Vi er på vej gennem Ngorongoro Conservation Area, der er en del af masaiernes oprindelige land. Det ædle stammefolk er at se overalt på de vidstrakte højsletter, hvor de lever sammen med deres kvæg, som de har gjort i århundreder.

[Reklame] Rejsen var arrangeret af Afrika-Safari.dk

Det er endnu tidligt på dagen, da vi kører fra udsigtspunktet ved Ngorongoro-krateret og videre mod Serengeti National Park. Ud ad rå og støvede grusveje, gennem bakkede højsletter og forbi klynger af lave hytter, der ligner små jordbrune paddehatte. Af og til dukker en rødklædt masai op med sin flok af kvæg og geder, der græsser i de grønne dalstrækninger.

Modsat fx nationalparkerne Serengeti og Tarangire skiller Ngorongoro Conservation Area sig ud ved at være et fredet naturområde, hvor mennesker har fået lov til at bo og færdes. Men masaierne er de eneste, der har fået denne særtilladelse.

Safari i masai land 3

Safari i masai land 4Safari i masai land 7

”Man and animal are enemys”, begynder vores safariguide, Zamo, at forklare, da vi spørger, hvorfor det så lige er masaierne ud af Tanzanias over 125 stammer, der må kalde Ngorongoro for deres baghave? Vi har så små vænnet os til, at Zamo aldrig kommer med korte svar. Han er oprigtigt interesseret i, at vi skal vide, hvordan tingene hænger sammen – og tingene begynder altså hos Zamo ganske ofte et helt andet sted. Han er et levende eksempel på skrivestilen ‘stream of consciousness’.

Safari i TanzaniaHan nærmer sig pointen, da han fortsætter: Alle andre stammer er afhængige af landbrug, og når de vilde dyr spiser deres afgrøder, bliver de fjender. Mennesket dræber dyret. Det forholder sig anderledes med masaierne, der hverken lever af landbrug eller jagt, men udelukkende lever af deres kvæg, som de følger i den konstante søgen efter græs og vand. Som den eneste stamme lever masaierne altså i en form for harmoni med de vilde dyr.

”But …”, tilføjer Zamo. Ordet bliver efterfulgt af en kunstpause, der er ethvert filmplot værdigt. Med et lille smil på læben fortæller han, at nok lever masaierne i det fredet naturreservat, men de er under myndighedernes strikse opsyn. For det traditionsbevidste stammefolk har nemlig gamle ritualer, der af og til kræver, at de dræber savannens dyr. Bl.a. skal en mand, der gerne vil gifte sig med en kvinde, dræbe en løve og bringe dens testikler til kvindens familie. Dermed beviser han, at han er en rigtig kriger og god nok til kvinden.

Hmm … Jeg ved ikke, om min familie var blevet synderligt begejstret, hvis Martin var kommet anstigende med løvens mandighed i sine hænder, dengang han friede til mig.

> Rejsen til Tanzania var arrangeret afAfrika-Safari.dk. Tekst, billeder og holdninger er udelukkende vores egne. <

Safari i masai land 8 Safari i masai land 5 Safari i masai land 9 Safari i masai land 10 Safari i masai land 11 Safari i masai land 12

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here