Selv om Palawan med god grund er på alles læber, når snakken falder på rejser til Filippinerne – så kan det være svært at regne ud, hvor det er bedst at bo? Vi har her beskrevet, hvilke områder, vi kan anbefale, og samlet tips til gode bungalows, hoteller og resorter.

Rejseblog om rundrejse i FilippinerneRygtet om paradis-øen Palawan har efterhånden spredt sig. Ikke mindst på grund af at samtlige prominente rejsemagasiner, såsom Condé Nast Traveller og Travel & Leisure, har nomineret øen til at være blandt verdens smukkeste.

Nogle beskriver dog forsat Palawan som et uopdaget paradis. Bum bum … det er måske nok liiige at skrue vildt nok op for turistbrochure-retorikken. For de rejsende har skam allerede fundet frem til den ø i Filippinerne, der i øvrigt inspirerede Alex Garland til at skrive bogen ”The Beach”.

Til gengæld er det lidt af en (tids)krævende rejse at komme hele vejen ud til de bedste områder på Palawan, hvilket sandsynligvis har begrænset strømmen af turister. Heldigvis! Derfor kan du stadig opleve øde og uberørte sandstrande, der vil hjemsøge alle dine bounty-drømme for resten af dit liv. Så er du advaret …

Her finder du det smukkeste af Palawan

Inden vi tog af sted, havde vi lidt svært ved at regne ud, hvor det var bedst bo – også i forhold til, hvilke oplevelser, som var mest attraktive. Vi fandt dog hurtigt ud af, at det mest omtalte sted var El Nido – men det stod ikke synderligt klart, om det var en by, en strand eller et større område med flere små øer?

Nu ved vi, at El Nido er en af Filippinernes knap 1.500 kommuner og omfatter den nordlige del af provinsen og øen Palawan. Godt så. Dertil er El Nido også navnet på den by, der ligger ved stranden af samme navn, og er udgangspunktet for at opleve Palawans hovedattraktion: øhavet Bacuit.

Bacuit Archipelago består af i alt 45 mindre øer med forrevne kalkstensklipper, der skyder op ad det krystalklare vand og skaber en dragende horisont fra Palawans nordvestlige kyst. For foden af de tårnhøje klipperne smyger kridhvide og palmeklædte sandstrande sig og repræsenterer enhver Lotto-reklame. Og det er lige præcis her du skal rejse hen, hvis du gerne vil opleve dét, som de seneste år har placeret Filippinerne øverst på listen over verdens smukkeste steder.

Nacpan Beach

Her skal du bo på Palawan

Det nordlige Palawan er ikke længere en afsondret destination forbeholdt backpackere. Der findes derfor en hel del overnatningsmuligheder for alle typer rejsende og pengepunge – fra backbacker-budget til bryllupsrejse-luksus. Så spørgsmålet om, hvor du skal bo, kommer således nok mest an på dit budget, behov og hvad du gerne vil opleve.

Vi har her beskrevet seks forskellige steder i og omkring El Nido, som vi kan anbefale ud fra forskellige kriterier.

1. Bacuit øhavet

Matinloc Resort og El Nido Resorts, der består af fire forskellige resorter, ligger hver især alene ude på én af de små øer i Bacuit. De opfylder alle luksuriøse drømme om at bo på en øde paradis-ø, men koster også derefter. Fordelen ved at bo på øerne er, at du befinder i Bacuits smukke farvande og nemt kan tage på opdagelse til de omkringliggende øer, laguner og uspolerede strande, som du kan få helt for dig selv.

Foretrækker du at være til søs og opleve øerne fra et skib sammen med andre vandhunde, så bør du booke en plads på en af Tao Philippines både. Vi har hørt om flere, der har sejlet rundt i øhavet i et par dage på denne måde – og det lyder som en oplevelse, du aldrig glemmer. Det er helt klart på vores ’must do’-liste næste gang!

El Nido på Palawan_Filippinerne
Udsigten til øhavet fra El Nido by

 

2. El Nido Town

Byen El Nido ligger på stranden af samme navn og er det kommercielle udgangspunkt for at opleve Bacuit øhavet. Det er her du finder de fleste hoteller, hostels og bungalows samt diverse butikker, turarrangører, restauranter og barer. Byen består af små, snævre og tætbebyggede gader og kan hurtigt føles overfyldt, når de larmende tricycles snor sig rundt om de klip-klap-slentrende turister.

El Nido er det mest praktiske sted at bo og er for dig, der gerne vil være tæt på gode restauranter, høj musik, shopping og selve havnen, hvorfra alle udflugter til Bacuit-øerne begynder, og hvor du kan leje mountainbikes, scootere og kajaks. Derudover finder du her også områdets eneste ATM – som dog sjældent duer – ved byens Rådhus. Selve stranden er ikke et besøg værd i sig selv, da vandet er lettere grumset og fyldt med skarpe klipper og både.

El Nido Beach Hotel er byens største hotel. Det er lettere slidt, men funktionelt, rent og at foretrække på grund af en god placering på den nordlige del af stranden, som er langt mere fredelig. Der kan dog være stor forskel på værelserne, så sørg for at få et værelse i den sydlige længe. Derudover har vi fået anbefalet hoteller såsom Rosanna’s og El Nido Garden Beach Resort.

El Nido strand på Palawan i Filippinerne
Stranden ved El Nido by
El Nido by på Palawan_Filippinerne
Hovedgaden i El Nido by løber parallelt med stranden

3. Corong-Corong

Stranden Corong-Corong ligger ved en mindre landsby ca. 1,5 kilometer syd for El Nido by og på den anden side af et mindre bjerg. De fleste resorter og bungalows ligger ud til selve stranden, hvor du finder en dejligt doven og afslappet stemning. Her er også et par restauranter og strandbarer, der tilbyder den smukkeste solnedgang med udsigt til Bacuit-øerne.

Vi vil klart anbefale at bo her, hvis du som os gerne vil være tæt på El Nidos ’leben’, men foretrækker at bo i naturlige og fredelige omgivelser. Du kan nemlig nemt tage en tricycle til El Nido – turen tager ca. 5-10 minutter og koster omkring 100 PHP.

Det bedste sted at bo ved Corong-Corong er på Mahogany Beach Resort, der har en række stilfulde og rummelige bungalows og villas samt en smuk pool. Ved siden af ligger Last Frontier Beach Resort, der har nogle lidt mindre, men virkelig pæne bungalows, der alle har kig til stranden. Alternativt er det værd at kigge på en bungalow hos Greenviews Resort, hvis du foretrækker at bo lidt billigere.

Corong Corong_Palawan_Filippinerne
Corong-Corong strand
Corong Corong_Palawan_Filippinerne
Corong-Corong strand

4. Marimegmeg / Las Cabanas

Et par kilometer syd for El Nido by og Corong-Corong ligger stranden Marimegmeg, hvilket er den mest badevenlige strand inden for et par kilometers afstand fra El Nido. Mange tager derfor også hertil kun for at hænge ud på stranden for en dag. Lejer du en tricycle fra El Nido by koster turen ca. 150 PHP og tager 10-15 minutter. Der ligger et par bungalows a la backpacker-style samt restauranter og små strandbarer, men personligt ville vi tage et lille stykke videre ned ad stranden til Las Cabanas. Både for at bade og bo.

Las Cabanas Beach Resort ligger ude på en spids og har et smukt 180 graders view til Bacuit øhavet. Resortet har to typer bungalows – en med strandudsigt og en omgivet af en hyggelig have. Og så har stedet en god restaurant med en stor menu, der kan tilfredsstille alles lyster (uhm!). Der er god plads mellem alle hytterne, hvilket giver en særlig fredelig stemning, og i den grønne have er der spændt hængekøjer op mellem palmerne, der gør stedet til det optimale sted at slænge sig – enten for at stene over den smukke udsigt eller slappe af med en god bog.

Vi nød at hænge ud her, når vi gik lange turer langs kysten. Du bør i øvrigt tage dig tiden til at slentre ned ad stranden fra Las Cabanas og mod luksus-resortet Dolarog. Især hvis du er vild med uberørte sandstrande og palmer og gerne vil føle dig ligeså alene som Robinson Crusoe for en dag.

Las Cabanas_Palawan_Filippinerne
Udsigt over Las Cabanas
Bungalow på Las Cabanas_Palawan_Filippinerne
Bungalow hos Las Cabanas
Stranden Las Cabanas_Palawan_Filippinerne
Stranden ved Las Cabanas

5. Caalan Beach

Lige nord for El Nido by ligger nabostranden Caalan, som du kan gå hen til på ca. 5-10 minutter ad en lille grusvej langs vandet. Det er en hyggelig gåtur til et område, der er langt mere grønt og fredeligt end El Nido, da der heller ikke kan køre mange tricycles ad den lille grusvej. Her ligger et par bungalows og resorter, bl.a. Cadlao Resort, der er El Nidos dyreste og omfatter også byens fineste restaurant.

6. Nacpan Beach

Du skal ikke befinde dig i El Nido særligt længe, før den første tricycle-chauffør spørger, om du vil en tur til Nacpan Beach. Og tro mig – det vil du gerne! Men hvis muligt, vil vi anbefale, at du lejer en scooter og selv kører den ca. 30-45 minutters tur. For det er en smuk udflugt gennem Palawans frodige jungle, små charmerende landsbyer og forbi langstrakte rismarker.

Nacpan Beach ligger ca. 20 kilometer nord for El Nido. Stranden er et par kilometer lang, sandet er pulverblødt og vandet er vitterligt krystalklart. En del turister tager hertil for at bade og for at se stykket, hvor Nacpan og Caitang Beach støder op mod hinanden og danner en smal strand med vand på begge sider. Men har du god tid, kan vi anbefale et barfods-eventyr, hvor du vandre et godt stykke op ad den uberørte strand, hvor palmernes skygge er det eneste, der giver dig en pause for solen.

Kan du ikke få nok af Nacpans eksotiske skønhed og fredelige omgivelser, bør du booke en overnatning hos Jack’s Place. Her kan du få en lettere primitiv, men hyggelig bungalow med udsigt direkte til stranden. Alternativt kan du på en dagsudflugt nyde en kold øl i en af deres hængekøjer, der er spændt ud mellem palmerne på stranden. Det er intet mindre end ’heaven’, hvis du spørger os.

Rejseblog om Filippinerne
Nacpan Beach
Palawan-Filippinerne
Nacpan Beach

Vigtig info før du rejser til El Nido

Sørg for at have nok kontanter med til El Nido. For her findes der kun én ATM, som ligger i El Nido by – og denne er ofte i udu eller tømt for pengesedler. Og der hverken banker eller andre hævemaskiner i miles omkreds.

Gode links til rejseguides

Palawans officielle rejseguide
Rejsesite om ferier i Palawan
Wiki-Travel om Palawan
Wiki-Travel om El Nido

Hvad synes du? Skriv hjertens gerne til os, hvis du synes, at vores tips var brugbare eller hvis der er noget, du savner – så vender vi gerne tilbage med opfølgende info. Vi hører også meget gerne fra dig, der har besøgt Filippinerne og kan tilføje ydeligere tips. Vi vil elske, hvis du har lyst til at dele dem i kommentar-boksen herunder. Bon voyage, M & M

17 KOMMENTARER

 1. Det ser SÅ lækkert ud! Jeg elsker billedet af palmernes skygger i sandet. 🙂 Jeg kunne selv enormt godt tænke mig at rejse til Filippinerne. Jeg vil lige gemme linket til dette indlæg. 😉
  Nikoline

  • Tusind tak, Nikoline 🙂 Og rigtig god tur, når tiden kommer – Palawan er bestemt en oplevelses for livet! Ps. Endnu en gang tillykke med specialet, så sejt!

 2. Tak for en god beskrivelse. Var derovre sidste år i november og har bestilt igen. Tager afsted 3 januar 2017 28 dage. Tager udgangspunkt igen fra Puerto Princesa og flytter så lidt rundt. I må ikke glemme The underground river i Sabang. Måske bestille en special tour. Meget tidlig om morgenen helt alene derinde bortset fra fyren der roede. En stor oplevelse. Er man samme tid i samme by kan det virkelig godt betale sig at lave en aftale med en tricycle driver sådan i en moden alder. De kender altså byen og kan vise steder man kun kan drømme om.
  Foreløbig plan Puerto Princesa, Port Barton hvor en lokal har lovet at vise rundt og så tage med videre til El Nido. Og ellers bare opleve. Der er nyt om hvert hjørne man runder.
  Jeg er førtidspensionist og pengene er jo ikke så store men priserne på mad er altså latterligt billige. Min chauffør havde et madbudget på 30 kr. til 2 voksne og 2 børn.
  Lige under 10.000 så er der flybillet B & B egen hytte med bad og Air Con. forsikringer Alt
  Rigtig god tur til Nikoline og hvem ellers der tager afsted.

  • Hej Bent
   Tusind tak for din besked og super gode tips! Vi ville så gerne ha’ været nede og opleve Sabang, men desværre var det umuligt at nå alle de ting, som vi gerne ville se. Der er så mange fantastiske steder i Filippinerne, så vi kan godt forstå, at du tager af sted igen! Rigtig god tur!
   Mvh M&M 🙂

  • Super dejlig rejseblog har kigget ind før (Lemgongan) nu er jeg her igen turen går til Filippinerne 31 januar 2017 vi flyver ud til Puerto Princesa, Sabang , Port Barton, slutter af i El Nido og hjem ad over Manilla ,vi har 30 dage så må tiden vise hvad vi når har ikke travl, men vil godt lige spørge Brian om han har nogle gode B&B han kan anbefale håber det er iorden at spørge på kryds og tværs
   hilsen Helle

   • JA, naturligvis – vi håber i høj grad, at vores blog kan være med til at andre rejseglade mødes på kryds og tværs 🙂
    Det lyder som en fantastisk rejser, I har i sigte. Vi vil elske at høre lidt om jeres største oplevelser, når I kommer hjem.
    Rigtig god rejse, kh Mette

   • Hej Helle. Rigtig god tur til jer. Rejser selv derover d. 3-1-17. Jeg har lejet mig ind på Subli https://www.facebook.com/subliguest.cabins?fref=ts som jeg også havde sidste år. Dejlig sted lidt væk fra byens larm. Jeg har bare lejet den de 28 overnatninger jeg har men tager også videre. Da jeg var i Sabang boede jeg på Dab Dab https://www.facebook.com/dabdabcottagesandrestaurant/?fref=ts Meget primitivt men syntes det var sjovt. Om ikke andet så tag en kop kaffe og se de smukke møbler de har fået lavet. Jeg vil helt sikkert anbefale jer og få lavet en exclusive tour hvis i vil se the underground river hvor i kommer afsted tidlig morgen alene. Der er altså mange der der er derinde op ad dagen. Koster måske lidt mere men nogle af de bedste penge jeg brugte. I skal også tænke på vejret de sejler ikke hver dag også bestille tour pas for at få lov til at komme ind jeg fik Rommel https://www.facebook.com/wildexpeditionspalawan/ til at arrangere det hele i Sabang. Med hensyn til Port Barton ved jeg kun en af de piger der arbejdede på Subli bor der, og hun har skrevet på ( Facebook) at hun nok skal guide mig rundt.tager måske med til El Nido hvis hun har tid. Hvis i er interesseret er jeg sikker på hun gerne vil vise jer tilrette. Lad mig høre hvis i har noget at spørge om så skal jeg gøre mit bedste for et svar fra de lokale.
    Ellers igen en rigtig god tur til jer.
    MVH. Bent

    • Hej Bent
     Så er vi vel hjemme efter en dejlig ferie ville lige fortælle. At vi boede på Dab Dab i Sabang de har fået 3 fine nye og sjove værelser, fulgte dit råd, ang. underground river vi kom med båden med de ansatte så var de første og eneste der var der helt fantastisk , vi var også i Port Barton, Coral blue ,long beach, Roxas, Taytay , Elnido , kan fortælle i Roxas kan man hæve penge på en tank station. I Taytay er der en Bank med 2 hævemaskiner, den bedste øhop tur var fra TayTay. Ingen turister kun vores båd. De mest fantastiske øer vi boede på Pems pension i Taytay, hvis nu din vej skulle falde forbi der er kun 1 times kørsel. Til. Elnido. Som i vores øjne var det kedeligste sted for mange turister.

 3. Super inspirerende rejseblog. Jeg har fået mange gode rejsetips til vores kommende rejse til Filippinerne, hvor vi ønsker at flyve direkte til El Nido fra Manila. Derfor lyder mit spørgsmål:
  Jeg vil lige høre hvem I rejste med Indenrigs fra Manila til El Nido? Jeg har fundet Air Swifts, men der koster indenrigsflyet 1000 DKK, one way. Kan I anbefale andre?
  Og er der indenrigsfly fra Boracay til Manila? Her læste jeg blandt andet om, at I anbefalede en vandflyver. Ved I hvor man kan booke den ? Da den vist kun flyver 3 gange om ugen.

  Tak for alle rådene og en virkelig velskrevet og spændende rejseblog til stor inspiration for os andre rejselystne 🙂

  • Hej Tina

   Tusind tak for din mail. Og uh, det lyder fantastisk med en tur til El Nido og Boracay! Lucky you 🙂

   Jep, vi fløj med Air Swift, som på daværende tidspunkt var ved at skifte navn fra ITI Air til Air Swift (blot hvis du falder over navnet andre steder på nettet). Så vidt vi ved, er det flyselskab desværre det eneste, som flyver direkte fra Manila til El Nido. Derfor er prisen også i den høje ende i forhold til andre indenrigsfly.

   Men set i forhold til at du ellers skal flyve til Puerto Princesa og derfra videre med en bus i ca. 8 timer, så er de ca. 1.000 kroner givet godt ud 😉 Som bonus får I også verdens smukkeste flyvetur over det eksotiske øhav og lander i en lille charmerende lufthavn ca. 15 minutter fra El Nido by. Tip: Hvis muligt, så book et sæde på flyets venstre side (din venstre skal være mod ruden), da du her får det bedste view på turen fra Manila til El Nido.

   Du kan evt. finde flere info via “El Nido Boutique & Art Cafe”, der har et “Travel Center”, som varetager bookingen af flybilletter til og fra El Nido: http://www.elnidoboutiqueandartcafe.com/TravelCenter.html. De kan også hjælpe dig med diverse spørgsmål. Vi havde i hvert fald kun gode oplevelser, da de hjalp os med at komme til/fra El Nido.

   Ang. turen til Boracay: Jeg ved, at der er nogle, der har skrevet lidt om, at der skulle være et fly fra El Nido til Boracay, men vi kunne ikke finde nogen, da vi var der. Til gengæld skulle der gå en vandflyver fra naboøen Coron og direkte til Boracay – det kunne være en alternativ løsning? Flyselskabet hedder Air Juan, og du kan se deres rejseplan/priser og booke her: http://www.airjuan.com/book-now.php

   OBS: Husk at medbring rigeligt med kontanter, når I tager til El Nido. Der er nemlig kun en hæveautomat i selve byen “El Nido”. Da vi var der, var den enten i stykker eller tømt for penge. Vi mødte flere, der måtte rejse videre, netop fordi de var løbet tør for kontanter :-/

   RIGTIG GOD REJSE 🙂 Kh Mette

 4. Så er flybilletterne booket til d. 10-27 februar 2017 🙂 Vi fandt indenrigsfly med Air Swift fra Manila til El Nido til 900 kr. pr. mand. Det er værd at påpege, at de opfordrer en til at være mindst 3 timer før i lufthavnen og den sidste afgang går omkring kl. 16.00 så vi planlagde ankomsten fra København til kl.10.00 og flyver med Air Swift kl. 14.00. Tak for anbefalingen med at undgå Puerto Princesa med besværlig og lang transport til El Nido. Jeg har ligeledes skrevet til flyselskabet Air Juan, men de har desværre ikke Seaplanes fra Coron Island til Boracay, Caticlan, men almindelige indenrigsfly. Der har jeg fået et “Earli Bird” tilbud på 3700 PHP når vi køber i god tid. Her kan jeg anbefale, at planlægge overfarten i god tid, da der kun afgår fly tirsdag og fredag.
  Vi har ligeledes booket indenrigsfly fra Boracay, Caticlan, til Manila for ca. 600 DKK. Tak for rådet med kontanter 🙂 Rigtigt god tur til Vietman og Cambodja 🙂

  • Årh, det lyder helt fantastisk! Det er suverænt lækker tur, I har fået planlagt! Vi er vildt misundelige 🙂
   Og tusind tak for at følge op med diverse info – det er virkelig brugbart!
   Rigtig god tur, når tiden kommer! Kh Mette

 5. Hej..

  Vi er en familie der planlægger en tur til Filippinerne her i december. Vi læser flere steder at det regner en del og der kun er 6 timers sol om dagen. Kan det passe ?

  Vi har fundet et hotel tæt på caticlan lufthavnen.

  • Hej Janus

   Ja, beskrivelserne af vejret i Filippinerne kan være lettere forvirrende, da de mange øer har mange forskellige vejrsystemer.

   Vi var på Boracay, Palawan og Cebu/Malapascua/Bantayan i december + januar – og det eneste sted vi oplevede regn var på de tre sidstnævnte øer, der ligger ved siden af hinanden. Det regnede massivt i Cebu City en aften, da vi der, og ganske lidt på Malapascua og Bantayan. Jeg tror dog, at det altid kan regne lidt her og der, og at du vil se skiftende skysystemer på himlen. Men hvad Boracay (som er ved Caticlan) angår, så havde vi dog kun tørvejr og for det meste en flot blå himmel. Vi var der i begyndelsen af januar.

   Kort sagt – så oplevede vi masser af sol og få dage med regn 🙂 Men igen, jeg tror, det kommer an på, hvor I vil befinde jer henne.

   Rigtig god tur til hele familien 🙂 Kh Mette

 6. Hej Mette og Martin,

  Tak for en flot og inspirerende side. Vi skal til El Nido på lørdag og glæder os nu endnu mere efter at have set jeres gode råd!!
  Vi skal flyve med AirSwift fra Manila til El Nido.. er godt klar over, at spørgsmålet måske falder lidt uden for kategori, men har prøvet at kontakte flyselskabet både på telefon og mail – dog uden held. Men vi kan simpelthen ikke finde ud af bagagereglerne. Kan I evt. huske dem? Vi kan forstå, at vi må have 10 kg. med der skal checkes ind og så 7 kg håndbagage? Men hvad med væsker? Må man gerne have mere end 100 ml. s væsker med? Såsom solcreme 🙂 Jeg håber, I kan være behjælpelige. På forhånd tak.
  Mvh. Josefine og veninder..

  • Hej Josefine

   Uh, har I ekstra plads i bagagen? For så vil vi gerne snige os med 😉 Med andre ord: Gid det var os, der skulle afsted!

   Vi kan desværre ikke huske reglerne for væsker m.m., men jeg mener, at de forholder sig til de samme regler, som alle andre flyselskaber. Afgangshallen for AirSwift er dog lillebitte og jeres bagage bliver tjekket ind på et lille kontor, hvor personalet tager sig alle taskerne manuelt, en efter en. Så det er nemt at flytte solcremen m.m. over i den store bagage, hvis I ikke må have det med i håndbagagen.

   Jeg kan dog huske, at de var ret strikse i El Nidos lufthavn. Her stod der vagter, der bad os om at åbne vores tasker, så de kunne tjekke alt indhold igennem. Så sørg for at forhør jer om reglerne hos dem i Manilla.

   Rigtig god rejse og hils smukke Palawan fra os 🙂

   Kh Mette

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here