Baobabtræets karakteristiske form og egenskab til at blive flere tusinde år gammelt har gjort det til et af Afrikas mest sagnomspundne træer. Og selv om træet i naturens verden er et gavmildt væsen, der giver mad og vand til dyr og mennesker, så det er ikke så lidt det store træ må finde sig i at lægge stamme til.
[Reklame] Rejsen var arrangeret af Afrika-Safari.
Vi bliver hilst velkomne til Tarangire Nationalpark af et kæmpemæssigt baobabtræ, der står ved indgangen og tilbyder alle besøgende en pause fra solen med sin brede skygge. Trækronen ligner en børnetegning af krogede grene og omkredsen er så stor, at det vil kræve 15-16 mennesker at nå rundt om stammen.
En populær myte blandt lokalbefolkningen fortæller, at hvis du drikker vand med frøene fra et baobabtræ, bliver du ikke spist af sultne krokodiller. Knap så heldig er du, hvis du plukker en blomst fra træet. Dermed ender du med garanti på løvens middagsmenu.
Et træ med mentale problemer
Hvad angår babobtræets sære udseende, så findes der to sagn med hver deres forklaring. Det ene fortæller historien om, hvordan træet ønskede at vokse sig til at blive det smukkeste i hele verden. Men da projektet tydeligt mislykkedes, blev det så flovt, at det gemte sit hoved under jorden. Det andet fortæller om, at træet engang påkaldte sig guden Thoras vrede, som kastede det ud over væggen til Paradis og ned på jorden, hvor det landede på hovedet med rødderne i vejret. Begge sagn forklarer, hvorfor træet i daglig tale bliver kaldt ’upside-down tree’.
Og så er der det lidt uhyggelige sagn, der fortæller om et baobabtræ, der forelskede sig i fire unge piger, som boede under dets skygge. Da pigerne blev ældre og søgte ægtemænd, blev træet grufuldt misundeligt. En nat, under et rasende uvejr, åbnede træet sin stamme og slugte pigerne. Træet kaldes derfor også ’kondanamwali’, hvilket betyder ’træet, som spiser jomfruer’. Det siges, at du i dag kan høre pigernes fortvivlede gråd om natten.
Selv om jeg ikke kan kalde mig en ungmø længere, så synes jeg måske ikke, at der ligefrem er nogen grund til at kaste mig i grams på træet. Så mens vores guide Zamo er inde for at betale vores indgangsbilletter til parken og Martin strækker benene, bliver jeg pænt siddende. Inde i bilen. Sammen med min lidt for livlige fantasi. Damn you!
Vil du have hele historien, kan du læse rejseartiklen om vores safari i Tanzania.
> Rejsen til Tanzania var arrangeret af Afrika-Safari.dk. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. <