Vi har tabt vores hjerter til Costa Rica. Det lille fredfyldte land i Mellemamerika er rigt på uspoleret natur, enestående landskaber og en venlig befolkning, der gør det til et af verdens smukkeste steder. Følg i vores hjulspor på en road trip gennem frodige landskaber, langs kanten af Stillehavet, højt op i skyerne og mod toppen af vulkanen – dette er vores fire foretrukne steder i tropeparadiset.

Rejseguiden har været bragt i Modemagasinet IN, december 2015

Rejseblog om Costa RicaSolens sidste stråler kiler sig ind mellem sprækkerne i den tætte tropeskov, der hænger som en ramme af grønt. I horisonten lyser Stillehavet glødende, og den dragende udsigt får alt til at stå stille. Næsten.

For lader du øjet vandre, vil du opdage det farverige liv af eksotiske dyr, som du deler udsigten med: tukaner, kolibrier og røde macaw papegøjer flyver rundt. Nysgerrige kapuciner aber springer fra gren til gren og øverst i en trætop hænger et døsigt dovendyr.

I det hele taget er det som om, Moder Natur har været særlig gavmild ved Costa Rica. Selv om landet ikke er meget større end Danmark, anses det for at besidde den højeste koncentration af biodiversitet i hele verden. En sjælden rigdom af flora og fauna, som costaricanerne er stolte af og verdensberømte for at passe på. Som pionerer inden for økoturisme er landet et af de få steder i verden, hvor udviklingen af ferieparadiset sker i harmoni med naturen.

Peace, love & Pura Vida

Costa Rica er på mange måder en oase af fred. Efter borgerkrigen i 1948 opløste landet deres hær og brugte i stedet pengene på et fredsuniversitet, der uddanner akademikere fra hele verden i at forebygge konflikter. Og mentaliteten hos tico’erne – som costaricanerne kalder sig selv – er præget af en tilbagelænet venlighed. De er indbegrebet af livsnydere. ”Pura Vida”, lyder deres motto, der kan oversættes til ’det rene liv’, og det hører du i mange sammenhænge. Som en hilsen, som en tak og som en måde at huske hinanden på, at livet er godt. At livet skal nydes.

Og det er ikke svært at nyde Costa Rica. Selv om det er 500 år siden, Christoffer Columbus navngav landet med den spanske betegnelse for ’rig kyst’, passer det stadig den dag i dag. Lidt over 1200 kilometer kyst strækker sig langs Stillehavet mod vest og Det Caribiske Hav mod øst, og for mange er Costa Rica synonymt med turkisblåt vand og svajende palmer, som fuldender drømmen om en paradisisk strand. Men det er også et bølgende bjerglandskab med dampende vulkaner, som rejser sig majestætisk over det frodige land med kaffemarker og frugtplantager.

Den bedste måde at opleve Costa Rica på er derfor bag rattet af en firhjulstrukket bil, med frihed til selv at bestemme tempoet og indholdet af din rejse. Og husk nu, at en stor del af at besøge tico’ernes land er Pura Vida. Sæt farten ned – og nyd det gode liv.

Manuel Antonio i Costa Rica 7

1. Nationalparken Manuel Antonio

Du kan ikke tage til Costa Rica uden at besøge Nationalparken Manuel Antonio. Nok er den landets mindste, men med god grund den mest berømte. Intet andet sted i verden er artsrigdommen af dyr og planter større, og stranden er på Magasinet Forbes’ liste over de smukkeste i verden, så det er nemt at tro, at man befinder sig i Edens Have, når man er i Manuel Antonio.

Manuel Antonio er både navnet på nationalparken og det naturrige område. De bedste hoteller og restauranter ligger på toppen af de frodige klipper – også kaldet ’the mountain’ blandt de lokale – der strækker sig langs kysten mellem den lille havneby Quepos og indgangen til nationalparken, og herfra er der bjergtagende udsigter over Stillehavet.


Værelse med udsigt

Det unikke boutique- og spahotel Arenas del Mar har både vundet adskillige priser inden for bæredygtighed og har en af Manuel Antonios bedste beliggenheder. Hotellet har egen nedgang til en fredfyldt strand og ligger kun 15 minutter i gåafstand fra parken samt tæt på nogle af områdets bedste restauranter. Den trope-pittoreske udsigt ud over Manuel Antonios grønne jungle, hvide strand og blå kyst ophøjes nærmest til magi, når den nydes fra ens egen private udendørs jacuzzi.

Sort guld

Ude fra ser Café Milagro ikke ud af meget, og den er heller ikke udstyret med et betagende panorama ud over kysten. Men det lille charmerende sted har et andet stærkt kort på hånden: Manuel Antonios bedste kaffe! Milagro er både et risteri og en café – og kort sagt et populært hangout, der sælger egne kaffebønner og serverer kreative fortolkninger af klassisk café-mad med et costaricansk twist. Prøv deres mangopandekager med brombærsirup til morgenmad og en sandwich med grillet mahi mahi og aioli til frokost. Tjek også hvornår der er livemusik om aftenen, for de costaricanske rytmer gør det ekstra stemningsfuldt at afslutte dagen med en god middag i gårdhaven.

Dyrenes paradis

Hovedattraktionen i Manuel Antonio er selve nationalparken, hvor frodige tropeskove og uberørte hvide sandstrande udgør et af verdens mest mangfoldige økosystemer. Parken er hjemsted for et rigt dyreliv – bl.a. brøleaber, dovendyr og firbenet med det bibelske navn ’jesusøglen’, der inspirerede forfatteren af Jurassic Park.

Med en privat naturguide som Reynier ’Rey’ Hernandez kommer du helt tæt på det eksotiske dyreliv og uden om horder af turister. Stå tidligt op, da det er bedst at besøge parken fra morgenstunden, hvor dyrene er mest aktive. Medbring din smartphone, så du kan tage billeder af dyrene gennem Reys specialiserede teleskop, og husk badetøj, da turen slutter ved stranden. Mail: rey-nier12@hotmail.com / Mobil: (506) 8945-5136. Læs mere om Nationalparken Manuel Antonio her.

Berømt bounty

Lad det være sagt med det samme: Manuel Antonios strand vil for evigt hjemsøge dine dagdrømme i det danske gråvejr. Stranden er ikke alene anset for at være Costa Ricas smukkeste, men verdens smukkeste. Nationalparkens kridhvide sandstrand ligger uberørt, omkranset af rå granitgrå klipper og et sjældent frodigt jungleparadis. Duvende palmer hænger indover den hesteskoformede bugt og ude i det azurblå vand boltrer delfinerne sig. Er du heldig, kan du se pukkelhvaler i perioderne august-oktober og december-april.

Gourmet med paradisisk panorama

Det er svært at slippe synet af Manuel Antonios smukke natur. Fra La Luna Restaurant ved det luksuriøse Gaia Hotel & Reserve er det heldigvis ikke nødvendigt. Gourmet-restauranten ligger på toppen af bjerget og har en hypnotiserende 180 graders udsigt – for dine fødder strækker paradiset sig ud, mens et hav af stjerner hænger blinkende over dig på den endeløse nattehimmel. Den udendørs restaurant har en afslappet atmosfære, førsteklasses betjening og en elegant menu med en udsøgt blanding af det internationale, lokale og vegetariske køkken. Begynd aftenens kulinariske oplevelse med en cocktail i baren, fx en ananas jalapenos-margarita. Læs mere om gode restauranter i Manuel Antonio her.

Lokalt weekendmarked

Hver fredag og lørdag kører landmændene fra oplandet ind til den lille havneby Quepos for at sælge deres friske afgrøder. Selv om markedet ikke er stort, er det en farverig og hyggelig oplevelse at gå rundt blandt de små boder, hvor de lokale sælger eksotiske frugter og grøntsager, som du sandsynligvis aldrig har hørt om før – fx den brune bælgfrugt tamarindo, der smager syrligt-sødt og drysses med sukker og spises som slik. Eller den grønne guanabana-frugt, der har en hård skal med pigge og smager af jordbær, kanel, mango og ananas. Farmers Market ligger langs diget for enden af hovedgaden i Quepos og åbner fredag eftermiddag kl. 16.00 og lukker lørdag kl. 14.00.

 

Smukkeste strand i Costa Rica2. Stranden Santa Teresa

Playa Santa Teresa er Costa Ricas hippe og smukke beach babe. Den gyldne strand er med sit bløde sand, slanke palmer og pastelfarvede solnedgange et ægte yoga- og surferparadis. Området huser luksuriøse strandhytter og trendy restauranter og er et populært getaway blandt berømtheder som Gisele Bündchen, Matthew McConaughey og Mary-Kate og Ashley Olsen.

Stranden ligger ved den lille, afsidesliggende fiskerby Mal País i det sydvestligste hjørne af Península de Nicoya-halvøen. Turen hertil går gennem den tætte jungle ad stejle og rå grusveje, der kræver et tålmodigt, langsomt og pura vida’sk tempo – men som giver dig følelsen af at være ankommet til et hemmeligt sted, som kun få før dig har udforsket.

 

Tropisk oase

Selv om stranden Santa Teresa langt fra er en ukendt turistdestination, har den formået at bibeholde en uspoleret og fredfyldt atmosfære. Stranden er ren og naturlig, og en rustrød grusvej samt en række junglestier er det eneste, som forbinder områdets restauranter og små hoteller, der ligger spredt og godt gemt i de grønne omgivelser.

Det charmerende boutiquehotel Tropico Latino har både bungalows, suiter og et familiehus blot få skridt fra stranden, samt alle nødvendige faciliteter til en luksuriøs ferie: Daglige yogahold i åbne lokaler med udsigt til stranden, et spa med 100% naturlige skønhedsprodukter og en udendørs strandrestaurant med kreative internationale retter af økologiske råvarer og lokale friske fisk, skalddyr og kød. www.hoteltropicolatino.com

Surf’s up!

Falder snakken på Costa Rica vil enhver surfer få et drømmende blik i øjnene, og netop Santa Teresa er kendt som et grønblåt surfer-mekka. Året rundt slår Stillehavet mod stranden med en rytmisk stabilitet, der giver perfekte bølger til både begyndere og erfarne. Og med en klangbund af det costaricanske motto ’Pura Vida’, der jo også rummer essensen af en surfer-livsstil, er Santa Teresa uomtvisteligt stedet, hvor du skal udleve dit eget surf-eventyr. Der findes flere surf-shops, hvor du kan leje boards og booke timer hos en instruktør. Del Soul Surf er Santa Teresas bedste surfskole og ejet af den tidligere professionelle surfer Amit Londner.

Namasté

Harmonien i Santa Teresas smukke natur er optimal til et par dages selvforkælelse i yogaens tegn. Flere hoteller tilbyder yoga-pakker kombineret med spa, massage og surfing. Har du ikke mulighed for at tage på retreat, kan du dagligt finde åbne hold hos bl.a. Casa Zen, Nautilus og Tropico Latino.

De to mest anbefalelsesværdige yogahoteller er det elegante og luksuriøse Pranamar Villas, der ligger lidt nord for Santa Teresa på stranden Playa Cocal, og det intime og charmerende Horizon Hotel, der ligger – som navnet afslører – på en skråning hævet over Santa Teresa og har en hypnotiserende udsigt ud over det endeløse Stillehav.

Tre must-eats

Santa Teresas tropiske charme og afslappede livsstil har gennem tiden tryllebundet folk fra hele kloden, og med sig har de taget nogle af verdens bedste og mest populære køkkener – alt fra sublim sushi, italiensk gourmet og argentinske bøffer til finere bagerhåndværk, amerikanske burgere og økologisk helsekost.

Begynd dagen med en lækker og kernesund morgenmad på den hvidmalede Zwart Art Café, der også fungerer som boghandel og galleri for ejerens farvestrålende surfer-inspirerede malerier. Spis frokost på den lille, men velbesøgte familieejede fiskerestaurant Product C, der også sælger dagens friske fangst samt østers over køledisken. Og slut aftenen af i jungleomgivelser på den minimalistiske restaurant Katana, der serverer udsøgte asiatiske retter og kreative cocktails.

Solnedgangs-spot

I Costa Rica er alle strande offentlig ejendom, hvilket betyder, at der er længere mellem strandbarerne, end man umiddelbart skulle forvente i et tropisk land med en mere end 1200 kilometer lang kyststrækning. I Santa Teresa ligger til gengæld en af landets bedste strandbarer, der også figurerer på Top 5-listen hos det prestigefyldte rejsemagasin Travel + Leisure.

Hver dag ved solnedgang er strandbaren og loungerestauranten Banana Beach et populært samlingssted for surfere, tilflyttere og rejsende. Restauranten serverer sprøde salater, lækre sandwich og delikate hovedretter med frisk fisk og kød. Stedet er indrettet under et grønt tag af duvende palmer med hængekøjer, rustikke træmøbler i sandet og farvede lyskæder i parasollerne.

Costaricansk boheme

Langs grusvejen i Santa Teresa ligger der surf-shops, souvenirbutikker og små supermarkeder. Men det er i den stilfulde, farverige og orientalsk-inspirerede butik Santa Ganesha – som også rummer et spa og et asiatisk take-away køkken – at du finder den gode shopping. I den store butik finder du en eklektisk samling af kunsthåndværk, interiør, mode, sko og smykker. Alt fra kulørte og håndsyede tæpper og puder, costaricanske hængekøjer, designertøj, smukke lædervarer og fine accessories, både skabt af lokale kunstnere og importeret fra Nicaragua, Guatemala, Marokko, Bali og Indien.

Links

Guide til Santa Teresa
Lokal rejseblog om Santa Teresa
Hjemmeside om Mal Pais og Santa Teresa

Road trip Monteverde_Costa Rica

3. Tågeskoven Monteverde

Monteverde betyder ’det grønne bjerg’, men er bedst kendt som ’skoven i skyerne’. Naturreservatet ligger i 1400 meters højde, på toppen af en bjergkæde i det nordlige Costa Rica. Heroppe indhyller et spektakulært mikroklima den tætte jungle af mosbeklædte træer, kæmpe bregner og smukke orkideer i en eventyragtig tåge. Fra hængebroer i trætoppene kan du se skyerne rulle ind som hvide, bløde og luftige laviner, og mellem de bølgende bjerge stråler regnbuer om kap hver eneste dag.

Det er her, Costa Rica møder himlen, som det hedder i folkemunde. Og sådan føles det også i virkeligheden. For costaricanerne er Monteverde blandt landets største vidundere, og naturreservatet er nummer 14 på det amerikanske magasin Newsweeks liste over steder at se, før de forsvinder.


Vågn op til fuglekvidder

Bjergbyen Santa Elena er den kommercielle port til Monteverde. Her finder du de fleste supermarkeder, turarrangører, restauranter og hoteller, men byen i sig selv er ikke et besøg værd. De bedste hoteller finder du uden for centrum. Hidden Canopy Treehouses er et intimt og originalt boutiquehotel, der får dine barndomsdrømme om en hytte i træet til at blegne. Omgivet af en privatejet jungle ligger fem ottekantede og individuelt indrettede træhuse med panoramavinduer, balkon, rustikke træmøbler og brusekabine med vandfald. Hotel Belmar er et familieejet økohotel bygget i schweizisk stil, som leder tankerne hen mod alpernes træhytter. Fra værelsets balkon har du Monteverdes smukkeste solnedgang, og hotellet udmærker sig med et spa, et yoga-studio og en juicebar, hvor du kan tanke op på friskpresset økologisk frugt og grønt.

Naturen set fra oven

National Geographic satte i 1983 Monteverde på verdenskortet, da magasinet udpegede naturreservatet som ’en juvel i kronen af tågeskove’ i en feature om Mellemamerikas berømte Quetzal – en sjælden og farvestrålende fugl, som entusiaster betaler tusindvis af dollars for at skyde på et fotosafari. Men du behøver ikke være fuglefan for at blive fortryllet af naturrigdommen i skoven, der er hjemsted for over 3000 eksotiske dyre- og plantearter, som du kan opleve gående, stående og svævende. På vandreture, fra hængebroer, i kabelvogne og svævebaner langt over trætoppene. Læs mere om Reserva Biológica Bosque Nubuso Monteverde.

Mokkaens mekka

Kaffeentusiaster vil glæde sig over at finde noget af verdens bedste kaffe i Monteverde. Sidst i april blomstrer de grønne marker, og de røde bær høstes i hånden fra december til februar. Tager du på Café Monteverdes kaffetur, får du bogstaveligt talt lov til at gå i kaffebondens fodspor – fra verdens mest berømte bønne plukkes til den sorte, duftende eliksir lander dampende i din kop.

Den kulinariske kunst at lave en djævelsk god kop kaffe møder du i den lille, hyggelige kaffebar Beso Espresso i Santa Elena, hvor passionerede baristaer serverer kaffe brygget på de bedste lokale bønner, som ellers kun eksporteres til udlandet.

Chokoladekunst

I Argentina er caburé navnet på en ugle, hvis fjer ifølge en gammel legende har magiske kræfter. Men Caburé er også navnet på en argentinsk café, hvor magien findes i form af kakao. Ud over de himmelske og håndlavede fyldte chokolader, der selvfølgelig bliver lavet på costaricanske kakaobønner, serverer den stilfulde café også Monteverdes bedste wraps, sandwich og salater. Alt er lavet på friske økologiske råvarer hentet fra de omkringliggende gårde. Og ja, du kan (heldigvis!) også købe et udvalg af chokoladerne med hjem. Er du for alvor gået i chokolade-mode, kan du tilmelde dig Caburés chokoladekursus.

Kolibri i Monteverde_Costa Rica 4En kolibri på hver finger

Lige før hovedindgangen til Monteverdes naturreservat ligger The Hummingbird Gallery, der huser en café, en souvenirbutik og et galleri med fascinerende fotografier af kolibrier. Stedet har også en gårdhave, hvor du finder en overraskende stor, men fysisk meget lille oplevelse. Rundt omkring hænger rør med sukkervand, der fungerer som foderbræt for kolibrierne. Med op til 4800 vingeslag og 1200 hjerteslag i minuttet er den lillebitte og adrætte fugl det dyr i verden, der har den største kalorieforbrænding, så den er nødt til at indtage føde hvert 10.-15. minut – hvilket er forklaringen på, hvorfor der er en konstant summende sværm af kolibrier i haven. Sætter du hånden under et rør med sukkervand, bruger de små fugle dine fingre som siddepinde.

Turen til tågeskoven

Monteverde er en af Costa Ricas største attraktioner. Alligevel er selve køreturen derop en overset oplevelse i de fleste guides. Rejsen nede fra kysten og op gennem det bølgende grønne bjerglandskab går ad rå grusveje, hvor hvert sving åbenbarer nye udsigter til dramatiske naturscenerier, der stiller superlativerne i kø og gør det vanskeligt at holde øjnene på vejen. Sæt derfor hele dagen af til turen, der begynder, når du drejer fra hovedvej 1 og ind på landevej 145.

Snyd ikke dig selv for at spise morgenmad med tico’erne på en lokal soda – Costa Ricas svar på en diner – i den farverrige og autentiske latinamerikanske by Las Juntas, der i 1900-tallet var en blomstrende guldmineby. Prøv nationalretten Gallo Pinto, der består af stegte ris og bønner. Hvad retten mangler i udseende, har den i smag.

Arenal_vulkan i Costa Rica

4. Vulkanen Arenal

Costa Rica er beriget med hundredvis af vulkaner og vulkanformationer, der rejser sig majestætisk mod himlen og løber livgivende gennem det frodige land. Den mest berømte vulkan er den kegleformede og 1633 meter høje Arenal, der indtil 2010 var en af verdens ti mest aktive vulkaner. Nu spyer den ikke længere rødglødende lava, men landskabet er stadig bjergtagende smukt med sin rå natur, vandfald og varme kilder. Det er også her, du finder nogle af Costa Ricas mest luksuriøse spahoteller og adrenalinpumpende aktiviteter.

Vulkansk view

Langs hovedvejen, der løber fra byen La Fortuna og rundt om Arenal Nationalpark, ligger nogle af Costa Ricas mest eksklusive hoteller – alle med hver deres postkort-panorama-udsigt til den sovende kæmpe. Tungt på tronen sidder det femstjernede Hotel Nayara Spa & Gardens, der af de indflydelsesrige rejsemagasiner Condé Nast Traveler og Travel + Leisure er voteret til at være blandt verdens bedste og mest romantiske hoteller.

Er din prioritet snarere selve naturoplevelsen er Arenal Observatory Lodge det eneste hotel, som ligger inde i selve nationalparken og tættest på vulkanen. Lodgen minder om et opgraderet vandrehjem og blev oprindeligt bygget i 1987 til forskere, der studerede den enestående seismiske aktivitet. Og på Tabacón Grand Spa Thermal Resort får du den unikke kombination af femstjernet service og naturens varme kilder, da hotellet er bygget, hvor et vulkanudbrud flænsede hul i jorden for over 40 år siden.

Moder Naturs eget spa

Godt nok har forskere erklæret, at vulkanen Arenal er faldet i en dyb søvn, men under jorden strømmer de varme kilder stadig. Flere af områdets eksklusive hoteller har kanaliseret vandet og skabt luksuriøse spa med kunstige vandfald og badevenlige pools. Selv om man ikke er gæst på Tabacón, Baldi eller The Springs kan man sagtens købe entrébillet til deres spa, inkl. en frokost- eller aftenbuffet.

Foretrækker du at opleve den ægte vare, og har du mod på at bade sammen med de lokale, findes der flere steder, hvor de varme kilder strømmer frit. På den modsatte side af Tabacón finder du, ved parkeringspladsen, en lille junglesti, der fører ned til et fossende vandløb. De granitgrå sten er skarpe og strømmen stærk, men har du først krabbet dig hen til en lille pool, er der intet som slår den eksotiske oplevelse af at sidde midt i regnskoven i Arenals varme kilde.

Byens bedste restaurant

De fleste restauranter ligger i byen La Fortuna, hvor du også finder souvenirbutikker turarrangører, banker og billigere hoteller. Selv om byen langt fra er et kulinarisk hovedsæde, har den et stort udvalg af turistvenlige spisesteder – alt fra amerikanske fastfoodkæder og italienske pizzerias til fiskerestauranter og traditionelle costaricanske diners, såkaldte ’sodas’.

Én restaurant er dog flere gastronomiske lysår foran de andre. Den familieejede Don Rufino er en moderne bar og grill med en klassisk rustik menu og kreative anretninger. Forretten med en trilogi af tuntatar serveret i små sprøde vafler er delikat for både øjet og ganen. Og som et lækkert alternativ til de perfekt grillede steaks finder du ’bedstemors kylling’, der er krydret med chokolade, kaffe og estragon, pakket ind i bananblade og akkompagneret af en barbecue- og honning-sennep-sauce.

Ned ad floden

Det vulkanske landskab er et eldorado af friluftsaktiviteter: mountainbike, rappelling, svævebaner, bungy jump, trekking, rideture og safari på ATV-køretøjer. Men det er ikke uden grund at Costa Rica med sine mange brusende bjergfloder har været vært for adskillige verdensmesterskaber i white water rafting – og med Rio Balsa kun en halv times kørsel fra La Fortuna, er det her, du skal tage på et hjertebankende og underholdende vandeventyr, som en gang for alle vil sætte kanoturen ned ad Gudenåen til vægs. Den lokale raftingarrangør Costa Rica Descents har professionelle guider med over 15 års erfaring og tilbyder ture for både vovehalse og nybegyndere.

These boots are made for walking

Selv om vulkanen Arenal ikke længere lyser op som et rødglødende fyrtårn, er den kegleformede kæmpe stadig et dragende syn. Og den bedste måde at opleve vulkanlandskabet på er iført dine vandresko. Der er mange trekkingstier, men særligt på én får du virkelig fornemmelsen af Arenals voldsomme kræfter. Stien hedder 1968 – året, hvor en kraftig eksplosion ødelagde tre byer, dræbte over 80 mennesker og 45.000 kvæg – og følger den nederste del af den dengang altødelæggende lavastrøm.

Søger du en vandretur med en højere puls, er der Cerro Chato – et seks timers trek op ad Arenals skovbeklædte søstervulkan af samme navn. Turen gennem den tætte jungle er lettere strabadserende, men det er udsigten, der giver dig åndenød, når du endelig står på kanten af krateret. Vulkanen eroderede for 3500 år siden, og i dag er hullet til jordens indre omdannet til en fascinerende lagune. Læs mere om Arenal her.

Scenisk søndagstur 

Vest for Arenal finder du Costa Ricas største sø, Laguna de Arenal. Udover at være en af verdens førende windsurfing destinationer, så er selve vejen, der løber langs den nordlige søbred, en af landets dyreste adresser og mest populære road trip-ruter. Køreturen forbinder nemlig tågeskoven Monteverde og vulkanen Arenal, men er samtidig et naturscenarie i sig selv. Den idylliske strækning bugter sig langs søen og gennem grønne landskaber, hvor vulkanen hænger som et dramatisk, himmelhøjt baggrundstæppe. Langs vejen ligger små charmerende byer, lokale gallerier og hyggelige caféer, bl.a. Café y Macadamia, der ligger 15 minutters kørsel fra byen Nuevo Arenal. Duften af caféens lune bagværk fortryller din næse, mens øjnene går i stå over udsigten til søen. Begge dele indtages i øvrigt fra den udendørs terrasse, hvor ’gulvet’ er belagt med skallerne fra tusindvis af macadamianødder.

Road trip Costa Rica

Praktisk: Rejsen til Costa Rica

Fly

Lufthansa og United Airlines flyver via New York til Costa Ricas hovedstand San José til ca. 7.000 kroner i højsæsonen.

Billeje

Hvad Costa Rica har i skønhed, mangler det i infrastruktur. De største hovedveje og byer er asfalteret, men al bilkørsel i resten af landet foregår på rå grusveje. Med en firhjulstrukket bil kan du uden problemer forcere store huller, stejle skråninger, smalle passager og hårnålesving på et ujævnt underlag. Derudover kan du møde kvæg på vejen og komme bag tunge køretøjer i ufrivilligt søndagstempo. Så på trods af Costa Ricas størrelse kan du forvente at skulle bruge længere tid end beregnet på de forholdsvis korte afstande. Sæt farten ned og nyd naturparadiset.

Find rundt

I Costa Rica er det normalt kun vejene i byerne og de større hovedveje, som er navngivet. Ofte er de små veje slet ikke at finde på hverken kortet eller GPS’en og skiltningen kan være mangelfuld. Lokalbefolkningen orienterer sig i stedet ved hjælp af stedspecifikke ting, hvorfor du kan opleve adressebeskrivelser såsom ’250 meter vest for banken’ eller ’modsat det røde hus’. Sørg derfor for altid at ankomme til nye steder i dagslys.

Bedste rejsetidspunkt

Costa Rica har et behageligt tropisk klima året rundt, men det bedste rejsetidspunkt er fra december til marts, da det er uden for regnsæsonen, hvor flere veje lukker på grund af regn. Du kan dog godt rejse til Costa Rica uden for højsæsonen, hvor priserne falder drastisk og landskabet bliver utroligt grønt. Temperaturerne varierer hele året, alt efter om du er på trekking i bjergene eller badeferie ved kysten, så medbring en garderobe til begge dele.

Sikkerhed

Costa Rica er et fredeligt land og et sikkert rejsemål, hvor du med almindelig omtanke og sund fornuft kan rejse rundt i alle regioner uden problemer. Lokalbefolkningen taler spansk, men i turistområderne taler flere engelsk. Planlægger du at køre til afsidesliggende egne, vil det være en fordel at kunne modersmålet.

Links

Costa Rica officielle turistbureau
Tico Times – national website med rejseguides til Costa Rica
Rejsebureau i Costa Rica med gode rejseguides
Wiki-travel om Costa Rica med brugbare fakta og tips
Huffinton Post rejseguide til Costa Rica

Rejseblog

Læs mere om vores oplevelser i Costa Rica på vores rejseblog her

Hvad synes du? Skriv hjertens gerne til os, hvis du synes, at vores tips var brugbare eller hvis der er noget, du savner – så vender vi gerne tilbage med opfølgende info. Vi hører også meget gerne fra dig, der har besøgt Costa Rica og kan tilføje ydeligere tips. Vi vil elske, hvis du har lyst til at dele dem i kommentar-boksen herunder. Bon voyage, M & M

19 KOMMENTARER

 1. Hej Mette og Martin

  Tak for en skøn blog! Dejligt med både tekst og billeder fra turen.
  Har netop læst jeres beretninger fra Costa Rica – wauw, sikke et land! Appetitten på dette land vokser stødt!
  Som jer, har jeg en kæmpe “explorer” gemt i maven… Gemt og gemt er måske ikke det rigtige udtryk, for for det meste, må overgive mig og bare rejse ud:-)
  Min situation er som jeres – gift og i 30’erne – dog med den væsentlige forskel i form af påhæng af en 3,5 årig glad og nysgerrig datter.
  Mit spørgsmål til jer er om I tror at landet er noget for børn? Så I andre familier med børn på farten? Og hvordan med overnatning , prisniveau ca.? Normalt er vi vilde med kør-selv oplevelser (enten 4wd eller autocamper), men har aldrig prøvet kræfter med andet end Australien, New Zealand og USA. Det behøver på ingen måde at være fint og fornemt for os…
  Tænker umiddelbart at landets natur og strande lige er noget for os…
  Hvor længe var I afsted? Og hvilken rute?

  På forhånd tak for svar:-)

  Mvh
  Rikke

  • Hej Rikke

   Tusind tak for din besked – og uh, vi kender alt for godt til det dér med at have en kæmpe appetit på verden 🙂

   Vi vil bestemt mene, at I sagtens kan tage jeres datter med til Costa Rica. For det lyder som om, at I er vant til at rejse og at jeres datter er frisk på at opleve et rigtigt natureventyr, hvor I vil møde flere fugle, aber og dovendyr end turister og se langt flere uberørte sandstrande end hoteller. I så fald vil I elske Costa Rica, som vi i øvrigt oplevede som langt mere tilgængeligt end hvad vi ellers lige havde hørt. Måske har I hørt lidt af det samme, siden du spørger, tænker jeg?

   Men landet er en yndet feriedestination for især amerikanere, så de er vant til turister, har gode forhold for besøgende og så er det nemt at rejse rundt med bil mellem de forskellige steder (men ja, lej en firehjulstrækker, da det gør det noget nemmere at komme ud til de fede steder, hvor I ofte skal køre på en del grove grusveje). Vi blev dog overrasket over, at det ikke var mere ‘råt’, så at sige. Samtidig er det en kæmpe fryd at opleve et land, som er så kæmpe stor en naturoplevelse og overhovedet ikke spoleret af turisme. Så i sidste ende vil jeg mene, at det kommer an på, hvordan I forbereder rejsen. Hvis I booker hoteller og lægger en rute på forhånd, vil I snildt kunne tage en road trip alle tre. For det kræver jo alligevel lidt ekstra forberedelse at have en lille eventyrer med ombord 😉

   Vores rute: Vi var af sted i tre uger. Vi fløj til San José, derefter satte vi direkte kurs mod Manuel Antonio. Herfra kørte vi op langs kysten og gjorde stop et par steder, inden vi tog en lille båd fra Jaco til Montezuma. Hvis I har bil med hele vejen, kan I sejle over et andet sted eller kører turen over halvøen. Herfra tog vi til Santa Teresa, som vi blev smask forelsket i! Med hiv og sving fik vi os løsrevet fra dette paradis og rejste videre ind i landet for at opleve naturen ved Monteverde og derefter omkring vulkanen Arenal.

   Costa Rica er den ultimative blanding af strand, jungle, bjerge og vulkaner. Vi ville dog rigtig gerne have haft østkysten med også, men det er svært at nå det hele, hvis man også gerne vil nyde de enkelte steder lidt 🙂 Men ja, det er jo bare (endnu) en grund til at komme tilbage. For det skal vi helt sikkert, altså tilbage til Costa Rica! Wauw! Det land er stadig på vores top tre over de fedeste, smukkeste og mest vidunderlige steder i verden.

   Prisniveauet: Costa Rica er desværre ikke lige så billigt som nogle af de andre mellem- og sydamerikanske lande. Vi rejste dog i høj-høj-højsæsonen (dvs. december-januar), så alting var skruet ekstra op. Priserne er ca. lidt lavere end fx USA, men hvis I holder jer til lokale restauranter og ikke har behov for 4-5-stjernet hoteller, så vil der være penge at spare. Nogle ting er svinebilligt (fx lokal transport og mad på lokale spisesteder, de såkaldte ‘Soda’).

   Standard: Til et mellempris-budget så vil I finde ok hoteller. Dvs. de er pæne, rene, praktiske og fejler ingenting. Men I får ikke samme luksus og standard, som man fx gør i USA og Australien. Hvis I booker i god tid og ikke rejser over julen, vil der være rigtig gode fordele at hente. Der er også en del Airbnb, som kan være en mulighed, hvis I gerne vil have lejligheder med køkken.

   Jeg håber, at det kan hjælpe jer lidt på vej – ellers er du velkommen til at skrive igen 🙂

   Kh Mette

 2. Kære Mette og Martin

  Tusind tak for stor inspiration til en kommende Costa Rica tur! Min kæreste og jeg planlægger at skulle afsted den første uge i december, desværre ikke længere. Vi rejser dog fra USA, hvor min kæreste bor, så er ikke helt så lang en rejse.

  Spørgsmålet er nu hvad vi skal fokusere på når vi har så forholdsvis kort tid? Vi lejer en bil og er opmærksomme på at det tager tid at komme omkring. Jeg kan se, efter spændende nærlæsning af jeres blogindlæg, at vi deler opfattelsen af hvordan et land som Costa Rica skal opleves, og tænker umiddelbart at holde os til 2 destinationer (når vi nu er nødt til det), nemlig Manuel Antonio og Santa Teresa. Er selvfølgelig super ærgerlig over at måtte skære meget fra, men vil hellere opleve og stresse ned end gabe over for meget. Tror I det er muligt at nå på en uge, at komme frem og tilbage eller vil det være en fordel at skifte bopæl?

  Vi rejser begge meget med vores jobs og vil derfor hellere bo privat, Airbnb, end på hotel. Har I mon kendskab til om det er godt i Costa Rica?

  Tusind tak for de smukke billeder og interessante indlæg. 🙂

  Mange hilsner
  Trine

  • Hej Trine

   Tusind tak for din besked 🙂 Vi ville gøre præcis det samme, som jer: Leje en bil og køre til 1.) Manuel Antonio og 2.) Santa Teresa (og tag så tilbage på et andet tidspunkt for at opleve resten – det har vi selv planer om, da vi dødærgerlige over, at vi ikke set østkysten). MA og ST var klart vores favoritsteder, så det er også dem, vi ville fokusere på, hvis vi var jer.

   Derudover får I set en hel del af landet ved at køre mellem lige præcis de to destinationer. Men ja – husk at sætte god tid af til køreturen af flere grunde. Dels er både vejene og skiltningen ringe, når I kommer lidt væk fra hovedvejen – dels tager det længere tid at komme omkring end man lige tror (også fordi man hele tiden får lyst til at stoppe og nyde de mange udsigter 🙂 ). I kan evt. booke en overnatning for at dele køreturen op mellem MA og ST, så det ikke bliver så stressende.

   Vi lejede Airbnb i Manuel Antonio. Jeg forsøgte, om jeg kunne finde et link til den hytte, som vi lejede – men desværre forgæves. Der er dog MASSER af Airbnb i Costa Rica, så jeg tænker, at hvis I har mulighed for at planlægge i god tid, så bør det være nemt at finde et godt at sted at bo 🙂

   Jeg håber, at det var svar på dine på spørgsmål? Ellers er du velkommen til at skrive igen.

   RIGTIG GOD TUR! Costa Rica er én af vores über-yndlings destinationer, så jeg er ikke i tvivl, om I vil få en fantastisk tur! Vi er i hvert fald vildt misundlige 🙂

   Kh Mette

   • Hej Mette

    Tusind tak for hurtigt og fyldestgørende svar! Vi booker alt her nu lørdag, og med dine gode råd i baggagen er jeg nu fuldstændig sikre på de to destinationer 🙂

    Kærlig hilsen
    Trine

    • Det var så lidt – det er kun dejligt, at vi kan hjælpe 🙂 Jeg håber, at I får en helt fantastisk tur! Gid vi kunne snige os med i jeres kuffert 😉

     Kh Mette

 3. Hej Mette og Martin
  Det er jo hel fantastisk læsning – kan ikke vente med at booke billetter 🙂
  Vi er en familie på 4, og planlægger en tur til Costa Rica i februar.
  Bookede I jeres hotelller på forhånd? Vi kan godt li, at vi ikke er afhængige og kan booke løbende alt efter hvad vi har lyst til. Ved I om det er muligt?
  På forhånd tak

  Mvh Louise

  • Hej Louise

   Tak for din besked 🙂 Costa Rica er et af de skønneste lande, vi har besøgt – så det lyder fantastisk med en familietur til februar! Vi rejste i den mest travle sæson, lige omkring jul og nytår. Så der var kamp om hotellerne, og mange steder måtte vi booke noget helt andet end planlagt, da alle stederne var reserveret flere uger frem. Vi kan nemlig, ligesom jer, også bedst lide at rejse uden at være afhængig af en fastlagt rute.

   På grund af vores oplevelse vil jeg nok hælde mest til, at I booker hjemmefra. På den anden side ved jeg heller ikke, om booking-situationen måske ser anderledes ud i februar end den gjorde for os i december og januar. En løsning kunne evt. være, at I overvåger udbudet af hoteller på nettet – og hvis I kan se, at det strammer til, så overvej om det er værd at planlægge en rute og booke hoteller derefter?

   Med det sagt – så er jeg sikker på, at I får en fantastisk tur! Har I allerede kig på nogle bestemte steder og oplevelser?

   Kh Mette

 4. Hej Mette

  Tak for sit svar 😊

  Vi har intet planlagt endnu, jeg så blot jeres blog og tænkte der SKAL vi hen!!

  Vi har 3 uger og 2 børn på 5 og 6 år. Vi vil gerne nyde den storslåede natur både regnskov og vulkaner, men vil også gerne have nogen rolige dage hvor vi kan snokle dagen lang og ikke køre bil.

  Er der en bestemt rute du kan anbefale?

  Hilsen Louise

  • Hvor er det skønt at høre, at vores rejselyst og forelskelse i Costa Rica smitter 😉

   Ud fra de ønsker, som du skriver her, så ville jeg nok begynde med at besøge vulkanen Arenal og naturparken Monteverde, som ligger i den nordlige del af landet. Det er nemt at køre dertil fra hovedstaden San Jose. Herefter ville jeg vælge enten øst- eller vestkysten for at nyde vandet, stranden og slappe af a la bedste ‘pura vida’-stil 🙂

   Østkysten: Vi nåede desværre ikke til østkysten, men ud fra hvad jeg hører, så skulle det være helt fantastisk. Lidt mere ‘backpacker’-agtigt sammenlignet med vestkysten, der er mere udviklet til turisme. Her er der også en regnskov/naturpark – og kysten ligger ved det caribiske hav, så vandet skulle være virkelig smukt.

   Vestkysten: Her ville jeg prioritere at besøge områderne Manuel Antonio og Santa Teresa, hvor vi havde nogle fantastiske dage! Det er den optimale kombination af små fiskerbyer, smukke lange strande og naturparker.

 5. Hej Mette
  Tak for dit svar. Overvejer om man kan tage den ene kyst ned mod syd og så den anden kyst tilbage til San José. Flybilletterne er netop købt og nu skal
  Lonely planet købes 😊
  Mvh Louise

  • FEEEDT! Rigtig god tur, Louise – vi er vildt misundelige! Vil så gerne høre lidt om jeres tur, når I retur 🙂 Kh Mette

 6. Hej Mette.

  En kammerat og jeg skal afsted til Costa Rica her i februar. 🙂 -og vi gælder os helt vildt… 😉

  Havde I booket bil hjemmefra? og er det dyrt?
  Havde I et internationalt kørekort med?

  Hilsen Maria.

  • Hej Maria

   Tak for din besked – og undskyld vores sene svar. Vi rejser pt. rundt i Cambodja på nogle små øer, hvor (velfungerende) internet er en sjælden delikatesse 😉

   BOOKING:
   Jep, vi havde booket bil hjemmefra. Vi rejste nemlig i højsæsonen, hvor vi havde hørt rygter om, at 4xhjul biler hurtigt bliver booket. Derudover ønskede vi også at booke en bil fra et sted (Santa Teresa) og aflevere den et andet sted (San Jose), så vi ville sikre os, at dette kunne lade sig gøre.

   PRISER:
   Så vidt jeg lige husker, så var priserne for udleje-biler næsten at sammenligne med Danmark. Det er ikke helt billigt. Og det er især dyrt sammenlignet med priserne på de offentlige transportmidler (busser), der er vildt billige! Der kan derfor være mange penge at spare, hvis I rejser på budget og dropper bilen. Vi vil dog til hver en tid anbefale at leje en bil – det er alle pengene værd! Friheden og oplevelsen af at køre rundt i Costa Rica er helt fantastisk. Det er klart en af vores største road trip-oplevelser.

   KØREKORT:
   Inden afrejse havde vi læst, at det var en god idé at tage et internationalt kørekort med – men kun for en sikkerheds skyld, da de sjældent bruger det. Vi havde derfor et internationalt kørekort med, men der var ingen, der ville se det. De brugte blot vores danske kørekort, det var helt fint. Tjek evt. hvad rejseguides som Lonely Planet anbefaler eller skriv direkte til et udlejningsfirma for at være på den sikre side.

   Rigtig god tur og nyd smukke Costa Rica. Årh, gid det var os 🙂

   Kh Mette

 7. Tak for gode tips. Vi rejser nu på onsdag til San jose . Vores rute er Corcovado ,manuel Antonio, monteverde ,Rio celeste ,Arenal ,Puerto viejo ,Borcas del Toro og til sidst Panama City.Vi har sommerfugle i maven . Mvh Janie Adamsen

  • Kære Janie,

   Tak for din besked – det lyder som en helt fantastisk rejse med super gode stop i begge lande! Vi ville ønske, at vi også havde nået en tur til Panama, men det var desværre svært at nå det hele. Så har vi i stedet en god grund til at rejse tilbage 😉 Vi vil elske at høre, hvad I synes om turen, når I retur 🙂 Rigtig god rejse!

   Kh Mette

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here