Med en blodig fortid som straffekoloni har de afsondret Con Dao-øer været et ukendt kapitel for rejsende i Vietnam. I dag spiller jungletrommerne en anden sang, der fortæller om et ægte naturparadis med postkortsmukke strande. Men for os bød rejsen på en blandet fornøjelse.

Selv om motorerne på propelflyet larmer højlydt i kabinen, kan de knap nok overdøve min brummende mave. Jeg er hungrende efter et eksotisk eventyr – som en bjørn, der netop er vågnet af sit vinterhi og er sulten efter honning. Bag mig ligger et døgns flyrejse fra det december-grå Danmark og forude venter fem dage på Con Dao. Jøsses, hvor jeg glæder mig til at mærke solens stråler og bore mine tæer ned i det varme sand! (Men ak ja, hvis jeg dog bare havde vidst bedre … )

Con Son_Lufthavn

Rejsen til Con Dao

Con Dao består af i alt 16 små øer, der ligger omkring 230 kilometer og 45 minutter med fly fra Ho Chi Minh City. Her havde Martin og jeg en kort mellemlanding på tre timer, inden vi tog hul på denne sidste del af rejsen med propelfly til Con Son – den største af Con Daos øer.

Havde vi besøgt den vietnamesiske øgruppe for lidt over 10 år siden, var eneste forbindelse til fastlandet en helikopter, der fløj tre gange om ugen og primært var forbeholdt hærens personale. Alternativt kunne vi have valgt at tilbringe 12 timer ombord på en båd, men alene historierne om bølgerne gjorde mig slemt søsyg på forhånd.

I stedet valgte vi at betale lidt over 1.300 kroner per person for at flyve til Con Dao. En høj pris for en returbillet, især hvis du sammenligner med resten af landets indenrigsflyvninger. Men vi havde allerede taget beslutningen flere måneder forinden: Vi skulle til Con Dao, koste hvad det ville!

Con Dao

Fængslende skønhed

Hjemme i Danmark havde Google nemlig fyret op under vores rejsehungrende sjæle med fortjættende billeder af et fredsfyldt tropeparadis – med bølgende grønne bjerglandskaber, turkisblåt hav og smukke sandstrande, der kun var få nuancer fra at have samme kridhvide farve som vores vinterblege lemmer.

Internationale rejsemedier havde også lovprist den sydvietnamesiske øgruppe og placeret den på diverse Top 10-lister over Asiens mest fantastiske og uopdagede steder. ”From Hell to Heaven on Earth”, skrev Huffington Post med et vink til Con Daos forfærdelige fortid som Vietnams svar på Alcatraz. For netop kombinationen af den afsides beliggenhed og tidligere anvendelse som fængsels-ø har medvirket til, at naturen stadig fremstår næsten uberørt i dag.

Det samme gælder også havet, der omkranser øerne og er fredet som Nationalpark. Her skulle man ifølge rygtet kunne finde Vietnams fineste koralrev og møde massevis af tropefisk, havskildpadder, djævlerokker, definer og ikke mindst dygonger – en særlig og efterhånden sjælden art i søko-familien.

Con Son_strand

Et ukendt ø-paradis

Måske har vi ikke været de hurtigste kuttere på havnen. Men for os var det spritny viden, at Vietnam havde en øgruppe, der kunne konkurrere med nogle af verdens smukkeste. Og skal jeg være helt ærlig omkring vores uvidenhed om landet – så vidste vi faktisk slet ikke, at Vietnam havde nogen øer (doh!)

Jeg ved ikke hvorfor, men vi har altid tænkt Vietnam som en destination, hvor det snarere var naturen inde i landet, der sparkede numse, end strandene langs kysten. Så har du tidligere læst med på vores rejseblog, har du sandsynligvis også en fornemmelse af, hvorfor vi endnu ikke har været i Vietnam: Vi drages nemlig tit og ofte af destinationer, som byder på farverige oplevelser under vand. Men med Con Dao i sigte var der pludselig endnu en grund til, at Vietnam lå højt placeret på vores ønskeliste.

Con Son_by

Taget til fange af tyfon

Fra 1862 og helt frem til 1975 var Con Dao-øerne ellers det sidste, man ønskede at se. Her lå nogle af Vietnams værste fængsler, hvor 20.000 mennesker menes at have mistet livet som følge af enten tortur eller henrettelse. I dag står fængslerne, cellerne og de umenneskelige tigerbure, tilbage som et vidnesbyrd på et mørkt kapitel i landets historie.

For vores vedkommende havde mørket helt fysisk lagt sig over øerne, da vi endelig ankom til hovedøen Con Son. Ulmende, sorte skyer rullede ind over kysten, kraftige vindstød fik palmebladene til at piske rundt og med jævne mellemrum pissede det ned, som det kun kan pisse i Asien! I tre dage opførte vejret sig som en humørsyg teenager, og imens kunne vi blot sidde og se til, at vores drømme, om at tage på opdagelse i et naturparadis, blev blæst af helvede til …

”It is leftovers from a typhoon”, fortalte en lokal fyr, som forklaring på det usædvanlige vejr. Argh! Vi kunne vist lige så godt overgive os – droppe alt der hed strand, vand og trekking i junglen – og rykke direkte i fængsel. Bogstaveligt talt. For af respekt til de døde og de efterladte familier har myndighederne nemlig åbnet fængslerne for offentligheden og bygget et tilhørende museum, der fortæller hele øens historie.

Det var både grufuldt, tankevækkende og interessant at opleve et sted, der i allerhøjeste grad har været skueplads for nogle af Vietnams mest voldsomme begivenheder. Først de franske kolonisters tyranni og derefter Vietnamkrigen, hvor amerikanerne fængslede og torturede Viet Cong’er på øen. Og mod alle vores forventninger blev det i sidste ende oplevelserne her, der gjorde størst indtryk på Con Son – og ikke strandene …

Trai Phu Hai_fængsel Con DaoCon Son_fængselCon Son_fængsel Con Dao_fængselCon Dao_tigerburCon Son_fængsel Con Dao_fængsel

Sandfluernes herre

Da miraklet endelig skete og solen brød gennem skyerne, kastede vi os i kødet på den smukke og fredsfyldte strand, som vi havde sendt savlende blikke fra vores terrasse på hotellet. Men det skulle vise sig at være stranden, der gik i kødet på os.

”Av, for satan!?!” Jeg gloede mystificeret på mine fødder, der (endelig!) var boret ned i det bløde, gyldne strandsand. Noget bed, og det bed hårdt – men jeg kunne ingenting se. Martin sad også og klaskede løs på sine ankler og ben, som en tosset mand, der så syner. Vi fattede heldigvis ret hurtigt mistanke, da vi på forhånd havde læst om andre rejsendes uheldige møde med naturens mest åndsvange opfindelse: sandfluen!

Con Son_strand

Sandfluen er en lille-bitte myggelignende flue, der bider og efterlader et rødt stik, der klør fuldkommen sindssygt! Det føles lidt, som om 364 myg har haft familiefest og stukket dig præcis dét samme sted. Som sagt, det klør fuldkommen sindssygt – og det klør i flere uger.

Con Dao er åbenbart hårdt plaget af sværme af sandfluer, der cruiser rundt på øens strande, alt efter vind, vejr og appetit. Så ved nærmere eftertanke gav det pludselig god mening, hvorfor Con Dao stadig går under radaren hos horderne af turister, der leder efter den perfekte paradis-ø. Det var i hvert fald ikke den oplevelse, som vi drømte om at få med tilbage, da vi vinkede farvel til Con Dao og satte kurs mod Ho Chi Minh City.

Con Son_by

Con Son_motorcykel
Tyveri er nærmest ikke eksisterende på Con Dao, så de lokale lader ofte bare nøglen sidde i deres scooter. Det er bestemt ikke et syn, du ellers møder i resten af landet. Måske har fængslernes konstante nærvær påvirket graden af kriminalitet på øen – ellers er det ganske enkelt fordi alle kender alle, så det er temmelig dumt at stjæle?

 

Hvorfor rejse til Con Dao?

Baseret på vores oplevelser er Con Dao ikke en destination, som vi drømmer om at genbesøge eller partout vil anbefale andre rejsende som en must-do. Det er dyrt at flyve ud til hovedøen Con Son, og derudover er de røde kløende sandflue-bid langt fra en souvenir, som du vil have med hjem! Men hvis ret skal være ret – så var vi virkelig også uheldige med vejret, og ingen afsondret tropeøer viser sig fra sin bedste side, når man ikke kan opleve naturen, der i sidste ende er det største trækplaster.

Har du mulighed for at besøge Con Dao omkring april-juli, hvor vejret skulle vise sig fra sin bedste side og havet have en sigtbarhed på op til 20 meter, så vil jeg vædde med, at øerne vil være en helt anden historie. Der skulle findes flere spændende vandreruter samt turer til de andre øer, og så havde vi også to gode dage, hvor vi kørte rundt på Con Son på en lejet motorcykel og sugede til os af de mange dragene views, der er langs kystvejen på den klipperige ø. Con Son har kun én vej, der går fra nord til syd – så det er nemt at finde rundt.

Con Dao_tempel

Vietnamesisk getaway

Helt overordnet er Con Dao især kendt for at være den perfekte ”city detox”. Har du rejst rundt i Vietnam i et stykke tid, vil du vide, hvad jeg mener. Man kan blive helt bims af den hektiske trafik og de tusindvis af dyttende motorcykler. Med sin fordelagtige beliggenhed, med kun 45 minutter i fly fra Ho Chi Minh City, er øgruppen med god grund et afholdt sted at finde fred.

Her leves livet langsommere, gaderne er stort set tømt for trafik og du bliver hurtigt dus med de lokale, der ikke møder mange turister på deres vej. Lonely Planet beskriver selve byen på Con Son som ”One of Vietnams most charming towns”. Det synes vi måske er lidt i overkanten, men det er bestemt en lille hyggelig by med masser af lokal atmosfære. Derudover tilfører de gamle bygninger fra den franske kolonitid et helt særligt vingesus til byen, når du går langs den (lidt for) stort anlagte promenade.

Et kommende turistparadis

Der er ingen tvivl om, at Con Dao er en lille, smuk, fredelig og uberørt ø – så længe det vare. Hvis du drømmer om at besøge øen, så skal du besøge den snart, da regeringen har set potentialet i Con Dao og allerede er i gang med at skabe et nyt turist-paradis. Da vi besøgte øen, var de ved at anlægge tosporede, brede boulevarder (but why?!) og store resorter.

Kommer du forbi Con Son, så begynd rejsen med at tage et smut forbi Bar200. Stedet er ejet af en supervenlig sydafrikaner, der kan give dig et kort over øen og alle de bedste tips til, hvad der er værd at se og lave lige nu. Og husk at sætte en aften af til at spise på Tuh Ba Restaurant – det er uden sammenligning noget af det bedste vietnamesiske mad vi har fået.

Con Son_strand
Con Dao Airport ligger ved siden af den bedste strand, Bai Dam Trau, på den nordlige del af hovedøen Con Son. Det er fascinerende at se flyene lande så tæt på vandet – men fornøjelsen ændrer sig nok, når der på et tidspunkt lander både større og flere fly.

Mere info om Con Dao

Informative rejseblogs:
– Vietnam Oracle: “Con Dao Islands”
– Travelfish: “Con Dao – what a getway”

Gode links:
– Wiki-Travel: “Con Dao”
Travel & Turism Guide: “Con Dao Islands”

Rejseartikler
Politiken: “Oplev fængselsøen, der blev et paradis for rejsende”
Berlingske “Vietnams hotte grønne paradis”
– Nyhavn Rejser: “Rejsebrev fra Con Dao”
– Oi Magazine “The Island of Heroes”

9 COMMENTS

 1. Jeg elsker den måde du skriver på. Man kan virkeligt leve sig ind i oplevelsen, og det er også sjovt nogengange at læse et indlæg der ikke handler om hvor fantastisk alting er 😉 Selvom det selvfølgelig er ærgerligt for jer at have været udsat for sandfluer. Anyway virkelig god fortælling og håber at resten er jeres rejse har været fyldt med fantastiske oplevelser. xx Nikoline

  • Tusind tak, Nikoline 🙂 Og jeps, selvom rejseoplevelser i det store hele ofte altid er fantastiske, så er der også enkelte oplevelser som ikke er. Vi tænker, at det er kontrasterne, der gør det interessant at rejse. Og Con Dao var klart en af dem, der skilte sig ud 😉 Kh Mette

 2. Kæreste Mette, Thomas og jeg kommer jo altid forbi jeres rejseblog for gode råd når vi skal til at planlægge vores næste rejsedestination. Vi har nu flybilletter til Vietnam 14 dage i februar 2019. Vi flyver til Ho Chi Minh, og tænkte vi skulle være der i max fire dage. Planen var at tage til Con Bao, men nu læser jeg at I ikke var så begejstret. Så hvor ville I bevæge jer hen? Vi ønsker ikke for mange stop, hvad med at bevæge sig lidt nord på ? Eller flyve til øen Phu Quoc ? Hvad ville I anbefale?

  kh Tina

  • Hej Tina,

   Tak for din søde besked – det er dejligt at høre, at vores blog kan hjælpe andre rejsende 🙂 Og årh, glæd jer til Vietnam. Det er virkelig et skønt land!

   Hmmm… bum bum, vi var jo lidt uheldige med Con Dao, både pga. vejret og mødet med sandfluerne. Vi har siden hørt fra andre, der har besøgt øen i sin bedste og smukkeste sæson (april-juli), at den skulle være en fin oplevelse værd. Den matchede blot ikke vores forventinger. Og med jeres afrejse i februar, hvor vejret forsat kan være lidt skummelt, så vi ville umiddelbart også springe øen over. Tropeøer er nu sjovest, når vejret er godt, så man kan nyde strandene og naturen.

   For os er vejret (som du kan høre ;-)) en afgørende faktor for gode rejseoplevelser, og vejret i Vietnam er tricky. De forskellige regioner har utroligt forskellige vejrforhold, så tjek evt. først, hvordan vejrudsigten ser ud de pågældende steder. Vi nåede desværre ikke selv nordpå – vi ville så gerne have været deroppe, men vejret sagde regn-regn-regn, så vi søgte i stedet mod Mekong-floden og Cambodja. Så vi har desværre ikke erfaring med destinationer nordpå i Vietnam.

   Til gengæld blev vi meget begejstrede for at besøge Angor Wat og de to små tropeøer Kong Rong og Koh Rong Sanloem i Camobja. Wauw! De steder kan vi på det varmeste anbefale. Det er vist forholdsvist nemt at flyve fra Ho Chi Minh City til enten Siem Reap (ved Angkor Wat) eller til Sihanoukville, hvorfra man kan sejle til Koh Rong-øerne. Koh Rong-øerne var for os en langt mere eksotisk oplevelse end Phu Quoc, der de sidste par år har udviklet sig til en klassisk ferieø, på både godt og ondt.

   Ang. Phu Quoc – så fandt vi dog to virkelig skønne hoteller nord for hovedstranden. De ligger dog lidt afsides og et stykke fra byen, Duong Dong. Men hvis I lejer en scooter, kan I kombinere de skønne omgivelser med forskellige oplevelser.

   Bamboo Cottages:
   http://www.bamboophuquoc.com/

   Mango Bay;
   http://mangobayphuquoc.com/

   Hmm … mit svar var vist ikke så konkret, men jeg håber, at det kan hjælpe jer lidt videre med planlægningen 🙂 Du må endelig fortælle, hvad I finder på! Vi synes altid det er sjovt at høre om andres erfaringer fra rejser 🙂

   Kh Mette

 3. Hej Mette & Martin.
  Jeg sad lige og søgte efter rejsedestinationer, og så kom jeres blog op. Dejligt med så gode beskrivelser – så nu er Vietnam helt klart med i overvejelserne til sommerens rejse!
  Jeg er dog lidt bekymret.. Når man er vant til hotelstandarder som https://comwell.com/moede-og-konference, hvordan er det så i Vietnam? Vi har været i Egypten, hvor ikke engang et 4+ stjernet hotel var noget at skrive om, og blev meget skuffede. 🙁

  Kh Sarah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here