Maria Wittendorff havde på fornemmelsen, at hun ville blive tryllebundet af Marrakech, allerede inden hun besøgte den marokkanske by første gang. Nu har hun udgivet en inspirerende bog om byen, som hun bliver ved med at vende tilbage til. Få et par af hendes bedste rejsetips her.

Anmeldereksemplar tilsendt af forlaget.

Marrakech! Alene dét at udtale byens navn snurrer sitrende på tungen, som har du netop sagt et magisk trylleord. Men det er ikke kun navnet, der har en fortryllende effekt – den ældgamle by er en forførende oplevelse. Jeg besøgte Marrakech ganske kort i 2016 og har siden drømt om at rejse tilbage for at bevæge mig dybere ind i byens hjerte, der dufter eksotisk og emmer af eventyr.

Min nysgerrighed blev derfor vakt, da jeg hørte om Maria Wittendorffs nye bog – ”Marrakech – smag, steder og stemning”. Bogen guider til de bedste oplevelser og spisesteder og er en indlevende fortælling om byen, der gennem flere århundreder har tiltrukket kunstnere, bohemer, eventyrer og livsnydere. Det er spændende og inspirerende læsning, og allerede fra første side mærker man tydeligt, at Marrakech også har tryllebundet Maria, der indleder bogen således:

”Jeg har altid vidst, at det ville være farligt at besøge Marrakech.
Ikke i den forstand, at der ville ske mig noget – jeg tror, Marrakech er et af de mest sikre rejsemål i verden – men fordi jeg vidste, at når jeg først havde sat mine ben i denne magiske by, så ville der ikke være nogen vej tilbage.
Det var der heller ikke …”

Min nysgerrighed var vakt. Så jeg sneg en mail af sted til Maria for at høre, om hun havde lyst til at fortælle lidt mere om bogen, hendes oplevelser og rejsetips til byen. Det er der kommet dette mini-interview ud af.

Rejseguide Marrakech
Tryk på billederne for at se dem på fuld skærm.

INTERVIEW

1. Hvornår besøgte du Marrakech første gang, og hvad var det ved byen, der fortryllede dig?

Jeg har rejst i Nordafrika i mere end 30 år, men Marrakech er først kommet til i de senere år. Alligevel vidste jeg hele tiden, at der ventede noget særligt her, og at jeg ville blive ’fanget’ af byen, når jeg først rejste dertil. Det kom også til at holde stik, det var kærlighed ved første blik. Den her by har simpelthen alt:

En farverig historie repræsenteret ved mange spændende seværdigheder, en levende kultur, der både favner det autentiske og det moderne, en eksotisk og eventyrlig stemning blandet med luksus og komfort, åbenhed, tolerance, skønhed og farver, fantastiske restauranter med særlige dufte og smage, ro og plads til fordybelse, ’larm’ og livlighed, sol og stjernenætter – man kan bare blive ved og ved.

Rejsebog Marrakech

Rejseguide Marrakech
Øverst tv.: Riad Ifoulki / Øverst th.: De farverige og traditionelle tøfler ‘babouche’ kan købes i Souken – et overdækket marked, der er en sindrig labyrint af små, smalle gader og gyder, hvor butikker og værksteder ligger side om side. / Foto: Maria Wittendorff

2. Du beskriver Marrakech, som en gammel ven – venlig, gæstfri og åbenhjertig – og selveste Winston Churchill har omtalt byen som ’det skønneste sted i verden at tilbringe en eftermiddag’. Hvad holder du allermest af at lave, når du besøger Marrakech?

Jeg er meget glad for historie, for at dykke ned og forstå, hvad et sted er skabt af. Jeg holder meget af at besøge de historiske steder og kaste et blik tilbage til tidligere tider. Dernæst bare at gå – jeg går 10-12 km om dagen, når jeg er i Marrakech, selv om det oftest er inden for murene i medinaen.

Der er så meget at se og opleve, og de små gader og stræder indbyder til at gå på opdagelse. Når fødderne er trætte, holder jeg af at sætte mig på en café med en nos-nos (’halvt-halvt’ af kaffe og mælk) og bare se på folk, betragte sceneriet og lytte til arabisk og mange andre forskellige sprog.

Marrakech butik

Rejseblog Marrakech
Venstre: Badi-paladset / Højre: Nos-nos kaffe / Foto: Maria Wittendorff

3. Din bog er en skattekiste af spændende fortællinger, sjove anekdoter og fakta om seværdigheder, personer og traditioner. Har du en historie eller en tradition, som du holder særligt meget af?

Der findes så mange gode historier. Husk på, historiefortælling er jo et kendemærke for Marrakech, selv om de berømte historiefortællere efterhånden er ved at forsvinde fra Jamaa el-Fna.

Jeg kan personligt godt lide anekdoten fra Badi-paladset, hvor den mægtige sultan Ahmed el-Mansour – efter at hans enorme og prægtige palads endelig stod klar omkring år 1600, og alle gæsterne strømmede ind – vendte sig mod sin hofnar og spurgte: ”Nå, hvad synes du så om paladset?” Hvortil narren svarede: Min herre, det kan blive en fantastisk ruin!”

Det fik han desværre fuldstændig ret i, da sultanens efterfølger 75 år senere skrællede al form for udsmykning af paladset og brugte det til sit eget palads i Meknes. Ikke desto mindre er resterne af El Badi stadig i dag et imponerede sted at besøge. Og anekdoten vidner om, at humor og tragikomik også er en del af den marokkanske kultur.

Marrakech Jamaa el-Fna

Jamaa el-Fna Marrakech
Jamaa el-Fna i Marrakech / Foto øverst: Maria Wittendorff

4. Med bogen inviterer du læseren med på en farverig og stemningsfuld gåtur rundt til 15 seværdigheder i Marrakech. Hvilket sted har gjort størst indtryk på dig – og hvorfor?

Det sted, der virkelig har taget pusten fra mig på den måde, hvor man føler sig helt overvældet og vidne til noget stort, er Medersa Ben Youssef – den 450 år gamle koranskole midt i medinaen, der var i brug indtil 1960’erne, men siden er blevet åbnet for offentligheden som en seværdighed.

Arkitekturen er så storslået, at man mister mælet, når man træder ud i den store gård, hvor huset tårner sig højt op mod himlen. Med udskåret cedertræ, farverige zellij-fliser og kalligrafi på væggene, kunstfærdig stuk og gipsarbejde og det store vandbassin i midten. Det er simpelthen enestående og et sted, der i den grad indbyder til at vende tankerne indad. Desværre er det lige nu lukket pga. restaurering, men forhåbentlig slås dørene snart op igen.

Medersa Marrakech
Ved indgangen til Medersa findes en inskription med ordene: “Du, som går gennem denne dør – må dine største forhåbninger blive overgået”. / Foto: Maria Wittendorff

5. Kamelburger, kaffe og krydderier. Marrakech er fuld af smagsoplevelser, og i bogen deler du tips til skønne spisesteder. Kan du anbefale 2-3 restauranter, hvis man kun har få dage i byen?

Hvis man kun har et par dage, vil jeg klart holde mig i medinaen. Der er masser af gode spisesteder dér, så der er ingen grund til at bruge tid på at bevæge sig langt. Jeg kan varmt anbefale Pepe Nero til den særlige aften. Det historiske hus, restauranten ligger i, er utrolig smukt, og maden er meget lækker. Det er et must at bestille bord her, det gøres på nettet.

Ellers er der også god stil, god stemning og rigtig god mad på Nomad og Terrasse des Épices i souken. Er man til det grønne og økologiske i naturlige rammer, så gå efter La Ferme Medina i Laarous-kvarteret eller La Famille i Riad Zitoun-området.

Marrakech restaurant La Ferme Medina

Markedet i Marrakech
Øverst: La Ferme Medina / Foto: Maria Wittendorff

6. Du har samlet en række autentiske retter i bogen, der kan bringe duften og smagen af Marokko hjem i dit eget køkken. Har du en favorit blandt retterne?

Når jeg er i Marrakech er der et bestemt måltid, jeg altid skal have: Tajine med lam, svesker og mandler på restaurant Nomad. Jeg er ikke den store kødspiser, men jeg elsker lammekød, og når det skal være, så er det her det vildeste. Det er et kæmpe stykke kød, og det er så mørt og smager så fantastisk, at jeg ikke kan lade være med at spise det hele op hver gang. Det kræver en god kop myntete eller kaffe bagefter til fordøjelse …

Når det er hjemme i mit eget køkken er opskriften på ‘harira’ min favorit. Krydderierne, herunder kanel og koriander, gør så meget godt, og det er en suppe, som man nemt kan lave til rigtig mange mennesker – og altid med stor succes.

Myntete i Marrakech

Marokko nationalret tajine
Øverst: myntete / Nederst: ‘Tajine’ er Marokkos nationalret, så naturligvis er der en traditionel opskrift med i bogen “Marrakech – smag, steder og stemning” af Maria Wittendorff.

7. Din kærlighed til Marrakech er smittende, og det er tydeligt, at du har mange gode rejseminder fra byen. Har du lyst til at dele dit bedste minde eller oplevelse?

Det er summen af rigtig mange ting. Som min bog hedder: ”smag, steder og stemning”, men også mødet med mange spændende mennesker og kreative ildsjæle, som står bag museer, restauranter m.m. og får byen til at blomstre.

En særlig oplevelse var, da jeg første gang besøgte Musée Boucharouite – et lille museum med berberkludetæpper, som ikke mange kender til. Det museum er så fint, og at sidde på terrassen blandt gamle vintagefund og nyde en myntete i total ro, var en oplevelse, jeg skatter. En af de små oplevelser, som alligevel bliver noget stort.

Marakkech Musee Boucharouite
Musee Boucharouite / Foto: Maria Wittendorff

REJSETIPS

1. Hvad er dit bedste rejsetip til Marrakech?

Vær åben og nysgerrig, læs om byen på forhånd og lav lidt research. Der er så mange lag og facetter i denne by, og hvis du stikker lidt dybere end blot at spise god mad, shoppe og slikke sol, så får du så meget en rigere oplevelse med hjem.

2. Hvor mange dage vil du anbefale, at man skal bruge?

Da mange attraktive steder ligger tæt i medinaen, kan man faktisk nå rigtig meget på få dage. Men min erfaring er, at en uge slet ikke er for meget, og det gode er i virkeligheden, at man aldrig bliver færdig – der er hele tiden noget mere at se. For man kan lige så godt indstille sig på det fra begyndelsen: Man vil altid ønske at vende tilbage.

3. Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Marrakech?

Forår og efterår er de bedste perioder, her er vejret som regel perfekt for os nordboere, hvilket vil sige overvejende sol og 25-30 grader. Vintermånederne kan være præget af regn og kulde, og om sommeren når man nemt 45 grader, som kan være i overkanten.

Jardin Secret hemmelig have i Marrakech
Jardin Secret – den hemmelige have / Foto: Maria Wittendorff

4. Hvor er det bedst at bo? Kan du anbefale et kvarter?

For den mest autentiske oplevelse skal man vælge en riad i medinaen. Stemningen i de små byhoteller er fantastisk, og så er man midt i det hele. Hvert kvarter har sin charme, men jeg kan godt lide Zitoun – det er tæt på Jamaa el-Fna, og så er der mange butikker og spisesteder.

5. Hvad må man absolut ikke gå glip af?

Jeg synes dårligt, man kan sige, at man har været i Marrakech, hvis man ikke har besøgt Jardin Majorelle – den mest fantastiske botaniske have, der i mange år var ejet og drevet af Yves Saint-Laurent. Jeg kan med sikkerhed sige, at der ikke findes en have magen til den noget andet sted i verden.

Majorelle Marrakech

Rejseguide Marrakech
Øverst: Jardin Majorelle / Foto: Maria Wittendorff

FAKTA

”Marrakech – smag, steder og stemning” er skrevet af Maria Wittendorff og udgivet på Muusmann Forlag i november 2017. Læs mere om bogen HER, og tjek Marias instagram-profil “Marrakech_smagstederstemning”, hvor du finder mange stemningsfulde billeder og gode tips til byen.

Maria Wittendorff er uddannet i arabisk, interkulturel kommunikation og journalistik og har gennem mange år været skribent og redaktør på magasiner og bøger. Hun har rejst i Nordafrika i 30 år og er drevet af mødet mellem kulturer, forståelsen af historiens cirkler og nysgerrigheden efter at udfordre og udvide sin egen begrebsverden.

– – – –

Tak til Muusmann Forlag, der sendt os et anmeldereksemplar af bogen.
Interviewet er skrevet uafhængigt af forlaget.

– – – –

Har du besøgt Marrakech?

 

2 KOMMENTARER

  1. Enig i at Marrakech er spændende. Jeg har været der 3 gange med cirka 8- 10 års mellemrum og forskellen fra første til sidste gang er nedslående. Udviklingen har gjort, at alle unge mænd har fået sig en støjende osende knallert, som de drøner rundt på i de smalle bazargader, så det er et helvede af motorlarm og benzinos. Det pågår hele dagen og hele aftenen, og det er sørgeligt at se mødre med små børn sidde i dette stinkende inferno til langt ud på natten og tigge.Drømmen om gensynet med byen er bristet. Det ville være en god idé, hvis bazarområdet blev forbudt område for motorkøretøjer, så man kunne nyde den fordums magi.

    • Hej Grethe,

      Ja, det er desværre en træls udvikling mange steder i verden. Med økonomisk fremgang og nutidig udvikling følger bl.a. også masser af trafik. Og vi giver dig helt ret, det vil være en glimrende idé, hvis man tog vare på de historiske områder ved at spærre af eller lave dem til tilgængelige i specifikke perioder af dagen. Det kan vi kun bakke op om 🙂

      Kh Mette

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here