I dag rejser vi 6 uger til Vietnam og Cambodja, som vi skal besøge for første gang. Og mens sommerfuglene i maven begynder at slå en proper næve, begynder tankerne at kredse om spørgsmålet, hvorvidt de to lande kan leve op til vores forventninger?

Vi elsker Asien! Vi er vilde med maden, kulturen og stemningen. Det er et af vores foretrukne steder at blive tanket op på sol, når vinteren invaderer Danmark og hiver et mørklægningsgardin ned over landet. Så selvom Østen (endnu?) ikke står øverst på vores liste over de største rejseoplevelser, har vores forhold til denne del af verden efterhånden udviklet sig til en livslang kærlighedsaffære. For vi bliver ved med at vende tilbage, igen og igen.

I dag tager vi hul på et nyt kapitel af rejseromancen, når vi flyver fra Kastrup Lufthavn med kurs mod en 6 ugers hjemmebrygget rundrejse i Vietnam og Cambodja. Vi har længe drømt om at besøge de to lande. Ikke mindst fordi vi er to madører med hang til vietnamesisk mad, men især også fordi det cambodjanske tempel Angkor Wat har huseret alt for længe på toppen af vores Bucket List. Det er et sted, vi virkelig glæder os til at se med egne øjne.

Kunsten at iføre sig en rejseplan

Oftest rejser vi uden at have lagt en konkret rejseplan. Vi plejer højest at have booket flybilletterne og et hotel til de første par dage. Det giver os den ultimative frihed til at blive hængende de steder, vi falder for – og flygte fra de steder, der skuffer os fælt.

Men denne gang har vi lavet en rejseplan og booket hoteller hele vejen rundt, kun med et par dages buffere indimellem. Egentlig ville vi gerne have undgået det, men da vi gerne vil besøge både mindre øer og populære turistdestinationer i højsæsonen, hvor hotellerne hurtigt bliver booket op, valgte vi at lægge en rejseplan.

Hmm … For os føles det at lægge en rejseplan lidt som at låne et par bukser, uden at vide hvordan de passer. Enten ender det med, at man danser natten lang, fordi ens røv aldrig har siddet bedre – eller at man føler sig fysisk begrænset og bliver aftens bænkevarmer. Okey, det er måske lidt mærkeligt at sammenligne en rejseplan med et par bukser. Men pointen er, at vi synes, det er nemmere at få flere fede rejseoplevelser, når man ikke er indskrænket af ubekendte faktorer på forhånd. Kender du det?

Vores rejserute

Bukser eller ej! Vi ankommer til Ho Chi Minh City, hvorfra vi flyver direkte videre til Con Dao-øerne. Ifølge rygtet er øerne, der tidligere var helvede på jord for politiske fanger, i dag et naturskønt paradis. Hovedøen huser et af hotelkæden Six Senses’ luksuriøse resorter, hvilket ofte er et tegn på, at en ø er beliggende i den høje ende af bounty-barometret. Vi krydser fingre for, at det holder stik!

Juleaften flyver vi tilbage til Ho Chi Minh City – Vietnams største by, der skulle være et ægte mekka for ’foodies’. Umiddelbart lyder det jo som det oplagte sted at fejre jul? Efter et par dage i den pulserende millionby har vi et par blanke dage i kalenderen. Planen er, at vi skal finde en båd, der kan sejle os op af Mekong-floden og ind i Cambodja. Håbet er at finde en båd, som vi kan bo på, men spørgsmålet lige nu er, hvorvidt vi skal bruge bådturen til at komme fra Vietnam til Cambodja – eller om det er mere interessant at sejle rundt for at opleve spændende steder i det historiske delta.

Om vi ankommer med båd eller ej – så begynder vores cambodjanske eventyr i hovedstaden Phnom Penh. Det er en by, som vi har hørt meget delte meninger om, så vi er spændte på, hvad der er os i vente. Derefter hopper vi ombord på en bus, der ræser mod en af rejsens hovedattraktioner: Angkor Wat. Vi har booket et hotel i Siem Reap, der synes at have erobret mange rejsendes hjerter.

Tanket op på nogle (forhåbentlig) helt fantastiske dage i historiens fodspor, tager vi en bus til kysten, nærmere bestemt Shihanoukville, hvorfra vi tager en båd til to af landets mest omtalte øer, Koh Rong og Koh Rong Samloem. Vi elsker ø-eventyr! Så har vi booket et par dage på begge øer. Siden har vi sjovt nok erfaret, at det er de øer, som alle rejsende anbefaler, at man bare skal opleve – så forventningerne er skruet helt op!

Herefter sejler vi tilbage til kysten for at rejse tilbage til Vietnam. Vi befinder os dog kun på fastland ganske kort, måske omkring Kep eller Kampot, da vi fluks sætter til søs igen med kurs mod den vietnamesisk ø Phu Quoc. Alle guidebøger beskriver øen som landets mest populære, men så vidt vi kan forstå har Phu Quoc derfor været under heftig udvikling, hvor noget af magien måske lidt er gået tabt … Vi håber, at vi genfinder lidt af den autentiske atmosfære.

Og vupti, så er der gået 6 uger! Jeg er ikke i tvivl om, at det er med lettere modstræbende skridt, at vi går ind i flyet, som bringer os tilbage til Ho Chi Minh City, hvor flyet retur til København venter.

– – – –

LÆKRE LINKS

GODE REJSETIPS?

Har du været på disse kanter i Vietnam og Cambodja, vil vi elske at høre fra dig. Har du tips – do’s and dont’s – så skriv dem meget gerne i kommentarfeltet herunder.

15 COMMENTS

 1. Jeg GLÆDER mig til at læse med og se jeres (som altid) skønne billeder 🙂 Det bliver også lidt sjovt at se, når vi jo selv rendte rundt på de samme breddegrader for lidt mere end et år siden. I Saigon skal I unde jer selv et måltid på Bun Cha på Bui Vien 145 i District 1 (https://www.tripadvisor.dk/Restaurant_Review-g293925-d7844724-Reviews-Bun_Ch_145_Bui_Vi_n-Ho_Chi_Minh_City.html). Deres bun cha drømmer vi stadig om! Håber I får en helt fantastisk tur, en rigtig god jul og et godt nytår 🙂 Nyd det, I to!

  • Tusind tak, søde Laura. Vi har fluks sat Bun Cha på listen over must do’s i HCMC! Rigtig god jul og godt nytår til jer to! Kh M

 2. Mit bedste tip må være at tage Angkor Wat i MODSATTE retning af de syv millioner kinesiske turister, 2 millioner selfiestænger og 500.000 iPads. Det ville have været godt for mit blodtryk at gøre det, for de turgrupper ødelagde godt nok meget af magien. Der er ligesom en rute, som de fleste følger. Det er ved at være to år siden, så jeg kan ikke huske navnene, men ruten starter i hvert fald med solopgang over Angkor Wat og så ellers rundt. Hvis man starter i den anden ende, så har man det næsten for sig selv 🙂 Den idé var dem, jeg rejste med, desværre ikke med på, men nu er tippet i hvert fald givet videre.

  Derudover så var Koh Rong fantastisk og PP var også spændende, særligt deres Killing Fields, som var meget rørende. Jeg forlod også Cambodia med en kæmpe lyst til at tage tilbage; tage en lokal bus i den modsatte retning af alle turisterne (som jo, fuldstændigt som jeg gjorde, kun rejser PP-Siem Reap-Shihanoukville…) og opleve det virkelig Cambodia.

  I Vietnam var HCMC ikke det store hit som by, men Hanoi stjal mit hjerte. Måske den tydelige franske indflydelse? Dejlig by at slentre rundt i.

  Jeg glæder mig til at følge med i jeres tur, nyd det 🙂

  • Hej Christine

   Uh, tusind tak for de mange gode og konkrete tips – de er guld værd! Jeg tænker især, at vi nupper dine Angkor War-tips med i rygsækken, når vi stormer ud til templerne sammen med horderne af kinsere. Vi har det nemlig præcis som dig. Turister, der fægter med selfiestænger, er sjældent en magisk oplevelse.
   Vi håber også, at vi får tid til at komme lidt længere ud over den slagne vej i Cambodja, men Koh Rong og PP er i hvert fald øverst på listen 🙂

   Kh Mette

 3. Åh, jeg gleder meg til å lese om deres opplevelser i disse to landene, som står riktig høyt på min ønskeliste. Jeg har to uker fri etter nyttår, og har vurdert å reise til den delen av verden, men jeg har ikke klart å bestemme meg for om jeg skal reise noe sted eller spare ferien til senere.

  • Uh, det evige dilemma 😉 Hvis du beslutter dig for at tage til Vietnam eller Cambodja, må du endelige sige til! Så skriver vi gerne tips og tanker om de steder, vi har besøgt. God jul 🙂

 4. Hej med jer,

  Først og fremmest tusinde tak for en flot, informativ og inspirerende blog omkring jeres tur til Vietnam og Cambodja for snart et år siden. Den er rigtig god som forberedelse.

  Min kæreste og jeg skal afsted i nærmest samme tidsrum, samme rejselængde og samme lande, om en måneds tid. Vi er derfor meget interesseret i jeres blog, som allerede har givet os mange svar på spørgsmål og inspiration til rejsemål i de to lande.

  Jeg har dog tre spørgsmål, som trænger sig på, og som jeg håber, i med velvilje vil hjælpe mig med at besvare. Det er pinligt, hvis det allerede står beskrevet på jeres fine side, men jeg synes ikke, jeg har kunnet finde det.

  1. Sejltur på Mekong-floden til Cambodja. Lykkedes det for jer at sejle fra Vietnam ind i Cambodja? Det har vi nemlig også tænkt os at forsøge.

  2. I forlængelse af det – hvordan fungerede det med visum til Cambodja? Jeg har forsøgt hjemmefra, men skal ved E-visa angive både ankomstlufthavn og en adresse, hvor vi bor. Dette er os ikke muligt, da vi endnu ikke ved, hvilken dato vi rejser ind/ud, samt grænseovergang og hvor, vi skal bo.

  3. Jeg kan læse mig frem til, at I plejer ikke at arrangere noget, men alligevel havde valgt at gøre det til denne tur grundet højsæson og fare for dyre hotellet osv. Har du/I noget indtryk af, om det overhovedet var nødvendigt for jer, at have arrangeret så meget hjemmefra? Hvis ja – hvilke steder var det især en fordel for jer, at have arrangeret hjemmefra? Vi har intet arrangeret udover fly og første overnatning, netop fordi, vi har det som jer, at friheden er bekvemt.

  Det er helt okay, hvis I synes, det er for mærkeligt, at jeg pludselig bruger jer som rejseagent, og derfor helt okay, hvis I ikke ønsker at svare.

  Jeg ser dog alligevel frem til at høre fra jer. På forhånd tak for jeres hjælp.

  • Hej Jeppe,

   Tak for din besked – vi hjælper altid gerne, så godt vi kan 🙂

   1. Sejlturen

   Vi valgte i sidste ende en anden strategi end at sejle hele vejen. For jo flere vi talte med, jo flere anbefalede os at stykke Mekong-turen sammen på en anden måde. Nemlig at tage en del af turen inde i landet på motorcykel eller med bus fra by til by, hvorfra vi tog på udvalgte udflugter. Hvis vi kunne tage turen igen, ville vi gøre det samme – vi ville dog bare tage turen på motorcykel hele vejen fra HCMC til den cambodjanske grænse, da vi her fik nogle af de bedste og mest mindeværdige oplevelser. Friheden var fantastisk, og det var så smukt at køre gennem rismarkerne, gennem de små landsbyer, plantager og markeder, og se befolkningen leve det traditionelle liv. Det føltes, som om vi kom meget tættere på det ægte Vietnam end på noget andet tidspunkt.

   Det smarte var også, at vi på denne måde kunne sejle på de stykker af floden, som er særlig interessant, fx ved de flydende markeder og de små flodløb omkring Can Tho. For egentlig er Mekong-floden blot en stor brun, bred flod. Det er sjovt at sejle på den de første par timer, men herefter bliver det lidt same-same – synes vi. For ret skal være ret: Vi har også hørt fra andre – som tog en båd hele vejen fra HCMC og til PP – at de var vilde med det! Jeg tror, at den store forskel, hvorvidt det er en god eller dårlig sejltur, er, at man skal vælge en tur, hvor man selv har kontrol over, hvilke stop båden gør, og hvilke ting, man kommer til at opleve undervejs.

   (Jeg er helt ærgerlig over, at jeg ikke fået gjort det blogindlæg, der handler om netop dette, færdig endnu … Men det kommer på et tidspunkt 🙂 )

   2. Visum til Cambodja

   Vi sejlede med en speedbåd fra Chau Doc i Vietnam til Phnom Penh i Cambodja – og indberegnet i turen var, at de hjalp os med visum. Båden gjorde stop ved grænseposterne, hvor alt papirarbejdet blev fixet. Der var en del ventetid og vi betalte lidt penge for, at de fixede det for os (jeg kan desværre ikke huske præcis hvor meget, men det var ikke dyrt). Det fungerede fint og upåklageligt. Som altid når man rejser i Østen, må man dog finde sig i længere ventetid end hvad de først har fortalt, og at der altid opstår lidt forvirring undervejs, da de sjældent kan forklare, hvorfor eller hvad der sker. Men det er vist blot en del af “charmen” ved at rejse i de lande 😉

   3. Rejsplanlægning

   Du har helt ret, vi plejer ikke at booke noget udover flybilletter og de første par nætter. På denne rejse skulle vi dog besøge mindre øer i højsæson og flyve et par gange, så for at vores tidsplan kunne hænge sammen i forhold til den tur, vi gerne ville på, valgte vi at booke nogle ting forud. Set i bakspejlet kan vi se, at det var godt, at vi netop bookede hotel på de små øer i god tid, især Con Dao i Vietnam og Koh Rong-øerne i Cambodja, da udvalget her er begrænset, hvis man ikke er til 2-stjernet hoteller og ej heller har lyst til at give en formue for et godt anmeldt 3-stjernet hotel. Kort sagt er vores indtryk, at man ikke behøver at booke hjemmefra, hvis man blot er bevidst om, at man nogle steder ikke liiige kan få de hoteller eller hytter, man drømmer om. Så det er lidt et spørgsmål om prioritering; om man helst vil have 100% frihed eller være sikret gode overnatningssteder.

   Jeg håber, at det kunne hjælpe jer lidt videre med rejseplanlægningen 🙂 I kan i hvert fald roligt glæde jer – vi var vilde med at rejse rundt i de to lande, og vi skal helt klart tilbage! Rigtig god rejse!

  • @ Jeppe

   Visum til Cambodia er nemt – du får et almindeligt turistvisum i lufthavnen ved ankomst eller ved grænseovergangen. Det fungerer ligesom i Thailand, bortset fra at det i Cambodia koster ca USD 30 + USD 5 til et billede, hvis ikke du selv har medbragt et (de tager dog ikke noget billede af dig men de 5 dollar vil de gerne have).

   Cambodia kan I øvrigt varmt anbefales – de lokale er et af de sødeste folkefærd jeg har mødt I Asien.

   /Søren

   • Hej Søren,

    Fedt! Tusind tak for gode supplerende oplysninger – og du har helt ret, Cambodja er i høj grad et hjertevarmt land at rejse i 🙂

    Kh Mette

 5. Hej Mette og Martin,

  Tak for en fed blog! Min kæreste og jeg er i gang med at planlægge en rejse til netop Vietnam og muligvis Cambodia, og vil derfor gerne høre lidt om jeres oplevelser på Koh-Rong øerne –
  1. Kan det anbefales at tage derhen, eller er der andre federe “bounty-øer” i det nærliggende Asien i ville foretrække at besøge igen?
  2. Hvor boede i på henholdsvis Koh Rong og Koh Rong Samloem, og hvilke områder af øerne syntes i bedst om?

  På forhånd tak.

  Mvh. Signe

  • Hej Signe,

   1.) JA! Vi kan i høj grad anbefale, at I svinger forbi øerne, hvis I drømmer om at opleve asiatisk ‘bounty’. Vi havde optur over øerne og nød dem i fulde drag. Tjek dog gerne vejret inden I rejser, for alt efter sæson kan den bounty’ske effekt svinge 😉 Regn, regn og regn gør nemlig intet godt for selv de smukkeste øer i verden.

   2.) De to øer har hver deres fordel og taler til forskellige behov. Koh Rong er både større og mere udviklet end Koh Rong Samloem. Så drømmer I om at opleve lidt musik, dans og kolde øl sammen med andre rejsende, så skal I tage til Koh Rong. Drømmer I om et fredsfyldt paradis på en ø, hvor badeferie, bøger og afslapning er omdrejningspunktet, så skal I tage til Koh Rong Samloem. Vi valgte at at tage tre dage på hver af øerne, og var rigtig glad for det.

   3.) På Koh Rong boede vi i en hytte oppe i træet helt ud til vandet – det var vidunderligt og en ægte bounty-drøm (se nedenstående link til Booking.com). Stedet hedder “Tree House Bungalow” og ligger 5-10 minutters gang fra ‘byen’. Det syntes vi var det allerbedste sted på øen. For her var vi tæt på flere restauranter, men boede på en fredelig strand.

   https://www.booking.com/hotel/kh/tree-house.da.html?aid=357017;label=gog235jc-hotel-XX-kh-treeNhouse-unspec-dk-com-L%3Ada-O%3AosSx-B%3Achrome-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX-H%3As;sid=73727926e1b3377a8b2ff7389af1043f;dist=0&sb_price_type=total&type=total&

   På Koh Rong Samloem boede vi i en bungalow på den største strand. Stedet hed “Sweet Dreams Samloem”, og det var vi var glade for (se nedenstående link). Vi holdt dog meget af også at hænge ud på den mindre strand, Lazy Beach.

   https://www.agoda.com/da-dk/sweet-dreams-samloem-hotel/hotel/koh-rong-sanloem-kh.html?cid=-123

   Jeg håber, at det kunne hjælpe jer lidt videre med planlægningen 🙂

   Kh Mette

 6. Hej Mette og Martin,

  Hvor er det inspirerende at læse jeres indlæg – tusind tak fordi I deler jeres oplevelser, det er guld værd! 🙂

  Jeg vil høre jer, om I kan give mig et par tips med på vejen. Min kæreste og jeg planlægger at tage en tur til Vietnam og Cambodia til sommer. Vi har tre uger at gøre godt med, og vi kunne i hvert fald godt tænke os at lægge vejen forbi Angkor Wat og en lækker bounty-ø (har hørt godt om Phu Quoc, men måske har I andre federe forslag). Vi er interesserede i natur, kultur og strand – altså lidt af det hele 😉 Hvad kunne I anbefale ud fra jeres oplevelser på disse kanter?

  Håber på at høre tilbage fra jer.

  Mange hilsner, Sidsel

  • Hej Sidsel,

   Tak for din besked – hvor er det dejligt at høre, at I kan bruge vores rejseblog som inspiration. Vi var vilde med Koh Rong og Koh Rong Samloem i Cambodia, som har en højere bounty-faktor end de vietnamesiske øer. Vandet er klart og azurblåt og strandene er lange, hvide og bløde. Det er to små paradisøer, hvor man kan bo et stenkast fra vandet. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt det er den bedste sæson at besøge dem til sommer? Det er nemlig ikke super sjovt at hænge ud på afsondrede øer, hvis vejret er dårligt, det regner fra betongrå skyer og vandet er uroligt … Så tjek først hvordan vejrudsigten normalt ser ud på det tidspunkt, I rejser 😉

   Vejrzonerne er lidt sjove på de kanter, fx er der stor forskel på vejret i Vietnam, hvor det kan være optimalt i syd, men skidt i nord på samme tidspunkt. I kunne derfor måske være heldige, at vejret i stedet er genialt på den vietnamesiske ø Con Dao. Vi var desværre ikke så heldige med vejret og oplevede ikke øen fra sin bedste side, men jeg ved, at Tine, der har rejsebloggen “A world of backpacking” besøgte den på et andet tidspunkt og var vild med den: https://www.instagram.com/p/BY-XG4fAKnE/?taken-by=a_world_of_backpacking

   Phu Qouc er også en fin ø, den er større, men også mere turistet. Vi syntes dog ikke, at den havde samme bounty-wauw-effekt og charme, som de mindre øer – Koh Rong-‘erne og Con Dao: https://metteogmartinrejser.dk/rejseblog-vietnams-ukendte-tropeparadis-con-dao/

   Jeg håber, at det kan hjælpe jer lidt på vej med rejseplanlægningen. Og GLÆD JER – både Vietnam og Cambodia er vidunderlige lande at rejse rundt i 🙂

   Kh Mette

 7. Hej, i skriver en rigtig spænde blog, jeg vil meget gerne læse fra jeres Cambodia tur, men kan ikke finde den.
  Har læst jeres Vietnam blog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here