Thailands pulserende hovedstad er blevet kaldt alt fra Asiens svar på Manhattan til de voksnes Disneyland. Udover at være hjem for over 8 millioner mennesker er Bangkok med god grund blandt verdens mest besøgte byer. Men for os var mødet med den kosmopolitiske myretyre på ingen måde kærlighed ved første blik. I dag er vi vilde med byen og bliver ved med at vende tilbage. Her får du vores 13 bedste rejsetips til, hvordan du får mest ud af dit besøg i Bangkok.

Første gang vi besøgte Bangkok, fandt vi byens kaotiske mylder forfærdeligt og kvælende. Samtidig var der også noget fascinerende over det overvældende sansebombardement – så vi blev ved med at vende tilbage.

I dag har vi lært, at det ultimative bedste rejsetip til Bangkok må være, at byens skønhed findes, når du ser udover kaos. Angrib byen med ophøjet ro og masser af opdagelseslyst – og så vil du opdage unikke steder, få uforglemmelige oplevelser og smage vidunderlig mad, som ingen andre steder i verden.

Vi har her samlet de 13 bedste rejsetips, som vi selv gerne ville have haft, første gang vi besøgte Bangkok.

Kort over Bangkok

1. Bangkoks bedste kort

Det første tip bliver uden omsvøb et direkte diktat: Køb Nancy Chandlers kort over Bangkok! Du kan sammenligne Nancy Chandler med skolepedellen, der kender hver eneste krog på matriklen, og kortet med A-nøglen, der åbner alle døre.

Det er ikke et bykort i traditionel forstand. Det er snarere en håndtegnet illustration over de mest populære områder – proppet med konkrete, brugbare og humoristiske beskrivelser af, hvad du kan købe, smage og se. Du kan fx finde, hvor du kan opleve koreansk slapstick comedy, shoppe sammen med trendy thai-teenagere eller købe sjældne bøger, thailandsk julepynt og brugte militærstøvler. Du kan købe kortet på Amazon eller på hjemmesiden www.nancychandler.net

2. Spis med de lokale

Bangkoks mange gadekøkkener gør byen til en stor simrende heksekedel af krydrede dufte. Overalt på fortove, gadehjørner og i snævre gyder kan du købe alt fra friturestegte insekter til mere klassiske nudelretter. Enten lavet på en rygende hot wokpande fastspændt på en Christiania-agtig cykel, der står midt på gaden, eller i et lille lokale indrettet med billige plastikstole, voksbeklædte borde og lysstofrør i loftet.

Vores bedste tip: Hvis du vil smage på det ægte thaikøkken, så skal du smage det her. For på hotellerne og de turistvenlige restauranter får du maden serveret ’farang-style’ – det er thaiernes udtryk for mad, der er tilpasset vesterlændinges sarte smagsløg. Væk er saft, kraft og chili. Kort sagt smagen af thai.

Bangkoks skønhed findes, når du ser udover kaos. Angrib byen med ophøjet ro og masser af opdagelseslyst.

Så drop angsten for det fremmede, det lidt snuskede – og for at få dårlig mave. Hvis du blot spørger dig frem eller tjekker ud, hvor de lokale allerhelst går hen for at spise, vil du finde rigtig gode spisesteder. Maden her vil både være billigere og smage bedst. Velbekomme!

3. Verdens største weekend-marked

Forsøg så vidt muligt at besøg Bangkok over en weekend. Her åbner det kæmpestore ”Chatuchak Market”, også kaldet ”Jatujak”. Markedet har over 8.000 stande, der opdelt efter 27 kategorier og besøges af 200.000 thailændere og turister. Det er så stort, at du kan køre rundt med en bus mellem hovedområderne, og du kan købe alt fra traditionelt kunsthåndværk, tøj af upcoming designere og klassiske kopivarer til krydderier, hundehvalpe og potteplanter – kort sagt.

Vores bedste tip: Ankom tidligt, tag dig god tid til pauser og medbring kontanter. Det er umuligt at nå at se det hele, så gør brug af Nancy Chandlers fantastiske kort til at skabe dig et overblik og en plan for dagen. Info om Bangkoks weekendmarked

4. Bangkoks allerhelligste

At forlade Bangkok uden at have set kongepaladset Grand Palace og det tilhørende tempel Wat Phra Kaew, er som at forlade Paris uden at have set Eiffeltårnet og Notre Dame. Punktum.

Men hvorfor besøge byens største turistmagnet, når der er over 400 templer? Fordi du kan ikke andet end at blive berørt af omfanget af imponerende arkitektur, af detaljerigdommen, og den særlige stemning af mystik og ærefrygt, der gennemsyrer stedet, så du (næsten) glemmer mængden af mennesker.

Vores bedste tip: Stå uforskammet tidligt op, før de andre turister får sko på og solen omdanner stedet til en bageovn. Husk at tage lange bukser og ærmer på eller alternativt dække dig til med et klæde, hvilket påkræves af alle besøgende.

Cykeltur i Bangkok

5. På to hjul gennem Bangkok

Umiddelbart lyder det som selvmord at opleve Bangkok fra en cykelsadel. Men en tur på to hjul gennem millionbyen afslører en side af thaiernes pulserende hovedstad, som vi personligt slet ikke troede eksisterede.

Opdag små, stille og hyggelige gader, hvor fuglene synger, blomsterne dufter og vasketøjet hænger til tørre i en luft, som ikke er så tyk af smog, at den kan skæres i skiver. Tril gennem frodigt grønne parker, forbi smukke, gamle templer og stop ved skolegårde for at hilse på nysgerrige skolebørn.

Vores bedste tip: Just do it! Vi ved godt, at det umiddelbart lyder komplet hjerneforladt at cykle rundt i Bangkok. Men hvis du vil opleve det ægte, autentiske Bangkok – så skal du ud at cykle. Du kan læse nærmere om vores cykeltur her.

6. Drinks med en udsigt

Efter en lang dag opslugt af gadernes sitrende leben er det tid til at slappe af og se det hele lidt fra oven. Nemlig fra en af en de spektakulære barer, som du finder på toppen af byens himmelhøje skyskrabere.

Vores bedste tip: Ankom lige omkring skumringstid og se forvandlingen, når mørket falder på og byen omdannes til et magisk inferno af neon, billygter og elektrisk lys. Rejsemagasinet Condé Nast Traveller har lavet en liste over Bangkoks seks bedste skybarer.

7. Shop amok

Bangkok er et shopping-paradis med sine kæmpestore butikscentre, mange markeder og kvarterer som China Town. Med Nancy Chandlers kort over byen kan du få et overblik over, hvad du kan købe de forskellige steder.

Vores bedste tip: Shop igennem ved Siam Square. Det er et område, hvor der ligger masser af små butikker og spisesteder i gaderne. Men kan det ikke tilfredsstille dit dankort, kan du let forsætte eventyret i de omkringliggende shopping-centre. De ligger ganske praktisk ved siden af hinanden og er forbundet med en såkaldt Skywalk, som er et fortov, der hænger tværs over de flersporede veje, så du slipper for at skulle kæmpe dig gennem den massive trafik. Her finder du bl.a. Mah Boon Krong Center (MBK), Central World og det populære Siam Paragon, hvor de rige thailændere hænger ud og du kan fornøje dig med en film i 4D.

8. Reload med massage

Som turister traver du let mange timer, og varmen gør ikke ligefrem oplevelsen sjovere – for dine fødder. De er hævet, tunge og trætte.

Vores bedste tip: Sæt en time af til en vaskeægte omgang thaimassage af fødderne – eller måske hele kroppen. Det er billigt og den ultimativt bedste måde at reloade dine turist-batterier. Spørg på dit hotel, hvilken massør, de kan anbefale. Alternativt tag til backpacker-kvarteret Khao San Road, som er det perfekte sted for ’people watching’. Læn dig tilbage i en af de store, bløde lænestole og nyd synet af gadens liv, mens du får masseret ny energi ind i fødderne.

9. Thaiboksning

Lyden af kraftfulde, hurtige slag mod bar hud akkompagneres af opridsede tilråb fra publikum og klagende toner fra et obo-lignende instrument. Inde i bokseringen vælter en regn af hårdtslående knæ, albuer og knytnævner ned over bokserne, mens sved og blod flyver gennem luften. Thaiboksning er ikke for sarte sjæle, men en stor sanselig oplevelse.

Vores bedst tip: Tjek hvornår der er fight night på Lumphini Stadion, der er Bangkoks største og mest populære. Køb billetter tæt på ringen – det gør oplevelsen mere … intens.

10. Sejl på kanalerne

Det kan føles helt umuligt at se Bangkok for … Bangkok. Byen er så stor, at den næsten ikke kan rumme sig selv. Derfor er det en oplevelse at komme væk fra gaderne og se det hele lidt på afstand.

Vores bedste tip: Hop om bord på en af de mange både, der sejler i kanalerne. Der findes flere forskellige typer både og services – flodekspressen, taxabåde, longtails og færger. Nogle stopper kun ved de større kajer, andre krydser kun floden, og så er der både, som du kan hyrer til at sejle lige hen, hvor du ønsker. Her kan du finde info om de mest populære moler, hvorfra du kan sejle.

11. Find rundt i Bangkoks gader

At finde rundt i Bangkoks labyrintiske og tætbebyggede gader kan være en udfordring, der kan sætte selv de mest erfarne rejsende skakmat. Trafikken er heftig og glider som var vejene en forkalket blodåre.

Derudover er thailænderne hvad man kan kalde bykort-analfabeter og for vesterlændinge misforstået høflige. Thailændere vil nemlig hellere hjælpe dig end indrømme, at de rent faktisk ikke ved, hvor du skal hen – og snart er du på vej i den komplet forkerte retning. Det gør heller ikke situationen bedre, at Bangkoks gader har to vidt forskellige navne – et på engelsk og et på thai. Og thailænderne kender sjældent det på engelsk.

Vores bedste tip: Finde et godt bykort, hvor du kan få en oversigt over selv de mindre gader. Kortet kan ved første øjekast se lidt uoverskueligt ud, da Bangkok har et særligt gade-system. Men det er heldigvis ganske logisk. Ta’ fx byens længste gade, Sukhumvit Road, som på thai hedder Thanon Sukhumwit. Langs vejen løber sidegaderne Sukhumvit Soi 1, Soi 2, Soi 3 osv. På den ene side løber sidegaderne med lige numre, på den anden ulige numre. Sidegaderne kaldes også for Sub-Soi’er.

Chiang Mai

12. Transport fra A til B

Trafikken hersker ubesejret Bangkoks gader. Og som turist kan du komme omkring med forskellige motoriserede kørertøjer – både to-, tre- og firehjulede. Som førstegangs besøgende vil du sandsynligvis enten frivilligt hoppe i en af de trehjulede motorcykler, også kaldet for tuk-tuk’er – for de skal jo prøves! Eller også bliver du lokket af en chaufførs knaldtilbud, som indebærer et par ufrivillige stop ved en række butikker med diverse skrammel.

Vores bedste tip: Gem en tuk-tuk-tur til du kommer ud af byen. For det første er du fri for at blive snydt. For det andet vil dine lunger takke dig. Bangkok er forurenet og stegende varm. Det er en dårlig kombi, når du pludselig sidder låst fast i en trafikprop på en femsporet hovedvej. Ta’ i stedet en af byens 70.000 taxaer med aircondition og taxameter. Spørg aldrig om prisen, men aftal en pris på forhånd eller bed om at få slået taxameteret til.

Alternativt kan du med fordel benytte dig af Bangkoks velfungerende metro-systemer. Der er to forskellige – Skytrain (BTS) og Undergrunden (MRT).

13. Kunsten at fare vild

Til sidst: Det mest fantastiske ved Bangkok er, at den er uudtømmelig, konstant foranderlig og kæmpe, kæmpe stor! Der er altid noget nyt at opleve og opdage. Et nyt sted at spise, sove, shoppe, hænge ud …

Vores bedste tip: Brug kun vores guide som et springbræt og lade dig herfra rive med, hvor byen bringer dig.

– – – –

Hvad synes du? Skriv hjertens gerne til os, hvis du synes, at vores tips var brugbare eller hvis der er noget, du savner – så vender vi gerne tilbage med opfølgende info. Vi hører også meget gerne fra dig, der har besøgt Bangkok og kan tilføje ydeligere tips. Vi vil elske, hvis du har lyst til at dele dem i kommentar-boksen herunder. Bon voyage, M & M

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here