret fra resten byen, som levede de i en verden for sig selv.

Santa Catalina i Arequipa - Peru
Santa Catalina i Arequipa - Peru
Santa Catalina i Arequipa - Peru
Det er fascinerende at besøge det UNESCO-beskyttede klostermuseum Santa Catalina. Inde bag de store og farvestrålende mure, der isolerer den enorme klostergrund fra resten byen, kan du få et unikt indblik i, hvordan nonnernes liv så ud i kolonitiden.

Byens berømtheder

Sidst på eftermiddagen ender vi på den store plads, Plaza de Armas, der er byens hjerte og fuld af lokalkolorit. Gadesælgere tilbyder alt fra popcorn og lynprintede fotografier, hvorpå turister kan se sig selv posere foran byens klassiske postkortmotiv: Den store katedral med vulkanen Mistis kegleformede top i baggrunden.

Bag katedralen lurer
den slumrende vulkan Misti

”Katedralen er den største og smukkeste i Peru”, hævder guiden, da vi er med på en rundvisning i den enorme bygning. Og med en næsten filmisk timing bliver hans ord akkompagneret af orglet, der pludselig brøler en kakofoni af dybe lyde. Det giver et sæt i gruppen, og jeg har muligvis tisset lidt i buksen. Uanset hensigten må vi komplimentere organisten. Han har sq sans for stemningsfulde effekter!

Rejseblog - Arequipa i Peru
Arequipa by i Peru
Arequipa Peru
Besøger du Arequipa, er en rundvisning i katedralen et must. Turen ender på taget og i klokketårnet, hvorfra du et storslået view udover byens tage, den store plads og vulkanerne.

5 tips til Lima og Arequipa

Fem steder, du skal besøge i Lima

  1. Kyststien ved Miraflores, hvor paraglidere flyver langs de bombastiske klipper og surfere tumler i Stillehavets bølger. Begynd gåturen fra shoppingcentret Larcomar, der er bygget ind i klipperne, og gå mod nord gennem parken Parque del Amor.
  2. Klosterkirken San Francisco, hvor konstruktionen af katakomberne helt ubevidst er grunden til, at bygningen ikke er styrtet sammen under de mange, store jordskælv gennem tiden.
  3. Spis på Restaurant Central, der er Latinamerikas bedste og i liga med NOMA. En fireretters menu koster ca. 1.000 kroner. Husk at bestil bord hjemmefra. Det fortryder vi, at vi ikke gjorde.
  4. Byens gamle centrum med de to store pladser Plaza de Armas og Plaza de San Martín, der er forbundet af gågaden Jirón de la Unión.
  5. Kvarterne Miraflores og Barranco, der er byens pæneste og mest bohemede områder. Her finder du masser af restauranter, butikker og hyggelige gader. Det er også det bedste sted at bo, da det er sikkert at gå på gaderne efter mørkets frembrud.

Fem oplevelser i Arequipa

  1. Gå en tur i byens pittoreske centrum, der med sine velbevarede kolonibygninger er en stemningsfuld oplevelse. Sæt dig på Plaza de Armas og nyd byens lokale liv og udsigten til katedralen.
  2. Få en rundvisning i katedralen, der ender på toppen af taget og i klokketårnet, hvorfra du har en fantastisk udsigt ud over byens tage.
  3. Oplev klosterlivet i Santa Catalina og lad dig frivilligt fare vild i de labyrintiske gader og mange rum. Klostret er en lille lukket verden midt i byen.
  4. Gå all-in på shopping! Arequipa er førende i produktionen af lama- og alpacauld og har souvenirbutikker i alle prisklasser. Sving også forbi markedet San Camilo, hvor du kan fortabe dig i udvalget af peruanske råvarer.
  5. Spis på Hotel Kataris restaurant, der ligger på toppen af bygningen. Herfra har du byens bedste view til katedralen med den kegleformede vulkan Misti i baggrunden. Et andet populært view udover byen og vulkanen finder du i kvarteret Yanahuara, der ligger en halv times gang fra centrum.

[Reklame] Rejsen var arrangeret af LamaTours. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. Rejsebureauet har ikke haft indflydelse på indholdet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here