Vi er er halvvejs i vores rejse rundt i det latinamerikanske land, der er verdenskendt for sin frodige natur, militærløse-regeringsform og ej at glemme livsfilosofien ’Pura Vida’. Og måske har netop det lille udtryk en stor betydning for, at vi fuldstændig har tabt vores hjerter til Costa Rica.

Pura vida er et costaricansk ordsprog, der oversat til dansk betyder ’det rene liv’. Men dertil tillægges så meget mere. Nærmest alt der er godt og glædeligt, og tico’erne – som de lokale kaldes – bruger det i alle sammenhænge. Som hilsen, som tak og som en måde hvorpå at sige, at alt er godt.

Pura Vida i Costa RicaSom rejsende mærker man især pura vida i den varme gæstfrihed, som gennemsyrer den afslappede livsstil hernede. Det nærmeste, vi er kommet til at kunne indfange essensen af stemningen i Costa Rica, er med det danske ordsprog: ”Hvor godtfolk kommer, godtfolk er”. Sjældent har vi følt os omgivet af så mange varme, fine og glade mennesker, der umotiveret tilbyder deres hjælp. Bare fordi. Og efter et par rejser rundt i Asien har man jo svært ved at tro på den slags naive godheder.

Læg dertil en yderst tilbagelænet tilgang til to-do-lister og sæt en kæp i hamsterhjulet. Stress er en by i Rusland. Det er vigtigste er, at du når at smile til samtlige folk, du passerer på gaden; at du får nusset med hunden, der strejfer forbi; og at du får et par hiv af dagens joint. Jo jo, i Costa Rica hænger der altid en svag brise af gran og andre stærke urter …

Vi forstår godt, hvorfor så mange rejsende kommer herned og aldrig forlader landet igen. Stedet er magisk – lidt ligesom dét dér land, som Asterix rejser til og nær aldrig kommer fra igen. Vi kan ikke huske, hvad det hedder. Men tegneren Albert Uderzo må uden tvivl være inspireret af Costa Rica. Pura Vida!

Costa RicaSanta Teresa i Costa Rica 18Rejse til Costa Rica

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here