Overvejer at du at begynde en rejseblog, men kan ikke helt gennemskue om det er noget for dig? Jeg har gennem årene rejst rundt i verden både med og uden en blog. Her har jeg samlet fem grunde til, hvorfor jeg ikke vil være vores rejseblog foruden i dag.
Jeg tog på min første længere rejse, flere år før jeg mødte Martin. Det var i en analog tidsalder, hvor der ikke fandtes rejseblogs, og feriebilleder blev fremkaldt hos fotomanden. Jeg havde oprettet en spritny hotmail – men i sidste ende var det alligevel begrænset, hvor mange elektroniske breve jeg fik sendt til dem derhjemme. For ofte var internettet ikke-eksisterende, og dertil var det dyrt at spendere sine surt optjente penge på net-caféer.
I dag er det at blogge blevet en fast del af mine rejser sammen med Martin. Og efterhånden findes der heller ikke en afsondret palmeø med respekt for sig selv som ikke har wifi – såvel som det teknisk komplicerede ved at blogge er blevet en saga blot. Ja, faktisk kan alle, der har lyst til at rejseblogge, komme i gang på under 10 minutter ved hjælp af en af de mange gratis blogplatforme, der nu findes.
5 fordele ved at blogge om dine rejser
Vi får ofte en del spørgsmål om vores rejseblog. Derfor har jeg tidligere skrevet om, hvordan vi har lavet vores rejseblog, og i dette blogindlæg har jeg samlet fem grunde til, hvorfor vi holder af at blogge om vores rejser. Måske det kan inspirere dig til selv at springe ud i et blogger-eventyr?
1. En digital rejsedagbog
Uden sammenligning er den største glæde ved at rejseblogge, at du får samlet dine bedste rejseminder ét sted. Martin og jeg kan nogle gange surfe rundt i gamle blogindlæg blot for at genopleve rejserne på ny – og manner, hvor er det overraskende (og lidt skræmmende!), hvor hurtigt du glemmer alle de små detaljer, der faktisk var med til at male rejsens samlede billede. Bloggen er den ultimative tur ned ad Memory Lane …
Fornyelig fik vi en god griner ved minderne om vores dage med den thailandske hippie Aom, som var vores chauffør på en road trip i bjergene nord for Chiang Mai. Og selvom det er pinligt at indrømme, så husker vi oftest vores bryllupsdato ved hjælp af blogindlæggene om at blive gift i Las Vegas.
2. En rejsebloggers research
Selvom jeg altid læser meget om en destination før en rejse, så forholder mig alligevel mere seriøst til research, når jeg rejseblogger. For jeg ved, at andre rejsende læser med på bloggen og kan få glæde af de personlige rejsetips, som både Martin og jeg har brugt så lang tid på at finde.
Jeg læser om landets historie, kultur og køkken – og hvis det er muligt at finde en roman, der foregår det specifikke sted, så ryger den fluks ind på natbordet. Alt sammen bliver til et baggrundstæppe af information, der ender med at gøre selve rejsen langt mere farverig, fyldig og interessant. For pludselig opdager jeg ting på rejsen, som ellers var ubetydelige, og jeg værdsætter selv de små detaljer meget højere.
Det var blandt andet ved hjælp af ivrig research, at vi fandt den lille café, hvor vilde kolibrier satte sig på vores hænder i Costa Rica. Og det var de mange historiske fortællinger om sultaner, slaver og swahilikultur, der farvede oplevelsen af vores besøg i Zanzibars gamle by, Stone Town.
3. Verden set gennem rejsebriller
Når vi rejser, har jeg altid en lille notesbog med i tasken. Hvor Martin fanger rejsens stemning gennem kameraet, så gør jeg det med kuglepennen. Udover at jeg skriver om konkrete ting, steder og oplevelser, som jeg gerne vil huske – så noterer jeg også umiddelbare indtryk. Med notesbogen i hånden stiller jeg langt mere skarpt på oplevelserne og bliver mere opmærksom på, hvad vi ser, hører, dufter, mærker og smager.
Når jeg dykker ned i gamle blogindlæg, kan jeg derfor genkalde mig oplevelsen af, hvordan det var at være på safari efter solnedgang i Kruger eller at dykke med hvidhajer ud for Cape Towns kyst. Jeg kan også tydeligt huske, hvor berørte vi blev, da vi besøgte fængslerne på Con Dao, og hvordan jeg måtte lukke øjnene, da vi så de rituelle hanekampe på Nusa Lembongan. Det er alle højtskattede oplevelser og minder for livet.
4. Postkort fra rejsen
Tidligere var jeg trofast fan af postkortet. Jeg elskede at få og skrive rejsehilsner på bagsiden af billeder, som forestillede misundelsesværdige eksotiske palmestrande, imponerende landskaber og ikoniske bygningsværker. Motiver, der sjovt nok altid var mennesketomme og taget på den perfekte sommerdag. Kort sagt – de lignede sjældent den ferie, jeg havde været på.
For mig at se er rejsebloggen, hvad du kan kalde for postkortets Rolls-Royce. Det er nemlig så meget federe at blive inviteret på en tur i folks ferieoplevelser, når de består af personlige snapshots – og formidler nuancerede anekdoter. For med postkortets begrænsede plads til tekst følger en helt særlig ordknap og klichéfyldt genre. Hvem har nogensinde skrevet en feriehilsen uden at nævne (solskins)vejret?
Med en rejseblog kan du ikke alene øse løs af dine rejseoplevelser. Du behøver også kun at skrive om dem én gang og således slippe for skrivekrampen, når du skal masseproducere hilsner til alle i familien. Og så er der en ekstra bonus, nemlig læserne! Hvor postkortet er en envejs-kommunikation, så er bloggen et sted, hvor alle rejseglade kan dele deres begejstring med dig. Det er i høj grad et element ved rejsebloggen, som vi holder særligt meget af. For det er altid både sjovt, inspirerende og brugbart at høre om andres rejseoplevelser.
5. Tjen lommepenge til rejsen
Det er dyrt at rejse – det kan vi vist alle blive hurtigt enige om. Derfor tror jeg også, at mange rejseblogs opstår sammen en spirende drøm om engang at kunne tjene en skilling eller to til sparegrisen. Desværre er det kun meget få personer i verden, der rent faktisk kan leve (godt) af at skrive om deres rejser.
Vi får mange spørgsmål om, hvorvidt vi tjener penge på rejsebloggen. Og svaret er: Det gør vi sjældent. Men vi bruger af og til rejsebloggen som et springbræt til at få rejserelevante opgaver, fx at skrive rejseartikler til magasiner og lave rejsefilm for rejsebureauer. På den måde kan vi tjene lidt ekstra lommepenge og komme af sted på lidt flere eventyr, end vi ellers ville have råd til.
En anden værdifuld ting ved bloggen er, at den har givet os et uundværligt netværk i branchen – især blandt andre danske rejsebloggere. For det kan til tider føles ensomt at blogge, så det er guld værd at kunne dele erfaringer med andre, der nørkler med de samme tekniske problematikker, forvirrende regler fra forbrugerombudsmanden og had-kærligheds-forhold til algoritmerne på de sociale medier og kan tale om blogdesign, udstyr og rejsetips i en grad, hvor andre begynder at bløde ud af ørerne.
Lækre links
Der er mange forskellige måder at rejseblogge på. Nogle lægger vægt på fortællingerne eller at skrive konkret guides. Andre elsker at dele deres rejseoplevelser gennem billeder eller film.
I Danmark findes der mange dygtige, inspirerende og kreative rejsebloggere, og jeg har samlet bare et par stykker af dem her. Har du selv en rejseblog eller har du kendskab andre rejseblogs, så skriv dem gerne i kommentarfeltet herunder.
– – – –
Hej Mette,
Skønt indlæg – jeg mærker tydeligt din glæde og motivation for at blogge. Og spot on – man har sgu da aldrig skrevet et postkort uden en beskrivelse af vejret, haha! Vi tager til Costa Rica på næste mandag, så har læst alle jeres indlæg om landet – dejlige beskrivelser!
Mange hilsner og tak for henvisning,
Jane
Årh, det lyder fantastisk – rigtig god rejse til vidunderlige Costa Rica! Vi drømmer tit og ofte om at rejse tilbage til det smukke land!
Hej Mette og Martin
Sikken skøn artikel i har lavet her og tusind tak, fordi jeg har fået den ære, at komme blandt jeres lækre links. Det er jeg utrolig glad for ?
De bedste hilsner
Bettina
Selv tak, vi nyder at følge med i dine mange rejseeventyr!
Uhh, I rammer spot-on på mange ting…
Jeg er selv helt ny i denne rejseblog-verden, og jeg er startet helt fra bunden i marts 2017. Mange er slet ikke klar over, hvor meget arbejde, der rent faktisk ligger i at have en rejseblog. Jeg har i hvert fald fundet ud af, at det ikke er noget, man “bare lige gør”. Så det er hårdt arbejde – men heldigvis er det jo også mega-sjovt, hvilket sender mig hen til en anden pointe i jeres indlæg – man bliver i hvert fald ikke rig af det – kun på oplevelser.
Kig gerne forbi på http://www.komastaj.dk
Ja, det kræver en del timer at holde en blog kørende, men heldigvis er det ‘work & pleasure’ i sin skønneste form 🙂
Kære Mette og Martin
Sjovt og interessant blogindlæg – og fedt billede med kolibrierne på hånden. Det gad vi godt opleve sådan nogle dyrenørder som os!
Vi har i tidens løb skrevet UTROLIG mange både postkort og fælles-rejsemails hjem fra det meste af verden. Da vi skulle planlægge orlov på 3½ måned, blev en rejseblog en del af forberedelserne. Vi gik i luften et halvt år før på en rejse rundt i Østeuropa, da vi lige skulle prøve det af, inden det store slag skulle stå. Det har vi aldrig fortrudt – på trods af, at det er et kæmpe arbejde, når man gerne vil gøre det godt.
Og tusind tak fordi I har linket til vores blog. Det sætter vi stor, stor pris på.
Glade rejsehilsner
Rasmus og Anne Marie
Selv tak, jeres blog er en strøm af uendelig inspiration for os! Og ja, det er lidt sjovt, hvordan man helt har lagt postkortene på hylden. Gad vide, hvor mange der bliver sendt i dag sammenlignet med bare for 10 år siden? 🙂
elsker, elsker, elsker bare din måde at skrive på :* Og tak fordi jeg kom med på listen med min nye blog – det betyder simpelthen så meget for mig :* nu må vi snart ses til en fyraftensøl. 🙂
Tak, søde Nikoline – jeg er VILD med din nye rejseblog. Er du svedt, den er lækker! Glæder mig til at følge dine nye rejseeventyr. og ja tak til fyraftensøl <3 Kh Mette
Det er nemlig super fedt, og du rammer nogle gode fordele. Jeg synes selv, det med dagbogen er den største fordel 🙂 Kig gerne forbi http://usamerika.dk/ hvor jeg blogger om (primært) road trips i USA.
Hej Dorte,
Tak for din besked og skøn blog, du har! Vi får helt rejsekriller og lyst til at rejse til USA nu, nu, nuuuu! 🙂
Kh Mette
Tak for supergod inspiration – vi spiste, til vi fik ondt i maven på Ichiba Sushi! Nu har vi selv startet en vandre- og caminoblog – http://www.friefodspor.dk. Kig endelig indenfor… Mange hilsner Marie og Torben
Hej Marie & Torben,
Uh, ja – Ichiba Sushi er virkelig lækker, ik?! 🙂 Vi muntrede os over indretningen, men sushien var uforglemmelig god! Vi drømmer os tit tilbage. Og stort tilykke med jeres nye rejseblog, vi glæder os til at følge med på jeres vandreeventyr.
Kh Mette
Faldt over dette indlæg, og selvom det er et lidt “ældre” indlæg, er det vildt inspirerende at læse. Super god inspiration! og god, anderledes iagttagelse af postkortet haha 🙂